Ένας χρόνος φτωχοποίησης και εγκλεισμού, ένας χρόνος κονιορτοποίησης του κοινωνικού ιστού, πάνω σε μια ήδη δυστοπική πραγματικότητα και μετά από μια δεκαετία μνημονίων, συνθέτουν ένα σκηνικό ασφυξίας στη χώρα. Σε αυτό το έδαφος ήρθε να προστεθεί τον τελευταίο χρόνο και η αστυνομική βία χουλιγκανικού τύπου, από “ένστολους χρυσαυγίτες”. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν (το απόγευμα της Κυριακής 7/3) από τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη του νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που απλά διαμαρτυρήθηκε για τα αυτονόητα, -γιατί αυθαίρετα και με το έτσι “γουστάρω” o αστυνομικός έκοψε πρόστιμο σε οικογένεια που καθόταν στην πλατεία έχοντας όλα τα απαραίτητα χαρτιά- δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, είναι καθημερινή πρακτική των μπάτσων σε όλη τη χώρα.

Όπως συμβαίνει όμως συχνά στη ζωή και στη φύση όπου μαζεύεται ενέργεια που δεν βρίσκει διέξοδο να εκφραστεί, έρχεται κάποια στιγμή που αυτή η καταπιεσμένη ενέργεια εκρήγνυται με εμφατικό τρόπο. Αυτό έγινε το βράδυ της Τρίτης 9 Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη.

Μετά το περιστατικό αστυνομικής βίας συλλογικότητες, κόμματα, οργανώσεις και κυρίως ο κόσμος της γειτονιάς συγκεντρώθηκε στην πλατεία και πορεύτηκε προς το ΑΤ της περιοχής. Πάνω από 20.000 διαδηλωτές με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, γέμισαν κάθε σπιθαμή. Το παρών με μαζικά μπλοκ έδωσαν από το ΚΚΕ μέχρι και τους οργανωμένους οπαδούς του Πανιώνιου, τους γνωστούς ως “πάνθηρες”. Σίγουρα ήταν η μεγαλύτερη πορεία σε γειτονιά της Αθήνας με μια σύνθεση ετερόκλητων κοινωνικών, πολιτικών και ηλικιακών ομάδων.

Ενώ οι εκπλήξεις όμως διαδέχονταν η μία την άλλη η συνέχεια δεν αποτέλεσε καθόλου έκπληξη. Συγκεκριμένα όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, ομάδα δέκα μηχανών ΔΙ.ΑΣ πέρασε μέσα από τους διαδηλωτές με ιλιγγιώδη ταχύτητα πετώντας ταυτόχρονα χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Μετά το αρχικό σοκ το κομμάτι της πορείας που δέχτηκε την επίθεση ανασυντάχτηκε και αντεπιτέθηκε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού που τον βλέπαμε στις οθόνες των τηλεοράσεων για 45 λεπτά(!) ακίνητο στο οδόστρωμα, έως ότου έρθει το ασθενοφόρο να τον παραλάβει. Παρά τις πληροφορίες που μετέφεραν οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ για βαρύ τραυματισμό, ανακοινώθηκε αργότερα πως είχε ένα επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι.

Ενώ τα γεγονότα ήταν σε εξέλιξη ο Μητσοτάκης έκανε ένα ακόμη τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως συνηθίζει άλλωστε, εξαπολύοντας έμμεσες απειλές προς αντιφρονούντες και δίνοντας πλήρη συγκάλυψη και ενθάρρυνση προς τις ομάδες των “έμμισθων μπράβων” της αστυνομίας.

Το μήνυμα του Μητσοτάκη ελήφθη από τους παραλήπτες του και ακολούθησε όργιο τρομοκρατίας στους δρόμους της Νέας Σμύρνης. Αφού διαλύθηκε η πορεία, ομάδες ΔΙ.ΑΣ και ΜΑΤ εξαπέλυσαν πογκρόμ συλλήψεων και ξυλοδαρμών προς κάθε έναν και κάθε μία που απλά ήταν στο δρόμο εκείνη την ώρα. Επίσημα ανακοινώθηκαν 16 συλλήψεις. Δεν γλίτωσαν ούτε και οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα από την εκδικητική μανία των “πραιτοριανών”. Τα βίντεο από κινητά κατοίκων που είδαν τη δημοσιότητα, δείχνουν ομάδες ΔΙ.ΑΣ να εισβάλουν σε κατάστημα, να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν κόσμο, χαστούκι σε κοπέλα, και πληθώρα αγριοτήτων. Σε ένα από αυτά ακούγεται η κραυγή αστυνομικού να λέει “Πάμε να τους γαμήσουμε!”, και αμέσως μετά, “Τελειώσανε! Πάμε! Θα τους σκοτώσουμε!”.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά τι θα ακολουθήσει για την μετα-κορωνοιού περίοδο και ετοιμάζει τα όπλα της για την επερχόμενη ταξική σύγκρουση. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι καταπιεσμένοι.

Γιαν. Πετ.