ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκατοντάδες ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, χρησιμοποιούνται ως κολυμπήθρες του Σιλωάμ, για υποτιθέμενους ανεξάρτητους εκλογικούς συνδυασμούς. Όλων αυτών που το προηγούμενο διάστημα, σε συναλλαγή με την κεντρική εξουσία δημιουργούσαν αναπτυξιακές και δημοτικές-περιφερειακές εταιρείες διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών, υπάκουαν στις περικοπές των προσωπικών των δήμων και των περιφερειών, ολοκλήρωναν τις διαδικασίες μετατροπής των δήμων σε εταιρείες από τη μια μεριά, τμημάτων της κεντρικής εξουσίας από την άλλη.
Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, προσέρχεται σε αυτές τις δημοτικές εκλογές (βλέπε παρακάτω), τονίζοντας πως οι δήμοι είναι μέρος του ίδιου του κράτους και της κεντρικής εξουσίας. Ήταν και είναι εργαστήρια εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων, μοιράσματος της δημόσιας περιουσίας σε επιχειρηματίες. Αποδέχτηκαν όλους τους νόμους που περνάνε μια σειρά από κρατικές αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο (παιδεία, υγεία κ.τ.λ.), και όπου υπήρχαν αντιδράσεις από το αστικό τοπικό πολιτικό προσωπικό, αφορούσαν τις ενδοαστικές αντιθέσεις μοιράσματος της χρηματοδότησης, ή της μείωσής της, προκειμένου πάντα να εφαρμόζεται η ίδια πολιτική. Ταυτόχρονα, τα προηγούμενα χρόνια, φάνηκαν και τα όρια της διαχειριστικής αριστερής λογικής, πως με μια άλλη αντίληψη, εντός του ίδιου πλαισίου, οι δήμοι μπορούν να γίνονται μετερίζι αγώνα ενάντια στην κεντρική εξουσία. Αυτό που τελικά έγινε στην πραγματικότητα, ήταν να διαμορφώνονται αντιστάσεις, απέναντι σε ακραίες πλευρές ρημάγματος ανθρώπων και περιβάλλοντος.
Σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, της κοινωνικής καταστροφής που από τώρα υπόσχονται απλόχερα να αναπτύξουν, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα προσέρχεται με την επιδίωξη να εκφραστεί η θέληση των εργαζομένων να τιμωρήσουν και να ανατρέψουν τους υπεύθυνους αυτής της κοινωνικής καταστροφής, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για μια πραγματική διέξοδο από την κρίση. Και είναι ένα από τα κριτήρια με τα οποία έχει επιλέξει να συμμετέχει σε μια σειρά εκλογικές αναμετρήσεις σε δήμους, ή και να υποστηρίξει άλλα εξωκοινοβουλευτικά αριστερά ψηφοδέλτια, ακόμα και αν διατηρεί βασικές πολιτικές αποστάσεις μαζί τους (π.χ. εκλογές στο Δήμο Αθήνας).
Το Ε.Ε.Κ. παλεύει στις δημοτικές εκλογές, για να ενισχυθεί το κεντρικό πολιτικό ερώτημα που θέτει, και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή ποια τάξη θα κυβερνά και θα κατέχει την εξουσία. Και από αυτή την άποψη προσεγγίζει τη μάχη αυτών των εκλογών στην ενιαία πάλη για την ενίσχυση της αυτοοργάνωσης των εργαζομένων, της εργατικής εξουσίας.
Ταυτόχρονα όμως, εμφανίζει ένα πρόγραμμα αγωνιστικής συσπείρωσης και άμεσης δράσης των εργαζομένων στις τοπικές κοινωνίες δήμους, έτσι ώστε να ανοίγει ο δρόμος, να γίνεται πιο καθαρό, πως οι δήμοι μπορούν να αποτελέσουν το πεδίο πάλης προγραμματικών διεκδικήσεων που βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα κεντρικά πολιτικά προβλήματα της περιόδου, όσο και να βάζουν στο παρόν την ανάγκη της άμεσης ανακούφισης των εκμεταλλευόμενων. Καμιά πάλη, κανένα πρόγραμμα, και σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο, αν δεν εμφανίζει την ανάγκη της πάλης για την ανατροπή της κυβέρνησης, για την προετοιμασία της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας, από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, για να μη μας πλακώσουν τα ερείπια του συστήματός τους.
Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. Η δουλειά που υπάρχει να μοιραστεί εξίσου σε όλους τους εργάτες στο δήμο χωρίς μείωση μισθών. Αμοιβή όλων των δημοτικών αξιωματούχων με το μέσο μισθό ειδικευμένου εργάτη.
Οργάνωση της πάλης ενάντια στο φασισμό. Δημιουργία επιτροπών αυτοάμυνας.
Επιτροπές στους δήμους για τον έλεγχο των τιμών, συγκροτημένες από τα συνδικάτα, συλλογικότητες από τις γειτονιές, άνεργους.
Δημιουργία και ενίσχυση, όπου υπάρχουν, των ιατρείων κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης για όλο το λαό και ιδιαίτερα για άνεργους και ανασφάλιστους.

Άρνηση εφαρμογής όλων των μνημονιακών μέτρων που αφορούν τους δήμους, στην κατεύθυνση της συνολικής πάλης για την ανατροπή τους.

Στάση πληρωμών σε δάνεια του δήμου, για να εξοικονομηθούν πόροι για κοινωνική πολιτική. Κανένα σπίτι να μη χαθεί, κανένας δημότης ανεξάρτητα από εθνικότητα, χωρίς νερό και ρεύμα.

Ψυχαγωγία για τη νεολαία, ενίσχυση της ανάγκης έκφρασής της. Λαϊκά φροντιστήρια για τη στήριξη των μαθητών.

Απαλλοτρίωση εγκαταλελειμμένων κτιρίων για τη στέγαση δημοτικών κοιωνικών υπηρεσιών, στεκιών.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για χαμηλόμισθους, φτωχούς και χαμηλόμισθους συνταξιούχους, για άνεργους.
Θεσμοθέτηση εργατικού έλεγχου σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Ενεργοποίηση συνοικιακών συμβουλίων. Λαϊκή συνέλευση σε κάθε δήμο με εκλεγμένους και ανακλητούς εκπροσώπους με αρμοδιότητα τον έλεγχο και την έγκριση των αποφάσεων του δημοτικού Συμβουλίου.
Νίκος Πελεκούδας