Οι άνεργοι εργάτες διαμαρτύρονται

Την παραμονή της έναρξης του Εθνικού Συνεδρίου Ρεπουμπλικανικού του 2020 (στο τέλος Αυγούστου), μια προοδευτική ομάδα που εκπροσωπεί 15.000 άνεργους εργάτες πρόβαλε φωτογραφίες και ιστορίες ανέργων εργατών που αγωνίζονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες Εκείνη την εβδομάδα έληξε το επίδομα ανεργίας των 600 δολαρίων, μειώνοντας τα εισοδήματα περίπου 30 εκατομμυρίων Αμερικανών.

“Είναι ανυπόφορο το γεγονός ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και η κυβέρνηση Τραμπ γιορτάζουν και κάνουν προεκλογικές εκστρατείες ενώ εκατομμύρια οικογένειες υποφέρουν επειδή οι πρώτοι αρνούνται να επεκτείνουν το επίδομα των 600 δολαρίων που μας κρατούσε στη ζωή”, αναφέρει η Cynthia Rizzo της Δράσης των Ανέργων.

“Δεν μπορώ να συντηρήσω τον εαυτό μου και την εγγονή μου με 225 δολάρια την εβδομάδα”, δήλωσε η Ρίζο, η οποία ζει στη Βόρεια Καρολίνα. “Οι Ρεπουμπλικάνοι προκάλεσαν αυτή την κρίση ανεργίας απαντώντας αναποτελεσματικά στην πανδημία, και στη συνέχεια μας  εγκατέλειψαν για να αντιμετωπίσουμε τελικά την έξωση, την  πείνα και τα χρέη μόνοι μας. Δεν έχω οικογένεια και έχω λίγους φίλους. Το να χάσω τη δουλειά μου ήταν τρομακτικό. Δεν έχω σε ποιον να απευθυνθώ”. “Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσω ήταν λόγω των επιπλέον 600 δολαρίων.”

Τα Στοιχήματα του Καπιταλισμού οι Ασφαλιστικές Απαιτήσεις και οι Πυρκαγιές

Με πάνω από 100.000 ανθρώπους χωρίς σπίτια από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, ο Όμιλος Baupost συγκέντρωσε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, αφού στοιχημάτισε(!) σε ασφαλιστικές αξιώσεις εναντίον της επιβαρυμένης εταιρείας κοινής ωφέλειας PG&E.

Το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τίμημα της εξελισσόμενης καταστροφής από πυρκαγιά στην Καλιφόρνια – όπου όπως είπαμε πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα υπάρχοντα τους,, επτά έχουν πεθάνει και περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί από τις 15 Αυγούστου μέχρι σήμερα είναι ανυπολόγιστο, αλλά το αμοιβαίο κεφάλαιο κινδύνου της Baupost Group έχει βρει έναν τρόπο να μετατρέψει την καταστροφική πυρκαγιά της πολιτείας σε κέρδη για τους επενδυτές! 

Αφού στοιχημάτισε σε ασφαλιστικές απαιτήσεις κατά της PG&E, η Baupost έλαβε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο. Η αποπληρωμή απέδωσε το μεγαλύτερο κέρδος της Baupost τον περασμένο μήνα και αντιπροσώπευε μια σημαντική αύξηση από ό,τι είχε προβλέψει η εταιρεία. Η Baupost απέκτησε μερικές από τις αξιώσεις με περίπου 35 σεντς στο δολάριο, οπότε το κέρδος της από το εμπόριο θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 Η σχέση μεταξύ PG&E, και ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτών όπως η Baupost ξεκίνησε πέρυσι. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ηλεκτρικό δίκτυο της PG&E, έχει εμπλακεί σε πολλαπλές πυρκαγιές σε ολόκληρη την Καλιφόρνια. Αντιμετωπίζοντας υποχρεώσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απορρέουν από μια σειρά πυρκαγιών το 2017 και το 2018 που σκότωσαν πάνω από 100 άτομα και κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες κτίρια, η εταιρεία κοινής ωφέλειας κήρυξε πτώχευση το 2019 και ανακοίνωσε διακανονισμό ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια ομάδα ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Baupost. Οι ασφαλιστές πωλούν αξιώσεις υποκατάστασης σε επενδυτές με έκπτωση επειδή απολαμβάνουν τη βεβαιότητα ότι θα πληρωθούν αμέσως, αλλά στη διαδικασία χάνουν επίσης το δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή για την ανάκτηση των ζημιών που υπέστησαν οι αντισυμβαλλόμενοι.

Ενώ τα θύματα πυρκαγιών σε ολόκληρη την Καλιφόρνια -και σε άλλα μέρη της χώρας- συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις των ολοένα και πιο καταστροφικών πυρκαγιών, η ικανότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου να επωφελούνται από τέτοιες καταστροφές συνεχώς αυξάνει. Αλλά αυτός είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε.

