Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου. Το κάλεσμα είχε απευθύνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Χιλιάδες καλλιτέχνες όλων των κλάδων βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση λόγω των μέτρων για την πανδημία που έχει αφανίσει κάθε δραστηριότητα στον κλάδο, ενώ η κυβέρνηση μόνο σε μια μικρή μειοψηφία προσφέρει κάποια, στην κυριολεξία, ψίχουλα.

Σε ανακοίνωση-κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου αναφέρεται:

Μέσα σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων χρόνων για τον κλάδο μας -αλλά και για όλο το λαό- η κυβέρνηση συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές μας. Τους τελευταίους δύο μήνες, το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Ο αριθμός των συναδέλφων που δικαιούνται στήριξη έχει μειωθεί αισθητά. Οι περισσότεροι αποκλείονται από το εποχικό επίδομα, διότι -αν και πληρούν τις προϋποθέσεις των απαιτούμενων ενσήμων- έχουν εξαναγκαστεί, λόγω εκτίναξης της ανεργίας, να ετεροαπασχοληθούν έστω προσωρινά, ενώ ελάχιστοι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μέσα στο 2020 τα 25 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας. Μέσα σε αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση εντελώς αδικαιολόγητα καθυστερεί να δώσει αυτά τα λίγα που η ίδια ψήφισε και από την άλλη δηλώνει δημόσια δια στόματος Υπουργών, ότι οι Καλλιτέχνες κρύβονται για να μην τους βρει η Κυβέρνηση να τους σώσει…

Η στάση της είναι το λιγότερο, θα λέγαμε, προκλητική. Την ίδια στιγμή που τα χρήματα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των εργαζομένων στον Πολιτισμό υποτίθεται ότι εκλείπουν, εύκολα διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι με πρόσχημα την υγειονομική κρίση επιβάλουν τρισχειρότερους όρους εργασίας. Ταυτόχρονα, κατεβάζει σωρεία αντεργατικών μέτρων, όπως το χτύπημα στο 8ωρο μέσω της απελευθέρωσης των υπερωριών, το νέο νόμο για τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης αλλά και το αντιλαϊκό έκτρωμα, το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, με τον οποίο ουσιαστικά τελειώνει και η τυπική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση συνεχίζει το… κακό θέατρο, υποκρινόμενη ότι η ίδια δεν φέρει καμμιά ευθύνη για το χθες. Στην πραγματικότητα σηκώνει “αχό”, προσπαθώντας να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τα νομοθετήματα που πέρασε και η ίδια για λογαριασμό των εργοδοτών και των τραπεζών, προσχεδιάζοντας το έγκλημα που ολοκληρώνει η σημερινή κυβέρνηση.

Συνάδελφοι, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται συνολικά κάνει αδύνατη την επιβίωσή μας. Αυτήν την τόσο κρίσιμη ώρα λοιπόν, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παλέψουμε ακόμα πιο μαζικά, να συγκρουστούμε με την λογική του συμβιβασμού, του μικρότερου κακού, να πάμε κόντρα στα καλέσματα για κοινό αγώνα εργαζομένων και εργοδοτών, γιατί πολύ απλά εργοδότες και εργαζόμενοι δεν είμαστε στην ίδια πλευρά.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η ανάγκη μας οδήγησε στον αγώνα για διεκδίκηση όρων δουλειάς και ζωής, μέσα από πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, που είχαν να γίνουν πολλά χρόνια στο χώρο του πολιτισμού. Σ’ αυτό το δρόμο οφείλουμε να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από τις βασικές μας ανάγκες.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος διεκδικεί:

  • Πάγωμα όλων των χρεών σε Εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ.
  • Να ενταχθεί στα μέτρα στήριξης ο ΚΑΔ που αφορά τους ηθοποιούς που έχουν ΔΠΥ.
  • Άμεση έκδοση της ΚΥΑ για την επιδότηση Σεπτέμβρη–Οκτώβρη.

Θ.Κ.