κατά της Γραμματέως του Συλλόγου ΕΛΓΟ-Δήμητρα Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Μια απαράδεκτη, άδικη και εκδικητική δίωξη εναντίον της Γενικής Γραμματέως του Συλλόγου ΕΛΓΟ-Δήμητρα που έχει ασκηθεί από το 2018 εκδικάζεται τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με την μήνυση, η διοίκηση του  Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, στο πρόσωπο της συνδικαλίστριας Μαργαρίτας Κουτσανέλλου, που εκλέγεται σταθερά από τους συναδέλφους της, επιχειρεί να χτυπήσει το φρόνημα και τις αντιστάσεις των εργαζομένων του Οργανισμού.

Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου κατηγορείται για “υπεξαγωγή εγγράφων”, κάτι δηλαδή σαν κλοπή εγγράφων. Ποια είναι η υπεξαγωγή εγγράφων; Είναι η άρνησή της, σε εκλογές για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο  του Οργανισμού, να νομιμοποιήσει μια καταφανή απόπειρα πλαστογράφησης ψηφοδελτίων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι 24 επιστολικές ψήφοι ήταν όλες γραμμένες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Ως Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, ορισμένη με τη διαδικασία της κλήρωσης, αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την πλαστογραφία, αρνήθηκε την καταστροφή των φακέλων που επιδίωκε η Διοίκηση του Οργανισμού και συνοδεία δύο μελών του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων παρέδωσε τους φακέλους στο Γραφείο του Υπουργού μαζί με  σχετική αναφορά, σύμφωνα με τον Κανονισμό του κρατικού ΝΠΙΔ. 

Η διοίκηση του Οργανισμού αποπέμφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση και ο υπουργός άλλαξαν, όμως, το κράτος και οι διωκτικοί μηχανισμοί του έχουν “συνέχεια”, ιδίως σε ό,τι αφορά τους μαχητικούς συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες. Έτσι, επί τέσσερα χρόνια η συνδικαλίστρια βρίσκεται υπό πειθαρχική και ποινική δίωξη – σε δικαστική ομηρία η ίδια και σε καθεστώς τρομοκράτησης όλοι οι εργαζόμενοι που πιθανόν να σκεφτούν να φέρουν αντίρρηση σε άνομες ή ανόητες επιδιώξεις των διοικούντων τον Οργανισμό.

Έτσι, από το 2018 η πειθαρχική δίωξη της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου εργαζομένων έχει “σκαλώσει” ανεξήγητα, προφανώς για να μην υπάρχει αθωωτική απόφαση, ενώ η ποινική δίωξη προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.  Ας σημειωθεί το τραγελαφικό της κατηγορίας: Η συνδικαλίστρια κατηγορείται για  “υπεξαγωγή εγγράφων”(κλοπή εκλογικού υλικού) – έτσι χαρακτηρίστηκε η άρνηση καταστροφής των τεκμηρίων της πλαστογράφησης και η παράδοση των τεκμηρίων – άδειοι ταχυδρομικοί φάκελοι απλής επιστολής για την επιστολική ψήφο των  πλαστών ψηφοδελτίων στον Υπουργό μαζί με τη σχετική αναφορά…

Στο πλευρό της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου έχει ταχθεί σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων (και το σύνολο των εργαζομένων που σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες την τίμησαν με την ψήφο τους). Με ενημερωτικό του κείμενο το ΔΣ του Συλλόγου ΕΛΓΟ-Δήμητρα απευθύνεται σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα ζητώντας την αλληλεγγύη στη Μαργαρίτα Κουτσανέλλου. Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι μόνο συνδικαλιστικό, είναι βαθύτατα πολιτικό και αφορά όλα τα κόμματα και συλλογικότητες που αναφέρονται στην εργατική τάξη και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αφορά επίσης τους εργαζομένους και το συνδικαλιστικό κίνημα στο στενό δημόσιο τομέα που συχνά δέχονται τις άνομες πιέσεις των πολιτικών προϊστάμενων και των ιδιωτικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω τους.

