Το πτυσσόμενο γκλομπ του μπάτσου την Κυριακή 7/3 στην πλατεία Νέας Σμύρνης ήταν το σπίρτο στην κοινωνική μπαρουταποθήκη που φορτώνεται από εκρηκτικά από καιρό.

Ο άδικος ξυλοδαρμός νέου μεταπτυχιακού φοιτητή του Πολυτεχνείου πυροδότησε την λαϊκή οργή. Χιλιάδες ήταν αυτοί που παρά τον φόβο της πανδημίας πλημύρισαν ασφυκτικά όλη την Νέα Σμύρνη την Τρίτη 8/3.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό και ο κόσμος είπε: «καλά το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε», γιατί δεν έχει πάθει αμνησία.

Η λαϊκή κινητοποίηση την Τρίτη 8/3 στη Νέα Σμύρνη θα μείνει στην ιστορία σαν η δεύτερη μεγαλειώδη τοπική σε Δήμο της Αττικής.

Η πρώτη ήταν στο εργατικό Κερατσίνι μετά την δολοφονία του Παύλου Φυσσα.

Τώρα, ήταν μία λαοθάλασσα 20 χιλιάδων ανθρώπων σε μια κατά βάση μικροαστική γειτονιά.

Ο συμβολισμός αν και τυχαίος έχει την σημασία του.

Η πολιτική της κυβέρνησης όσο πιο αντιδραστική γίνεται τόσο πιο πολύ ενώνει τα διάφορα κοινωνικά στρώματα εναντίον της.

Ειδικά η μετακίνηση των μικροαστικών στρωμάτων ήταν πάντα το βαρόμετρο της ταξικής πάλης.

Κι αυτό γιατί η εργατική τάξη στριμώχνεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ασφυκτικούς εργασιακούς χώρους. Μικροαστοί έμποροι, εμποροβιοτέχνες, εστιάτορες είναι σε απόγνωση. Η νεολαία στην ανεργία, φοιτητές μαζί με καθηγητές ενάντια στα νέα μέτρα καλλιτέχνες και κοινό σε συνεχείς διαμαρτυρίες. Και μαζί με οικονομική εξόντωση του λαού έχουμε, επιπλέον, σεξουαλική καταπίεση, παιδεραστία και διαφθορά σε στελέχη διορισμένα από την κυβέρνηση. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Η προσπάθεια να συμψηφιστεί η κρατική βία από την μια με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού από την άλλη, καθώς και η προσπάθεια πόλωσης των επικοινωνιολόγων της κυβέρνησης, δεν πείθει κανέναν. Ούτε βέβαια τα δακρύβρεχτα διαγγέλματα του πρωθυπουργού περί αποκατάστασης κοινωνικής ειρήνης την ίδια στιγμή που περνάει προκλητικά νομοσχέδια και εξοπλίζει τον κατασταλτικό μηχανισμό με αύρες, οχήματα και εξοπλισμό για τις μάχες με τον εχθρό λαό.

Το σύστημα αφού απότυχε να στήσει μία σοβαρή Χρυσή Αυγή ενσωμάτωσε όλα τα ακροδεξιά στοιχεία (είναι γνωστή η επιρροή της ΧΑ στην αστυνομία) και αναπαρήγαγε εμφυλιοπολεμικά πρότυπα στην παρούσα κυβέρνηση.

Στόχος της από τη μια να συσπειρώσει την διαλυμένη συντηρητική δεξιά -για να μην ξεχνάμε τους χουντικής προέλευσης υπουργούς, την τριανδρία Γεωργιάδη – Βορίδη – Πλεύρη- και από την άλλη επικοινωνιακά να περάσει το πλαστό δίλημμα στη μικροαστική κοινή γνώμη «ή εμείς ή οι υποστηριχτές του Κουφοντίνα και οι μπαχαλάκηδες» εξαφανίζοντας τις τάξεις, τα κοινωνικά στρώματα, τις πολιτικές θέσεις.

Στη Νέα Σμύρνη όσο κι αν προσπάθησε έντονα με την προπαγάνδα της η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά .

Παρότι πνίξανε την περιοχή με δακρυγόνα, κρότου λάμψης, drone ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, παρά τις συνεχείς προκλήσεις της αστυνομίας και της δολοφονικής δράσης των μηχανών τής ομάδας Δράση – που ορμούσαν μέσα στον κόσμο ,αφήνοντας πίσω κατεστραμμένες περιουσίες και αυτοκίνητα- μπορεί να διάλυσαν στο τέλος μια μαζική ειρηνική πορεία αλλά έχασαν την μάχη των εντυπώσεων παρά την έντονη προβολή του τραυματισμένου αστυνομικού.

Το αφήγημα της κυβέρνησης σκόνταψε πάνω στη πληθώρα των βίντεο των κινητών τηλεφώνων και κάποιων δημοσιογράφων που βγήκαν στο ίντερνετ που αποδείχτηκαν πιο ισχυρό όπλο από τα δακρυγόνα.

Φοβούμενη ένα νέο Δεκέμβρη του 2008 που όμοια προκλήθηκε από ένα Κορκονέα, έχοντας χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και μπροστά στην οικονομική καταστροφή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τίποτα δεν προοιωνίζει ένα ήρεμο μέλλον

Γ.Μ.