"ΜΠΑΤΣΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ, Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ"

 

Με μία πρώτη νίκη ξεκίνησε ο αγώνας των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ενάντια στους πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την εκποίηση του οικοπέδου του εργοστασίου. Ο πρώτος πλειστηριασμός που είχε οριστεί για την Πέμπτη 26/11 ήταν άκαρπος και ματαιώθηκε. Καθοριστικός παράγοντας για αυτήν την εξέλιξη αποτέλεσε η  αποφασιστική και μαζική ανταπόκριση του κινήματος στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης & υποστήριξης του αγώνα με πορείες και εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

Σε αυτό το πλαίσιο στην Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε ένα τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε, την Τρίτη 24/11,  με πορεία Αλληλεγγύης ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου, συνεχίστηκε με την συνέλευση φίλων και αλληλέγγυων την Τετάρτη και κορυφώθηκε την ημέρα του πλειστηριασμού με συγκέντρωση στα δικαστήρια.

Στην διαδήλωση που ξεκίνησε από την Καμάρα και πέρασε από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές. Ανάμεσα τους ξεχώρισαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, της ΕΛΒΟ, της Coca-Cola, του Αγγελιοφόρου αλλά και οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ψυχολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Χημείας του ΑΠΘ. Ο παλμός ήταν έντονος και ακούστηκαν δεκάδες συνθήματα με βασικότερο το: “Μπάτσοι, δικαστές, ακούστε το καλά, η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά”.

Η συνέλευση φίλων και αλληλέγγυων πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στην κεντρική αίθουσα του ΕΚΘ με την συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών και συλλογικοτήτων απ όλη την χώρα. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η σημασία που έχει ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρο το κίνημα και οι τρόποι υπεράσπισης του. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Πάτρα.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δεκάδες ψηφίσματα και μηνύματα συμπαράστασης που στάλθηκαν προς τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ από συλλογικότητες, σωματεία, κινήματα και αγωνιστές του εξωτερικού αλλά και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Παταγονία, Τριέστη, Φρανκφούρτη, Κολωνία, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Σκόπια και Άμστερνταμ.

Όλα αυτά ίσως δεν να μην είχαν σημασία, αν δεν υπήρχε δυναμική παρουσία του κινήματος, την Πέμπτη στα Δικαστηρια. Περισσότεροι από 250 αγωνιστές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο Δικαστικό μέγαρο Θεσαλονίκης και στριμωγμένοι επί ώρες στους στενούς διαδρόμους του 2ου ορόφου απέκλεισαν την αίθουσα πτωχεύσεων, με μόνο σκοπό να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τον πλειστηριασμό. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι με συνθήματα, πανό και παλμό, έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις πως όχι μόνο δεν θα επιτραπεί ο πλειστηριασμός του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ, αλλά όλοι και όλες μαζί ενωμένοι θα υπερασπίσουν το εγχείρημα που κρατάει ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ, στο Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, αλλά και πολλοί αλληλλέγγυοι/ες –  όπως απολυμένοι εργαζόμενοι της Coca-Cola, της ΕΡΤ3, της ΕΛΒΟ, του Αγγελιοφόρου, του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, του σωματείου Βιβλίου & Χάρτου, της εναλλακτικής πρωτοβουλίας δικηγόρων, η Λαϊκή συνέλευση Αγίου Νεκταρίου Βόλου και άλλοι πολλοί.

Απέναντι στην μαζική παρουσία των αλληλέγγυων στην ΒΙΟΜΕ, βρέθηκαν ελάχιστοι εργαζόμενοι της μητρικής εταιρίας Φιλκεραμ Τζονσον, που επιθυμούν την εκποίηση του οικοπέδου αλλά και δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί των ΜΑΤ που κατέκλυσαν τους γύρω διαδρόμους με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους συγκεντρωμένους εν πρώτοις και να επέμβουν εφόσον δίνονταν εντολή.

Τελικώς, μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες αναμονής, η δικαστική υπάλληλος που έχει αναλάβει την ευθύνη του πλειστηριασμού ανακοίνωσε πως ο πλειστηριασμός ματαιώνεται για γραφειοκρατικούς λόγους εξαιτίας έλλειψης εγγράφων. Κανένας όμως δεν αμφιβάλλει πως αυτοί οι λόγοι θα παρακαμπτονταν ευκολα, εάν δεν υπήρχε η δυναμική παρουσία των συγκεντρωμένων.

Όσον αφορά τον δεύτερο πλειστηριασμό κρίθηκε και αυτός άκυρος, εξαιτίας της Γενικής Απεργίας στην οποία συμμετείχαν και οι δικηγόροι. Βέβαια, το κίνημα βρέθηκε έτσι και αλλιώς και πάλι εκεί δίνοντας έμπρακτη στήριξη στους εργατες της ΒΙΟΜΕ, καθώς η Απεργιακή συγκεντρωση που καλούσε το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης με εκατοντάδες αγωνιστές, αφού πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ολοκληρώθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα και κυρίως μετά την μαζική παρουσία του κόσμου σίγουρα υπάρχει αισιοδοξία αλλά δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό, καθώς τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες άλλες δύο ανάλογες διαδικασίες (10 & 17 Δεκεμβρίου) οι οποίες θα πρέπει να βρουν μπροστά τους την ίδια δυναμική.