Κάτω τα χέρια από την συνδικαλίστρια Μαργαρίτα Κουτσανέλλου.

Να παύσει κάθε δίωξη.

Η αλληλεγγύη όπλων των εργαζομένων – Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

 Ακολουθεί το κείμενο του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ένα ενδεικτικό σχέδιο  Ψηφίσματος Συμπαράστασης  για υπογραφές από σωματεία και συλλογικότητες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Την περίοδο 2017-2018 ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρισκόταν σε σοβαρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας με στόχο να καταρτιστεί ενιαίος κανονισμός προσωπικού, ώστε να εξαλειφθούν οι σοβαρές ανισότητες μεταξύ των εργαζόμενων όσον αφορά σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, και κυρίως το θέμα της αναρρωτικής άδειας. Με αφορμή τη διεκδίκηση για την κατάρτιση ενιαίου κανονισμού προσωπικού στο νεότευκτο Οργανισμό, οι εργαζόμενοι έδιναν έναν επίσης σημαντικό αγώνα κατά των τεχνητών διαχωρισμών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων. Οι τεχνητοί αυτοί διαχωρισμοί σκοπό είχαν να δικαιολογούν την άνιση μεταχείριση και την εδραίωση πρώτης και δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενων στον Οργανισμό. Με την τακτική του τεχνητού αυτού διαχωρισμού, ο Οργανισμός επιτύγχανε να εκδηλώνεται σφοδρή πολεμική από μία μερίδα των ίδιων των εργαζόμενων εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προσπάθειας του Σωματείου να συνάψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.

Εκτός από τη μάχη για συλλογική σύμβαση εργασίας, ταυτόχρονα, ο Σύλλογος εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να υπερασπιστεί με αφορμή συγκεκριμένη υπόθεση στον Οργανισμό, κάποια από τα μέλη του, τα οποία δέχονταν ισχυρές πιέσεις να λειτουργήσουν κατά παραγγελία των διοικούντων στο πλαίσιο Επιτροπής που συμμετείχαν για την ανάθεση ενός πολύ μεγάλου έργου στον Οργανισμό.  Οι παρεμβάσεις στο έργο των διαφόρων Επιτροπών, είναι γνωστό σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, ότι αποτελεί διαχρονική μάστιγα και παθολογική κατάσταση. Είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις, για τους απλούς εργαζόμενους στο δημόσιο η ανάληψη αυτού του είδους  καθηκόντων γίνεται ένας πραγματικός εφιάλτης, εξαιτίας της αγωνίας τους, πώς θα καταφέρουν να αποκρούσουν τις απόπειρες ανάμειξης και κατεύθυνσης του αποτελέσματος σε ένα διαγωνισμό, από κάθε είδους ενδιαφερόμενο.

Μέσα στη δίνη αυτών των γεγονότων, ο Σύλλογος κήρυξε αποχή από τις πρώτες εκλογές Υπηρεσιακού Συμβουλίου στον Οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο όπως έμπαινε σε λειτουργία τότε στον καινούργιο φορέα συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά της κουλτούρας της διακριτής μεταχείρισης μεταξύ των εργαζόμενων, την οποία ο Σύλλογος αγωνιζόταν να ξεριζώσει από το νέο φορέα.

