ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ KHALIDA JARRAR

 

 

Η διεθνής υποστήριξη προς την Παλαιστίνια βουλευτή της αριστεράς Khalida Jarrar διαρκώς μεγαλώνει. Η αριστερή φεμινίστρια που ασκούσε τη δικηγορία υπέρ των Παλαιστινίων φυλακισμένων, έχει φυλακισθεί από το Ισραήλ χωρίς δίκη για πάνω από ένα χρόνο. Το Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο διέταξε να τεθεί για ακόμη τέσσερις μήνες υπό διοικητική κράτηση.

Η αλληλεγγύη είναι τεράστια, μέχρι στιγμής 275 οργανώσεις και συλλογικότητες από όλο το κόσμο απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή της. Μετά τη δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης των πρώτων 185 συλλογικοτήτων και μόλις σε μια βδομάδα, οι συλλογικότητες που υπογράφουν την ανακοίνωση έγιναν 275, μεταξύ αυτών και το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής Βουλής HDP. Παρακάτω η ανακοίνωση των οργανώσεων:

Λευτεριά στη Khalida Jarrar

Είμαστε όλοι ενωμένοι για την άμεση απελευθέρωση της Khalida Jarrar, επιφανούς αριστερής, φεμινίστριας και συνηγόρου των Παλαιστινίων φυλακισμένων και επίσης μέλος του νομοθετικού οργάνου της Παλαιστίνης. Η Jarrar έχει φυλακισθεί χωρίς δίκη από τον Ιούλιο του 2017 και τώρα το Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο ανακοίνωσε πως η κράτησή της θα επιμηκυνθεί για ακόμη τέσσερις μήνες.

Τα χαράματα της 2ης Ιουλίου του περασμένου έτους, οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στην οικία της Khalida. Την συνέλαβαν και τη φυλάκισαν με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς δίκη, χωρίς καν να της προσάψουν κατηγορίες. Αυτό ονομάζεται διοικητική κράτηση. Η διοικητική κράτηση από την οποία υποφέρουν 450 Παλαιστίνιοι, είναι βρετανικής έμπνευσης που χρησιμοποιούσαν στις αποικίες τους οι Άγγλοι, τώρα τη χρησιμοποιεί το Ισραήλ ενάντια στους ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης. Συνολικά το Ισραήλ κρατά στις φυλακές του 6.100 Παλαιστίνιους.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η κράτηση της Khalida ανανεώθηκε για ακόμη 6 μήνες· με το πέρας αυτής της περιόδου ανανεώνεται πάλι σε τέσσερις μήνες· αυτό συμβαίνει διότι με τη διοικητική κράτηση η ποινή μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες επ’ αόριστον. Αυτό σημαίνει πως αυτός που βρίσκεται υπό αυτό το καθεστώς δεν ξέρει πότε θα ξαναδεί τον ήλιο, αν τον δει ποτέ ξανά.

Η διαρκής επεκτεινόμενη κράτηση της Khalida Jarrar είναι μια προσπάθεια να απομονωθεί μια λαϊκή αγωνίστρια από τον λαό της. Ειδικά τώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα και παλεύουν στη Γάζα για τη Μεγάλη Επιστροφή. Ηγέτες σαν και αυτή στοχοποιούνται συνεχώς με σκοπό να κοπάσει ο λαϊκός ξεσηκωμός για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Μετάφραση από το Samidoun Γιαν. Φ.