Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού συγκεντρώθηκαν, το μεσημέρι της Πέμπτης 4/3, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, φώναξαν συνθήματα για τα αιτήματά τους και κατά της υπουργού Λ. Μενδώνη, και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο εργασίας όπου έγινε συνάντηση συνδικαλιστών με την Γ.Γ.  Άννα Στρατινάκη.

Η μαζική κινητοποίηση των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού, σε μια στιγμή που οι καλλιτεχνικοί κλάδοι βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα της υγειονομικής κρίσης, ως βαρύτατα πληττόμενοι κλάδοι, αλλά και μέσα από τη δυναμική που εξακολουθεί να αναπτύσσει το “me too”, επιχειρώντας να αποδιαρθρώσει εκ θεμελίων τις κατεστημένες αντιλήψεις για τις εργασιακές σχέσεις, τους τρόπους μετάδοσης καλλιτεχνικής γνώσης και παραγωγής έργων τέχνης, αποκαλύπτει ότι οι καλλιτέχνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής της απραγίας, της αδιαφορίας, αλλά και της προσβολής ή και ενοχοποίησης των ίδιων των καλλιτεχνών.

Η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών συμμετείχε δυναμικά στην κινητοποίηση με δικό της μαζικό μπλοκ, πανό και προκηρύξεις, με κεντρικό σύνθημα “Τα Καταπιεσμένα του χθες να γίνουν τα Εξεγερμένα του Σήμερα”, διεκδικώντας να συνδυαστεί η δυναμική του me too με την ανάγκη συνολικής χειραφέτησης των καλλιτεχνικών κλάδων, κίνηση που οφείλει να φτάνει ως την ανατροπή από “τα κάτω” της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του συστήματος που γεννάει τις πολιτικές της εξαθλίωσης και της ταπείνωσης των ανθρώπων!

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΣΕΗ, για τις άκαρπες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας. Ο αγώνας συνεχίζεται!!

Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών

Ανακοίνωσή του ΣΕΗ

Σήμερα (4/3/2021) πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συγκέντρωση των εργαζομένων του χώρου του Πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας. Η μαζικότητα και ο παλμός της κινητοποίησης απέδειξε την αμείωτη αγωνιστικότητα των ανθρώπων του Πολιτισμού, που εδώ και ένα χρόνο διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμά τους για στήριξη ενός κλάδου που έχει πληγεί όσο κανείς από την πανδημία.

Ως αποτέλεσμα της πορείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη και του διευθυντή του γραφείου υπουργού με εκπροσώπους των εργαζομένων και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Άρη Λάσκο, την πρόεδρο του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού) του Χορού Χαρά Κότσαλη, τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Κώστα Σταυρόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Τραγουδιστών Κώστα Σκόνδρα. Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσαν ότι τα επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου – παρά την προηγούμενη διαβεβαίωση της κ. Στρατινάκη – θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν γραφτεί στο Μητρώο έως 10/1, λόγω «νόθων» εγγραφών στο σύστημα. Παράλληλα, δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα για πίστωση των αποζημιώσεων στην αρχή κάθε μήνα και για επέκταση όλου του πακέτου μέτρων στήριξης (επιδότηση ενοικίου, κ.λπ.) και για τους εργαζόμενους του Πολιτισμού.

Η θετική εξέλιξη της ανανέωσης για ένα χρόνο της ασφαλιστικής ικανότητας όσων την είχαν τον Φεβρουάριο του 2020 και της ασφαλιστικής κάλυψης για τους έξι μήνες επιδότησης δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για παράταση των μέτρων στήριξης από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της πανδημίας. Η προσπάθεια ενοχοποίησης του κλάδου μας από την πλευρά του υπουργείου για «νόθες» εγγραφές στο Μητρώο πέφτει στο κενό, ιδιαίτερα όταν από τον Μάιο έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, ώστε το Μητρώο να είναι λειτουργικό και συμπεριληπτικό και να αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα του κλάδου.

Δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις. Ο χώρος του πολιτισμού εξακολουθεί να είναι ο βαρύτερα πληττόμενος.

To αίτημα για Συλλογικές Συμβάσεις παντού είναι πιο ισχυρό από ποτέ.