ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Σε μια περίοδο άγριας λιτότητας, στο φόντο του 3ου μνημονίου, με χτυπήματα φορολογικά δυσβάσταχτα για την εργατική τάξη, με απειλές για αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, ο Όμιλος Μυτιληναίου, και ο ίδιος ο πρόεδρός του, ενώ από τη μια διαφημίζει το εργοστάσιο ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, στο χώρο του αλουμινίου, από την άλλη απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, απαντά με την προκλητική αντιπρόταση της μείωσης αποδοχών κατά 15%! Και όχι μόνο αυτό. Αλλά χρησιμοποιεί τα δίκαια αιτήματα, ως παράλογα, από τη στιγμή που υποτίθεται πως η κινέζικη επιθετικότητα στην παραγωγή αλουμινίου θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Χαρακτηρίζεται τρέλα η πάλη για ανθρώπινη ζωή, για αξιοπρέπεια.

Στην πραγματικότητα, μετά την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις Η.Π.Α., πολλά κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στις περιφερειακές χώρες του καπιταλισμού, εν μέσω της κρίσης του, όπως και στην Κίνα, θα επιστρέψουν στα κέντρα του συστήματος, μια που θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή η διατήρησή τους έξω από τις χώρες προέλευσης. Έτσι, τo κινέζικο αλουμίνιο, η αλήθεια είναι, πως θα χτυπηθεί το επόμενο διάστημα. Η διοίκηση Μυτιληναίου λέει ψέματα, προκειμένου να αρνηθεί τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των εργατών.

Υπενθυμίζουμε πως ήταν πρόταση της εταιρίας προς το Δ.Σ. του σωματείου, οι διαπραγματεύσεις για τα αιτήματα του 16, να ξεκινήσουν από το 2015. Η πρόταση έγινε επανειλημμένα και πριν, αλλά και μετά την συμφωνία για την επαναφορά των 37,33 ωρών εργασίας στην ηλεκτρόλυση (επιτυχία που κατέγραψε η επιμονή του σωματείου στο αίτημα). Ταυτόχρονα η εταιρία εξαγγέλλοντας το «Αριστεία», δεσμευόταν και στους εργάτες μέσα από τις ενημερωτικές 25αδες, αλλά και στο Δ.Σ. του σωματείου, πως δεν περιέχει περικοπές που να αφορούν το εργασιακό κόστος. Έτσι η θέληση της διεύθυνσης να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, πριν το τέλος του έτους, έγινε αποδεκτή από το ΔΣ του σωματείου. Είναι η δεύτερη φορά μετά το 2012, όπου και τότε ο Μυτιληναίος έσπασε την τριετή συμφωνία με τους εργαζόμενους, και προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών, έτσι και τώρα στέκει αφερέγγυος.

Η αντίσταση των εργαζομένων στις μεθοδεύσεις του ιδιοκτήτη, είναι άλλη μια πάλη της εργατικής τάξης, μέσα στη συγκεκριμένη επιχείρηση, για να μπουν φρένο στις μνημονιακής έμπνευσης μειώσεις και χτυπήματα στο μισθό και τη ζωή της εργατικής τάξης. Συνδέεται με την πάλη που δίνουν όλοι οι εκμεταλλευόμενοι για την ανατροπή των μνημονίων. Μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με την προετοιμασία της ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από τα αριστερά και από τα κάτω, από την εργατική τάξη, που δίνει το περιθώριο στο κεφάλαιο να επιτίθεται στην τάξη μας.

Το κεφάλαιο στην αδιάκοπη αναζήτηση του κέρδους, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, εργοστάσια, ξεχαρβαλώνει την ίδια τη δύναμη της συλλογικής εργασίας, χτυπάει και καταστρέφει και την ίδια την εργατική δύναμη. Το καθήκον μας είναι να δώσουμε τη μάχη, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργάτες, στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, σ’ όλα τα εργοστάσια της χώρας, να πάρουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους, και να διαμορφώσουν ένα ενιαίο δημοκρατικά επεξεργασμένο, επαναστατικό οικονομικό πρόγραμμα οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Και αυτό μπορεί να γίνει με τη δική τους εξουσία. Για να διαγραφεί το χρέος, να εθνικοποιηθούν όλοι οι βασικοί τομείς της παραγωγής.

Η αξιοπρέπεια θα νικήσει.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

16/12/2015