Ένας εργάτης καθαριότητας 46 ετών έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, πέφτοντας από απορριμματοφόρο του δήμου Ωρωπού. Δεν είναι άλλος ένας αριθμός στην μακριά αλυσίδα των νεκρών σε εργατικό ατύχημα. Είναι άλλος ένας άνθρωπος, ένας εργάτης που θυσιάζεται στον Μολώχ της καπιταλιστικής κερδοφορίας, είτε πρόκειται για ιδιωτική καπιταλιστική επιχείρηση, είτε για κάποια κρατική ή δημοτική αρχή που λειτουργεί επίσης με γνώμονα το κέρδος και την ελάττωση του κόστους.

Συνολικά, τα πέντε τελευταία χρόνια 60 εργάτες καθαριότητας έχουν πέσει νεκροί από εργατικά δυστυχήματα -ένας νεκρός κάθε μήνα κατά μέσο όρο- ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ την ίδια μέρα έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ έκανε την παρακάτω ανακοίνωση:

Αυξάνεται η «μαύρη» λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων-εγκλημάτων στους Δήμους. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους θρηνούμε έναν ακόμη νεκρό συνάδελφο στην διάρκεια της εργασίας του. Πρόκειται για 46χρονο συνάδελφο, εργαζόμενο στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ωρωπού, που είχε προσληφθεί με την προκήρυξη 3Κ. Ο συνάδελφος, συνοδός απορριμματοφόρου, σκοτώθηκε όταν στη διάρκεια περισυλλογής απορριμμάτων, τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, για άγνωστους λόγους, έπεσε από το πίσω σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου.

Φτάνει πια. Όχι άλλοι νεκροί εργάτες στη διάρκεια της εργασίας. Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τις ευθύνες που έχουν κυβέρνηση, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες για τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας, για τα μέσα ατομικής προστασίας που είτε δεν χορηγούνται είτε δεν είναι κατάλληλα είτε δεν χρησιμοποιούνται, για την εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Είναι απαράδεκτο εργάτες να κρέμονται πίσω στο απορριμματοφόρο όταν βρίσκεται εν κινήσει. Να κινούνται οχήματα, μηχανήματα χωρίς να είναι συντηρημένα. Να κατεβαίνει ο οδηγός από το όχημα για να κάνει και τον εργάτη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές αιτίες των εργατικών ατυχημάτων στους Δήμους. Η νομοθεσία για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, για την υγιεινή και ασφάλεια δεν εφαρμόζεται. Πού είναι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να κάνουν έλεγχο; Πού είναι το ΣΕΠΕ; Τα γνωρίζουν όλα αυτά, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια. Κυβέρνηση και Δήμαρχοι ευθύνονται για τα εργατικά εγκλήματα στους Δήμους.

Απαιτούμε:

Να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο συνάδελφος έχασε τη ζωή του, να διαπιστωθεί εάν είχαν παρθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του.

Να αποδοθούν ευθύνες εάν υπάρχουν και κυρίως να παίρνονται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έτσι ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