ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας τις εντολές των ξένων και ντόπιων τοκογλύφων, μέσα από την υπογραφή του 3ου μνημονίου, με τα μέτρα που παίρνει καταστρέφει όλο τον εργαζόμενο λαό. Συνεχίζει επάξια το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων NΔ-ΠAΣOK. Με το σφαγιασμό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, τη φορολογική λαίλαπα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό με την μαζική ανεργία, καταστρέφει εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα. Mε τις αποφάσεις της για το αγροτικό προχωρά και στην ολοκληρωτική εξόντωση των φτωχών και μεσαίων αγροτών.
Τα μέτρα που πρόκειται να πάρουν για την αγροτιά:
• Η κατάργηση του αφορολόγητου σε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις – μέχρι τώρα ήταν αφορολόγητα μέχρι ποσού 12.000 ευρώ
• Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα από 66 ευρώ στα 1000 lt από 1/10/15 στα 200 και από 1/10/16 στα 330 ευρώ.
• Η αυξηση του ΦΠΑ στα 23% για τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.ά
• Τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Σε μια οικογένεια που δουλεύουν στο χωράφι 3 άτομα και τώρα πληρώνουν 2.500 ευρώ περίπου το χρόνο θα πρέπει να πληρώσουν να πληρώσουν 7500 ευρώ. Ποιοί έχουν να τα πληρώσουν; Αν σε αυτά προσθέσουμε και την αύξηση εισφοράς στον ΕΛΓΑ η κατάσταση γίνεται τραγική. Αν ένας αγρότης δεν έχει να πληρώσει όχι μόνο χάνει την ασφάλιση αλλά δεν θεωρείται πλέον αγρότης και έτσι δεν δικαιούται επιδοτήσεις και αποζημιώσεις!!
• Με την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς αυτοί μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες των μεγαλοαγροτών.
• Με την αλλαγή του μητρώου αγροτών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης πρέπει να έχει αγροτικό εισόδημα τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος του. Με Νόμο της Πατζελή (περίοδος ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπαντρέου) ψηφίστηκε να ισχύει 30% του χρόνου σε αγροτικές δουλειές και για το εισόδημα 35% για τη στερεά Ελλάδα και 25% για νησιά να προέρχεται από αγροτικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με την ΕΕ, που θέλουν να εφαρμόσουν, πρέπει να έχει το 50% του εισοδήματος από αγροτική απασχόληση και το 50% του χρόνου του εργασίας. Με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος αυτών που δουλεύουν στα χωράφια, να μην μπορούν να γραφούν στο μητρώο και έτσι να μην δικαιούνται επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Ήδη τώρα το 20% των αγροτών παίρνει το 80% των επιδοτήσεων, αυτό θα επιδεινωθεί ακόμη περρισότερο.
• Αύξηση του φόρου εισοδήματος, από 1/1/16 αυξάνεται από 13% σε 20% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος· από 1-1-17 πάει στο 26% και στη συνέχεια στο 29%. Αναδρομική αύξηση για το 2014 στην προκαταβολή φόρου με αύξηση από 27,5% στο 55%. Το 2015 θα πάει στο 75% και το 2016 στο 100%.
Τα μέτρα αυτά δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στη μικρή και μεσαία αγροτιά, οδηγώντας την στο ξεκλήρισμα και στο ξεπούλημα της περιουσίας της, χωρίς κανένα μέλλον. Η μετανάστευση στις πόλεις έχει οριστικά κλείσει, το 1,5 εκατομμυρία ανέργων που υπάρχουν, κάνει αδύνατη την εσωτερική μετανάστευση όπως παλιά. Κάποιοι όμως, μέσα από την καταστροφή κερδίζουν, αυτοί είναι οι μεγαλο-αγρότες και οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν τραπεζιτική χρηματοδότηση.

Ο αγώνας, για την ανατροπή των μέτρων, πρέπει να είναι σκληρός και επίμονος, και κυρίως να διαχωριστεί ο αγώνας των φτωχών και μεσαίων αγροτών από τους μεγαλο-αγρότες, με τους οποίους δεν υπάρχει τίποτα κοινό. Αντίθετα οι φυσικοί σύμμαχοι της αγροτιάς είναι οι εργάτες, εργαζόμενοι και άνεργοι κι ο φτωχός λαός, και πρέπει να αναπτυχθούν κοινοί αγώνες. Το 3ο μνημόνιο και τα συνεπαγόμενα μέτρα καταστρέφουν εξίσου τους ανθρώπους του μόχθου στην πόλη και το χωριό.

Ενάντια στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της, Ε.Ε και ΔΝΤ, πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι, για τη διαγραφή του χρέους και την παύση πληρωμών στους τοκογλύφους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων παραγωγικών μονάδων κάτω από εργατικό έλεγχο, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε την παραγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι σύμφωνα με τα κέρδη των καπιταλιστών και των τραπεζιτών. Αυτό απαιτεί την επαναστατική ανατροπή της κυβέρνησης των καπιταλιστών και των τοκογλύφων δανειστών, και την οργάνωση της πάλης για την εξουσία των εργατών και του φτωχού εργαζόμενου λαού.

www.eek.gr, e-mail : eek@eek.gr