του Γιάννη Αγγέλη

Ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι επίφοβο στις ΗΠΑ λόγω των αποφάσεων πρόωρου ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας και της κατάργησης των μέτρων προστασίας σε αυξανόμενο αριθμό πολιτειών, σύμφωνα με ανακοινώσεις των CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Στις πολιτείες του Τέξας και του Μισισιπή καταργούνται σχεδόν κατά 100% τα μέτρα προφύλαξης, ενώ σε άλλες πολιτείες ακόμα και στη Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο, ετοιμάζονται για σταδιακή κατάργησή τους.

Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής επιδημιολόγοι των CDC προειδοποιούν ότι ο Μάϊος μπορεί να εξελιχθεί σε μήνα νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας, ειδικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, καθώς το επίπεδο εμβολιασμού, περιλαμβάνει σήμερα μόλις 16% του πληθυσμού. Και εκτιμάται ως αδύνατο να εμβολιασθεί επαρκές ποσοστό του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Μαΐου για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης.

Τα στοιχεία αυτής της κατάστασης και τις προειδοποιήσεις παρουσίασε σε εκτενές ρεπορτάζ ο βρετανικός Guardian επισημαίνοντας ιδιαίτερα περιπτώσεις που το βρετανικό στέλεχος του ιού ταξίδεψε από το Λονδίνο στις ΗΠΑ και διαχύθηκε σε χρόνο dt σε περισσότερες από μία πολιτείες…

Παρ’ όλα αυτά οι κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης και ειδικά στην Ελλάδα «ετοιμάζονται» να υποδεχθούν τον τουρισμό και ειδικά αυτόν από τις ΗΠΑ, από τον Μάϊο «λόγω της προωθημένης εμβολιαστικής καμπάνιας» εκεί, παρά τις προειδοποιήσεις για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ελέγχων, όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ του Guardian. 

Tην ίδια στιγμή βέβαια, όπως είναι γνωστό, στην Ευρώπη -και ειδικά στην Ελλάδα- χάρη στην οργανωτική και πολιτική ετοιμότητα… της Κομισιόν, αλλά και της κυβέρνησης που ακολουθεί κατά γράμμα την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πρακτική της Φον Ντερ Λάινεν, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αποκλείοντας την επίτευξη του στόχου της ανοσίας αγέλης πριν από το φθινόπωρο στο αισιόδοξο σενάριο.

Με έμμεση μάλιστα κρατική «φροντίδα» σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ πέρασε δημοσίευμα με τον εύγλωττο τίτλο «Γιατί οι αμερικανοί μόνο στην Ελλάδα μπορούν να κάνουν τουρισμό»…

Και εδώ βέβαια έρχεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο.  

Οι προετοιμασίες αυτές και το περιβόητο άνοιγμα στην διασυνοριακή και μάλιστα υπερατλαντική διακίνηση έχει αρχίσει βέβαια να αποτυπώνεται στις αγορές με τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών να ανακάμπτουν σε απρόσμενα επίπεδα.

Το παράδοξο βέβαια σ’ αυτή την ανάκαμψη τιμών που προεξοφλεί την επανεκκίνηση του τουρισμού και ευνοείται από τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους CEO (διευθυνοντες συμβούλους) των αεροπορικών εταιρειών !

Σχετικό διάγραμμα που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg δείχνει ότι οι επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών έχουν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα -στο ίδιο χρονικό διάστημα που καλλιεργούνται οι προθέσεις για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου από τον Μάϊο- να ξεπουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τις μετοχές των εταιρειών τους.

Η ενδιαφέρουσα αυτή στάση των επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών δεν συμβαδίζει όπως είναι προφανές με τις προβλέψεις και τις ετοιμασίες για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν… Αυτοί, μάλλον, άλλα περιμένουν. Εδώ καλό θα ήταν να θυμηθούμε (ρεπορτάζ της Νέας Προοπτικής) ότι ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer είχε ξεπουλήσει επίσης τις μετοχές τους την επόμενη που ανακοινώθηκε το εμβόλιό της. Η «νομιμότητα» της ρευστοποίησης των μετοχών του εξηγήθηκε τότε με το ότι ήταν προγραμματισμένη από τον Αύγουστο, όταν δηλαδή ο ίδιος βεβαιώθηκε για την ετοιμότητα της Pfizer για το εμβόλιο. Με άλλα λόγια για να μη μπερδευόμαστε, οι επικεφαλής των εταιρειών γνωρίζοντας το πότε θα γίνει τι, αποφασίζουν και πότε θα πουλήσουν τις μετοχές τους, είτε γιατί κάτι καλό είτε γιατί κάτι κακό θα συμβεί. Αυτό λέγεται “insider trading”. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει τώρα και με τους επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών…

Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά εμβολιασμού και οι εκτιμήσεις για πολύ πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας με ένα νέο κύμα στις ΗΠΑ, δεν φαίνονται συμβατά με τις έμπρακτες «εκτιμήσεις» των επικεφαλής των εταιρειών που θα μεταφέρουν τον τουρισμό αυτό στα μέρη μας…