ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

 Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών καλεί κάθε εργαζόμενο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κάθε άνεργο, κάθε αγωνιστή να σταθεί στο πλευρό των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση που απαγορεύει τις απεργίες και επιστρατεύει απεργούς, η κυβέρνηση που παρέδωσε σιδηροδέσμιο τον λαό και την χώρα στους τοκογλύφους, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν το δίκαιο των εργαζόμενων. Αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση που μετά από μήνες σκληρού αγώνα των απολυμένων καθαριστριών αναγνωρίζει απερίφραστα το δίκιο τους και διατάζει την επαναπρόσληψή τους

Την Παρασκευή 16 Μαΐου σε μια πανηγυρική συνέλευση, ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο των απολυμένων καθαριστριών η απόφαση του Πρωτοδίκη Γεώργιου Κυριακού για την προσφυγή τους κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας που είχαν τεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013. Η απόφαση χωρίς περιστροφές αποδέχεται την αγωγή των απολυμένων και ταυτόχρονα υποχρεώνει το Υπουργείο Οικονομικών να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των απολυμένων κηρύσσοντας την απόφαση προσωρινά εκτελεστή. Ο αγώνας των καθαριστριών που κράτησε 8 ολόκληρους μήνες δικαιώνεται και ανοίγει δρόμο με το παράδειγμά του σε όλους τους απολυμένους.

Η κυβέρνηση, όμως, αντί να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση, ανακοινώνει την προσφυγή της στον Άρειο Πάγο και ζητά την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης. Όπως λέει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών: «τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων.».

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι καθαρίστριες καταλαμβάνουν την πόρτα του Υπουργείου Οικονομικών απαιτώντας την εφαρμογή της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνηση από παραπέρα ένδικα μέσα εναντίον τους. Η πρωτοβουλία για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στηρίζοντας τον αγώνα τους έβγαλε την ανακοίνωση – κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τον αγώνα τους για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και την κατάργηση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τοποθετώντας το ζήτημα στην πολιτική του διάσταση.