της Τρισεύγενης Βαρελά

Μέσα στο ζόφο που πνίγει τις ζωές μας, στις δυστοπικές μέρες που περνά η κοινωνία, υπάρχουν και μικρές νίκες κατοίκων που αξίζει να τις αναφέρουμε και να πούμε ότι “χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται”…

Η δημόσια δομή Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Κεραμεικού άνοιξε στις αρχές του 2018 εξυπηρετώντας χιλιάδες κατοίκους από τα Πετράλωνα, τον Ταύρο, το Βοτανικό, το Θησείο και τον Κεραμεικό. Στελεχώθηκε με 2 παθολόγους, 2 γενικούς γιατρούς και μία παιδίατρο και το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού (πρώην ΙΚΑ) είχε 5 παθολόγους και κάποιες ακόμη ειδικότητες.

Εν μέσω πανδημίας και μέχρι το τέλος του 2020 ξεκίνησε η υποστελέχωση της ΤΟΜΥ που έμεινε με έναν (1) γενικό γιατρό και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού (πρώην ΙΚΑ) το οποίο έφτασε να μην έχει ούτε έναν παθολόγο.


Με την έναρξη της πανδημίας συγκροτήθηκε η “Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών ΤΟΜΥ Κεραμεικού” από εργαζόμενους, ανέργους/ες, συνταξιούχους, κάτοικους της ευρύτερης περιοχής που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΤΟΜΥ Κεραμεικού από την αρχή της σύστασής της.

Χρήστες και χρήστριες της δομής συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην ΤΟΜΥ που είχε μείνει με έναν μόνο γενικό γιατρό -και αυτό δυσχέραινε την λειτουργία της- και για την ικανοποίηση των υγειονομικών αναγκών εγγεγραμμένων και όχι μόνο κατοίκων, γιατί η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε στο σταδιακό μαράζωμα της δομής, το κλείσιμό της και την διοχέτευση όσων χρηστών είχαν δυνατότητα στους ιδιώτες.

Αποφασίσαμε να πάρουμε από κοινού την κατάσταση της περίθαλψης στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε λύσεις.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές άνοιξαν τον δρόμο διάπλατα στα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να υπολογίζουν το κόστος στις τοπικές κοινωνίες.

Απαιτήσαμε και απαιτούμε τα λεφτά που σπαταλούν για εκατοντάδες προσλήψεις για την ενίσχυση της κρατικής καταστολής με σκοπό την πειθάρχηση του πληθυσμού να δοθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες για την υγεία, την παιδεία, την εργασία, τις συντάξεις.

Από την αρχή δηλώσαμε ότι σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας και την ισότιμη πρόσβαση όλωνσ’ αυτές, χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος, φύλου, φυλής, εθνικότητας.

Στις 10 Ιούνη 2020 έγινε η 1η παρέμβασή μας προ ημερησίας διάταξης στο Συμβούλιο της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων. Ακολούθησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας μέσα σε δύσκολες συνθήκες συγκεντρώσεις, πορείες, παραστάσεις στην Α’ Υγειονομική Περιφέρεια και στην διεύθυνση του Κέντρου Υγείας, συλλογή χιλιάδων υπογραφών και μοιράσματα ενημερωτικών εντύπων στις λαϊκές, στις επιχειρήσεις της περιοχής, στους κατοίκους των γειτονιών κ.ά.

Την Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021 με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας και τη μετατροπή του σε Εμβολιαστικό Κέντρο, η “Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών ΤΟΜΥ Κεραμεικού” είχε καλέσει συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Κ.Υ. Κεραμεικού. Η τρομοκρατία που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια σε συγκεντρώσεις και πορείες με τον μπαμπούλα των προστίμων και την έντονη παρουσία της αστυνομίας, δεν έκαμψε το ηθικό των κατοίκων. Η παρουσία όλων των υγειονομικών του Κ.Υ. Κεραμεικού, νοσοκομειακών γιατρών και εκατοντάδων κατοίκων ήταν δυναμική και με ένα ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας και της ΤΟΜΥ έστειλαν μήνυμα στους κυβερνώντες και τελικά απέτρεψαν τα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας.


Η κυβέρνηση διαλύει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, συρρικνώνει και καταργεί νοσοκομειακές μονάδες στην Αθήνα και την επαρχία. Νομιμοποιεί το φακελάκι για τις επεμβάσεις στα νοσοκομεία έχοντας σκοπό την παράδοση όλου του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στους ιδιώτες και τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υγείας. Κάνει υποχρεωτική την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό με τον μπαμπούλα της μεγαλύτερης συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων για όσες/ους δεν είναι εγγεγραμμένοι – έναν θεσμό εξ αρχής χρεοκοπημένο αφού για αρκετούς ασθενείς της Αθήνας ο προσωπικός γιατρός είναι μακριά, ακόμη και στην… Αίγινα και για να τον επισκεφτούν πρέπει να πάρουν το… καράβι!

Η “Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών ΤΟΜΥ Κεραμεικού” συνεχίζει με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις να διεκδικεί:

  • Ανανεώσεις των συμβάσεων προσωπικού.
  • Άμεση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δύο δομών του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού.
  • Χρήματα για υλικοτεχνική υποδομή στα νοσοκομεία, τις ΤΟ.Μ.Υ και τα Κέντρα Υγείας.
  • Καμία σύμπραξη με εργολάβους της υγείας, καμιά παράδοση της δημόσιας περίθαλψης στους ιδιώτες.
  • Δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια υγεία για όλες/ους χωρίς αποκλεισμούς φύλου, φυλής, εισοδήματος, εθνικότητας.

Καταφέραμε:

  • Να μην μετατραπούν πλήρως σε εμβολιαστικό κέντρο οι δύο δημόσιες δομές.
  • Να μην καταργηθεί το Μικροβιολογικό εργαστήριο που εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και μετανάστες και που θα ανάγκαζε όλους/ες να τρέχουν επί πληρωμή σε ιδιωτικά κέντρα για τις εξετάσεις τους πληρώνοντάς τες από τις τσέπες τους.
  • Την ενίσχυση της ΤΟΜΥ με μια ακόμη ιατρό και μία νοσηλεύτρια.
  • Την σταδιακή ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με 3 γενικούς γιατρούς.
  • Την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Θα συνεχίσουμε τον δρόμο του αγώνα για την Ζωή!

Οι θανατοπολιτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας δεν θα περάσουν!

Ο λαός θα σώσει τον λαό ! – Το δικαίωμα στη ζωή θα νικήσει!