Η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Μαργαρίτα Κουτσανέλλου βρέθηκε στο επίκεντρο όλης αυτής της παρατεταμένης συγκρουσιακής κατάστασης, καθώς υπηρετούσε στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού. Η ανάδειξή της με κλήρωση ως Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές του ΥΣ για τις οποίες ο Σύλλογος είχε κηρύξει αποχή, αποτέλεσε την απαρχή διαφόρων επιμέρους γεγονότων, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία να εκδηλωθεί στο πρόσωπό της όλη η οργή και η εμπάθεια της Διοίκησης του Οργανισμού εναντίον των σωματειακών αγώνων της περιόδου. Η πολύμηνη και πολυμέτωπη αυτή αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2018, να ασκήσει  εκδικητικά πειθαρχική και ποινική δίωξη εναντίον της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου, η τότε Διοίκηση του Οργανισμού, λίγο πριν αποπεμφθεί από τον εποπτεύοντα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόπιν καταγγελιών του Συλλόγου, για τον τρόπο που λειτούργησε σε ένα μεγάλο διαγωνισμό που διεξαγόταν την περίοδο εκείνη.

Η κατασκευασμένη και απολύτως αστοιχείωτη στα όρια της φαιδρότητας κατηγορία, αφορούσε τη λειτουργία της ως Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής στις εκλογές του ΥΣ και είναι η δήθεν κλοπή εκλογικού υλικού / υπεξαγωγή εγγράφων. Στην ουσία πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι ότι η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου δεν ανέχθηκε την απόπειρα νόθευσης της εκλογικής διαδικασίας και τη γελοιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών με την κάλυψη του νομικού συμβούλου του Οργανισμού, και συνοδεία δύο μελών του ΔΣ του Συλλόγου, υπέβαλε στον εποπτεύοντα Υπουργό σχετική αναφορά με αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της. Αυτό το οποίο έκανε στην πραγματικότητα ήταν να αποτρέψει την καταστροφή από τον Οργανισμό των άδειων φακέλων αλληλογραφίας με απλό γραμματόσημο, με τους οποίους είχαν αποσταλεί 24 επιστολικές ψήφοι γραμμένες όλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Τους φακέλους αυτούς παρέδωσε στο Γραφείο Υπουργού μαζί με την αναφορά της σύμφωνα με τον Κανονισμό που διέπει την ίδια και τους υπαλλήλους του κρατικού ΝΠΙΔ. Για την ενέργειά της αυτή εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται υπό ανερμάτιστη πειθαρχική και ποινική δίωξη, με απώτερο σκοπό την τρομοκράτηση τόσο της ίδιας, όσο και τον «παραδειγματισμό» των υπόλοιπων, στην περίπτωση που σκεφτούν να φέρουν αντίρρηση σε κάθε επιδίωξη των διοικούντων τον Οργανισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραμονή της Γ. Γραμματέως στην Εφορευτική Επιτροπή παρά την αποχή του Συλλόγου από τη ψηφοφορία, ήταν συλλογική απόφαση και είχε ακριβώς το σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου εκ των έσω πιθανής απόπειρας αλλοίωσης του αποτελέσματος ως προς τη συμμετοχή/αποχή από τη ψηφοφορία, το οποίο αποτελούσε ένα έμμεσο δημοψήφισμα της αποδοχής ή μη της Διοίκησης από τους εργαζόμενους, σε μία περίοδο σφοδρής εργατικής αντιπαράθεσης. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι περισσότερο από το 80% των εργαζόμενων συμμετείχε στην αποχή από την ανούσια κατά τ’ άλλα αυτή εκλογική διαδικασία. 

Η πειθαρχική δίωξη της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου έχει σκαλώσει ανεξήγητα εδώ και τέσσερα χρόνια, επιχειρώντας να κρατήσει σε ιδιότυπη ομηρία τη σταθερά εκλεγόμενη εκπρόσωπο των εργαζόμενων, ενώ η ποινική δίωξή της με τη φαιδρή κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφων, βρίσκεται υπό εξέλιξη και αναμένεται να δικαστεί η υπόθεση από το Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου μας, Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, έχει την απόλυτη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και των εργαζόμενων. Απέναντι σε αυτή τη ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη, η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο πρόσωπό της,  είναι απαραίτητη και ζητάμε απ’ όσο περισσότερα σωματεία είναι δυνατόν  να την παρέχουν. 