Γενικός Εισαγγελέας Νέας Υόρκης  και Τραμπ

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι κατέθεσε μήνυση κατά της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Τραμπ, καλώντας το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης να αναγκάσει τον Οργανισμό Τραμπ να συμμορφωθεί με επτά κλητεύσεις στις οποίες η εταιρεία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει.

 Οι κλητεύσεις θα έδιναν στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα σχετικά με την υποτιθέμενη παραπλάνηση των δανειστών της εταιρείας όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία.

 H Τζέιμς κάλεσε τον δικαστή να υποχρεώσει τον Έρικ Τραμπ, γιο του προέδρου και εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας, να καταθέσει σχετικά με την “Χρηματοοικονομική Κατάσταση” του Οργανισμού Τραμπ.

Ο Έρικ Τραμπ, ο οποίος με τον αδελφό του Ντόναλντ Τζούνιορ. ανέλαβε τις καθημερινές δραστηριότητες του Οργανισμού Τραμπ το 2017, όταν ο πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη σε κρατικούς ερευνητές της Νέας Υόρκης για το θέμα τον περασμένο μήνα, αλλά ακυρώθηκε απότομα. Οι δικηγόροι του δηλώνουν τώρα ότι δεν θα συναντηθεί με ερευνητές, επικαλούμενοι τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Η Τζέιμς ξεκίνησε την έρευνα αφού ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Κόεν, κατέθεσε ενόρκως τον Φεβρουάριο του 2019 ότι ο Οργανισμός Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει τις Δηλώσεις Χρηματοοικονομικής Κατάστασης για να φουσκώσει τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους για δάνεια, καθώς και για τη μείωση των φόρων ακίνητης περιουσίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει εκδώσει αρκετές κλητεύσεις από την έναρξη της έρευνας. Ο Έρικ Τραμπ συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία των οικονομικών εγγράφων και στις συναλλαγές με τους δανειστές, σύμφωνα με το γραφείο της Τζέημς. 

Η αγωγή κατατέθηκε την πρώτη ημέρα του Ρεπουμπλικάνικου Εθνικού Συνεδρίου όπου και τυπικά εγκρίθηκε ότι ο Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Τζέιμς κατέθεσε την αγωγή εβδομάδες μετά τη δίωξη της Εθνικής Ένωσης Κατόχων Όπλων, ενός σημαντικού δωρητή του Τραμπ, για απάτη. Ο πρόεδρος και η εταιρεία του έχουν επίσης τεθεί υπό νομικό έλεγχο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στο παρελθόν. Το «Πανεπιστήμιο» Τραμπ, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με 25 εκατομμύρια δολάρια το 2016 μετά από μήνυση για εξαπάτηση φοιτητών.   Επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς κλήτευσε την Mazars USA, την λογιστική εταιρεία του προέδρου, πέρυσι, προκειμένου να λάβει τις προσωπικές και επαγγελματικές φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ για την έρευνά του σχετικά με τον Οργανισμό Τραμπ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τον Ιούλιο ότι ο Τραμπ δεν είχε «ανοσία» στην έρευνα του Βανς, παρακινώντας την Μάζαρς να συμμορφωθεί με την κλήτευση, αλλά η υπόθεση έχει καθυστερήσει από τη νομική ομάδα του Τραμπ. Τη Δευτέρα, το γραφείο του Βανς δήλωσε ότι δεν θα εκτελέσει την κλήτευση μέχρι να αποφανθεί το ομοσπονδιακό εφετείο σχετικά με το αίτημα του Τραμπ για αναστολή.

Ο Στηβ Μπάνον, διώκεται για διαφθορά

Ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ φυλακίστηκε πρόσφατα και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση για εκτροπή κεφαλαίων από τον οργανισμό που είχε φτιαχτεί για την κατασκευή του περιβόητου ρατσιστικού τείχους με το Μεξικό, για να μην περνούν οι «λαθρομετανάστες».

Τις τελευταίες εβδομάδες, το σύστημα αστικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει στραφεί εναντίον ορισμένων εκ των πιο συντηρητικών εκπροσώπων του πολιτικού φάσματος των  ΗΠΑ. Η δίωξη εναντίον της εθνικής ένωσης κατόχων όπλων πριν από λίγες εβδομάδες συνοδεύτηκε στις 20 Αυγούστου από τη σύλληψη του Στηβ Μπάνον, ενός από τα βασικά στελέχη στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Ο εν λόγω κύριος έγινε στη συνέχεια σύμβουλος διαφόρων οργανώσεων της νέας δεξιάς που έχει οργανωθεί στον κόσμο, διαλέγοντας και οργανώνοντας την πολιτική διαφόρων ομάδων της “Alt-Right” παγκοσμίως. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ισπανική Vox, η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και διάφορες ομάδες στη Λατινική Αμερική. Επίσης βρίσκεται σε άμεση επαφή και με τον ακροδεξιό βραζιλιάνο πρόεδρο Μπολσονάρο.

