ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ - ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Ένα νέο εργατικό ατύχημα, το δεύτερο θανατηφόρο στη διάρκεια των 5 τελευταίων μηνών, συνέβη στη βιομηχανία σιδηρονικελίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα. Η έκφραση “συνέβη” είναι συνηθισμένη, για να συγκαλύπτει τα εργατικά ατυχήματα που ως χρονικά προαναγγελθέντος εγκλήματος συμβαίνουν κάθε τόσο στους εργασιακούς χώρους.
Το ΕΕΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση των μνημονίων και τη διορισμένη διοίκηση της επιχείρησης, ως άμεσους αυτουργούς του εργατικού ατυχήματος- εγκλήματος, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 47χρονου εργολαβικό εργάτη από τη Μαλεσίνα, πατέρα 4 παιδιών. Καταγγέλει επίσης  τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ως συνένοχη καθώς αρνήθηκε να κηρύξει έστω και μια απεργία διαμαρτυρίας.
Η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο δεύτερος νεκρός μέσα σε λίγους μήνες, στο ίδιο εργοστάσιο, προστίθεται στην ατελείωτη λίστα των εργατικών δολοφονιών, αυτοκτονιών, ανθρώπων που πεθαίνουν έξω από τα νοσοκομεία. Το success story των σαμαροβενιζέλων είναι στρωμένο με πτώματα. Όπως είπε και ο Ερντογάν, ο φίλος του Σαμαρά, για τους 300 και πλέον νεκρούς ανθρακωρύχους στη Σόμα… αυτά συμβαίνουν!

Συμβαίνουν όντως στην εποχή των μνημονίων, της απαξίωσης των παραγωγικών μονάδων, στην ανάγκη να αντισταθμιστούν τα κέρδη και οι ζημιές με αντίτιμο τις ανθρώπινες ζωές.

Το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο και η αλήθεια πρέπει να λάμψει.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή των εργατών πρέπει άμεσα να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του εργάτη. Η διερεύνηση δεν μπορεί να μείνει στην αστυνομία, τις επιτροπές του υπουργείου ή τις επιτροπές της διοίκησης της εταιρείας που συνήθως καταλογίζουν τις ευθύνες στους νεκρούς εργάτες για να μείνουν αλώβητες οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις μέχρι τον επόμενο νεκρό μας.
Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, η έλλειψη επενδύσεων και η διαρκής υποβάθμιση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας πηγαίνουν πακέτο με την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Από κοντά και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων με τη διαρκή πρόσληψη εργολαβικών εργαζόμενων. Όσο ποτέ σήμερα, είναι αναγκαίο το σωματείο να ανοίξει τις πόρτες του σε όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους ώστε από κοινού να παλέψουν τη βαρβαρότητα που μας καταδικάζει ένα σύστημα βαρβάρων.
Ολόκληρη η εργατική τάξη θρηνεί και απαιτεί να τιμωρηθούν ένοχοι και συνένοχοι.
Η αλήθεια πρέπει να λάμψει.
Να βάλουμε ένα τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

18/5/2014
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