Προς διευκόλυνση, στέλνουμε σχέδιο ψηφίσματος.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Κάτσαρης

Τηλ. 6972107113

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

ΤΗΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Σύλλογος …… καταγγέλλει την πειθαρχική και ποινική δίωξη της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Μαργαρίτας Κουτσανέλλου, η οποία συνιστά ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη. Η κατηγορία που της προσάπτεται αποτελεί απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας, είναι απολύτως σαθρή και όποιος πληροφορείται τα πραγματικά περιστατικά και τα ευρύτερα γεγονότα της περιόδου εκείνης (Απρίλιος 2018), καταλαβαίνει ότι πρόκειται για εκδικητική ενέργεια της Διοίκησης, που αφορά όλο το Σύλλογο, αλλά εκτονώθηκε στο πρόσωπό της, καθώς την ίδια περίοδο σύσσωμη η Διοίκηση του Οργανισμού αποπέμφθηκε από τον εποπτεύοντα Υπουργό, μετά από σχετικές καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αφορμή, αλλά όχι αιτία για το μένος εναντίον της και τις διώξεις που ακολούθησαν και εξακολουθούν – όχι τυχαία – να σέρνονται γι’ αυτήν εδώ και τέσσερα χρόνια,  αποτελεί η επιφύλαξη που εξέφρασε για τη νομιμότητα και η επίσημη αναφορά με τεκμήρια που έκανε τον Απρίλιο 2018, στο πλαίσιο του Κανονισμού Προσωπικού προς το προϊστάμενο Υπουργείο για αυθαιρεσίες και μεθοδεύσεις κατά τη διεξαγωγή των εκλογών του υπηρεσιακού συμβουλίου στον Οργανισμό στις οποίες ήταν Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής (24 επιστολικές ψήφοι χωρίς απόδειξη, γραμμένες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, οι οποίες επιβλήθηκε από τη Διοίκηση και το Νομικό Σύμβουλο, που επιτηρούσαν την εκλογική διαδικασία, να γίνουν αποδεκτές από την Εφορευτική Επιτροπή).

Η δίωξη της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου αποτελεί επιβεβαίωση της λυπηρής πραγματικότητας που ισχύει από την αρχή ίδρυσης του ελληνικού κράτους ότι όποιος υπάλληλος τολμά να φέρνει αντιρρήσεις στην εξουσία, υπερασπιζόμενος την αρχή της νομιμότητας, όχι μόνο δεν λαμβάνεται υπόψη, όπως θα έπρεπε, στο όνομα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, αλλά αντίθετα «ανταμείβεται» με τοποθέτηση στην «κατάψυξη», με δυσμενείς μεταθέσεις, ακόμη και με προσαγωγή στο εδώλιο. Η συγκεκριμένη δίωξη έχει ένα μοναδικό σκοπό. Να εκφοβίσει και να δείξει σε όλους ποιο είναι το πραγματικό αφεντικό μέσα σε ένα δημόσιο φορέα. Όποιος εργαζόμενος στο Δημόσιο δείχνει με τη στάση του ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανέχεται να «βαφτίζεται το κρέας, ψάρι», (εν προκειμένω οι απλές επιστολές να χαρακτηρίζονται επί αποδείξει), κινδυνεύει σοβαρά να βρεθεί αντιμέτωπος με την ηθική και υλική εξόντωσή του, ως επίδειξη δύναμης προς τον ίδιο, αλλά κυρίως προς τους υπόλοιπους υφιστάμενους.

Απαιτούμε την άμεση διακοπή κάθε δίωξης της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την απόσυρση όλων των φαιδρών και ανυπόστατων κατηγοριών εναντίον της, οι οποίες ανήκουν στη σφαίρα καφκικής δίκης και αποπνέουν ασίγαστο εκδικητικό μένος εναντίον της.

Αποστολή ψηφισμάτων στο e-mail syllego.dimitra@gmail.com