Η κατηγορία κατά του Μπάνον προήλθε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι σε μια 23σέλιδη αναφορά τον κατηγόρησαν ότι εκτρέπει κεφάλαια από μια μη κερδοσκοπική ένωση για να καλύψει προσωπικά έξοδα. Αυτές οι πράξεις διαφθοράς δεν προκαλούν έκπληξη σε αυτήν την περίπτωση -γενικά, κανείς δεν εκπλήσσεται όταν ανακαλύπτονται εξαιρετικά αντιδραστικά στοιχεία σε περιπτώσεις οικονομικής απάτης- αλλά μάλλον το ζητούμενο είναι από πού «αντλήθηκαν» τα χρήματα αυτά.

Αυτή η μη κερδοσκοπική οργάνωση τυχαίνει να είναι η «Χτίζουμε το Τείχος», μια οργάνωση που είχε ως στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για να υλοποιήσει το μεγάλο έργο του Τραμπ: την κατασκευή του τείχους που θα διαχωρίζει τα σύνορα των ΗΠΑ από τα σύνορα του Μεξικού. Αυτό το εξαιρετικά αντιδραστικό και ρατσιστικό σχέδιο, το οποίο έχει μείνει ανολοκλήρωτο από την αδυναμία του Μεξικού να πληρώσει για την κατασκευή -όπως ήθελαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην παραληρηματική φαντασία τους- αναλήφθηκε από τον Μπάνον και άλλους επιχειρηματίες για να λάβουν χρήματα που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσουν το κράτος να υψώσει το περιβόητο τείχος.

Αυτοί οι «ιδεολόγοι» ακροδεξιοί χρησιμοποίησαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια (από τα 25 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν σε αυτά τα 4 χρόνια από την ίδρυση του οργανισμού) για προσωπικά έξοδα. Ο Τραμπ εξέφρασε γρήγορα τη λύπη του για τη φυλάκιση του φίλου του και πρώην υπεύθυνου της εκστρατείας του, αν και την ίδια στιγμή αποστασιοποιήθηκε από κάθε σχέση με τις απάτες της οργάνωσης. Θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε πριν την ανάπτυξη του τελευταίου μέρους της προεδρικής εκστρατείας για να αντιμετωπίσει τον Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση, οι μαχαιριές της δικαιοσύνης προσπαθούν να τρομάξουν περισσότερο παρά να βλάψουν: μέσα σε λίγες ώρες από τη σύλληψή του, ο Μπάνον  αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα στελέχη που σφυρηλατούν τις ρατσιστικές, μισογυνιστικές και αντεργατικές οργανώσεις του κόσμου δεν μπορούν να συλληφθούν με ένταλμα από ένα αστικό δικαστικό σύστημα το οποίο -παρά τις εύλογες διαφορές μεταξύ τους- έχει αδιάσπαστους ταξικούς δεσμούς με αυτήν την άκρα δεξιά. Μια απλή υπόθεση εξαπάτησης άλλωστε δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερα μεμπτό! Και τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτούς τους υπερασπιστές της αστικής τάξης.

Τραμπ και Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Αρκτική

Ένας συνασπισμός περιβαλλοντικών ομάδων ενώθηκε με το Έθνος Γκουϊτσιν υποβάλλοντας μήνυση για να εμποδίσει το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ να ανοίξει ολόκληρη την παράκτια πεδιάδα του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αρκτικής για πωλήσεις ορυκτών καυσίμων.

“Η πλήρης και παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης Τραμπ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του Γκουίτσιν είναι εμφανής καθώς συνεχίζει την επίθεση στο Αρκτικό Καταφύγιο”, δήλωσε η Τζόντι Τζούνιμπι Ποτς, ηγέτης των Γκουίτσιν.

Το ελάφια Καριμπού, πάνω στα οποία βασίζονταν οι Γκουίτσιν για χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιούν την παράκτια πεδιάδα ως βοσκότοπο. Οι πιθανές επιπτώσεις της γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κοπάδια -και έτσι στους Γκουϊτσιν- είναι τεράστιες. Κατ’ αρχάς, οι πωλήσεις μίσθωσης απειλούν την περιοχή με τον κίνδυνο της “εκβιομηχάνισης” και τον πλανήτη με μεγαλύτερες εκπομπές αερίων και επιδείνωση του κινδύνου υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ενάγοντες στην αγωγή, λένε ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν “παράνομη”, κατηγορώντας την για παραβιάσεις του Νόμου για τη Διατήρηση Εθνικού Συμφέροντος της Αλάσκας, του Νόμου για το Εθνικό Σύστημα Προσφύγων Άγριας Ζωής, του Νόμου για την Εθνική Περιβαλλοντική Πολιτική, του Νόμου για τις Φορολογικές Περικοπές και τις Θέσεις Εργασίας, του Νόμου για την Άγρια Φύση και του Νόμου για τα Απειλούμενα Είδη. Η γεώτρηση πετρελαίου και η άγρια ζωή απλά δεν αναμειγνύονται.

Αρ. Μα.