ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

“Είμαστε ένα ποτάμι που θα τους πνίξει…”

Πάνω από 4.000 αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφοι, λαϊκατζήδες από όλα τα μέρη της Ελλάδας -στη μαζικότερη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν εδώ και πολλά χρόνια- συμμετείχαν στο παν-αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 18 Νοέμβρη. Διαμαρτύρονταν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στη μικρή και μεσαία αγροτιά, οδηγώντας την στο ξεκλήρισμα και στο ξεπούλημα της περιουσίας της, χωρίς κανένα μέλλον.

Στην πλατεία Συντάγματος είχε στηθεί μικροφωνική όπου οι αντιπρόσωποι των συντονιστικών οργανώσεων των αγροτών διάβαζαν τα αιτήματα και τις αποφάσεις από τα διάφορα τοπικά συντονιστικά. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία της ΠΑΣΥ (ΚΚΕ) από τη διαδήλωση που παρέμεινε πιστό στη λογική “δεν το ελέγχω δεν συμμετέχω”. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έδιωξαν τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη και το μέλος του κόμματος Δημήτρη Στρατούλη, που θέλησαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Παρά την απογοήτευση και την εχθρότητα των αγροτών προς τα κόμματα ήταν χαρακτηριστικό ότι ήταν πολύ δεχτικοί στην παρέμβαση που κάναμε σύντροφοι από το ΕΕΚ με την προκήρυξη του κόμματος.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών στην πλατεία συντάγματος, οι αγρότες πορεύτηκαν προς τη Βουλή. Πλήθος αγροτών είχε φτάσει μέχρι το μνημείου του Άγνωστου στρατιώτη. Με αφορμή μερικά νεράντζια δέχτηκαν χημικά και δακρυγόνα ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν με πορεία προς την είσοδο της Βουλής. Η αστυνομία έκανε δυο προσαγωγές αγροτών. Η προκλητική στάση της αστυνομίας εξαγρίωσε και τους πιο συγκρατημένους αγρότες που ήθελαν εξαρχής η διαδήλωση να είναι ειρηνική με αποτέλεσμα να φωνάζουν από τις ντουντούκες “ δεν τους φοβόμαστε είμαστε ένα ποτάμι που θα τους πνίξει”. Τα νεράντζια αντικαταστάθηκαν γρήγορα από τις πέτρες. Αγρότες 50 και 60 χρονών με τις παραδοσιακές “γκλίτσες” τους όρμησαν στα ΜΑΤ. Οι συμπλοκές κράτησαν αρκετή ώρα και η αστυνομία αναγκάστηκε να αφήσει τους δυο αγρότες ελεύθερους.

Η αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα ήταν μόνο η αρχή. Περιφερειακές και πανελλαδικές αγωνιστικές παρεμβάσεις και
 βεβαίως μπλόκα με τρακτέρ θα συμπεριληφθούν στις επόμενες κινητοποιήσεις. Ο αγώνας, για την ανατροπή των μέτρων, πρέπει να είναι σκληρός και επίμονος, και κυρίως να διαχωριστεί ο αγώνας των φτωχών και μεσαίων αγροτών από τους μεγαλο-αγρότες, με τους οποίους δεν υπάρχει τίποτα κοινό. Αντίθετα οι φυσικοί σύμμαχοι της αγροτιάς είναι οι εργάτες, εργαζόμενοι και άνεργοι κι ο φτωχός λαός, και πρέπει να αναπτυχθούν κοινοί αγώνες. Το 3ο μνημόνιο και τα συνεπαγόμενα μέτρα καταστρέφουν εξίσου τους ανθρώπους του μόχθου στην πόλη και το χωριό.

Γιώργος Σ