Ο ΓΙΓΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ

 

 

 

ΚΡΑΧ στα χρηματιστήρια της ΚΙΝΑΣ

Η μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση στην Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 3,2 τρις δολάρια έχουν εξανεμιστεί στο διάστημα ενός μήνα, κυρίως τις τελευταίες μέρες του Ιούνη και μέχρι τις 9 Ιούλη, στα χρηματιστήρια της Κίνας. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του κινέζικου ΑΕΠ (10 τρις) και η απώλειά του αποτυπώνει μια έκρηξη των αντιφάσεων στα οικονομικά θεμέλια της Κίνας, εξαιτίας της καθοριστικής επίδρασης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι η κινέζικη οικονομία ήταν ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Η οικονομία φούσκας που αναπτύχτηκε τώρα σκάει.   

Η απότομη πτώση που έχει συντελεστεί έχει προκαλέσει πανικό μέσα στην κυβερνώσα γραφειοκρατικo- καπιταλιστική ελίτ, η οποία έχει προχωρήσει σε σωρεία έκτακτων μέτρων τουλάχιστον 150 δις δολαρίων (αγορές μετοχών, χρηματοδότηση επενδυτών και μεσιτών από την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση, απαγόρευση πωλήσεων, κ.ά) για τη συγκράτηση της κατάρρευσης. Η κρατική παρέμβαση, όπως και η μεγάλης έκτασης ιδιωτική, απέτυχε να αποτρέψει την κατάρρευση των τιμών των μετοχών και την πολύ βαριά κοινωνική καταστροφή που έχει προκαλέσει, καθώς το 95% των επενδύσεων έγιναν από τις ελάχιστες  αποταμιεύσεις, ανειδίκευτων εργαζόμενων και συνταξιούχων, μικρεμπόρων, υπάλληλων και αγροτών, με μόνο ένα μικρό ποσοστό να ανήκει σε ιδιώτες και καπιταλιστικά επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού. Κι όμως είναι από αυτούς τους τελευταίους που είχε στηθεί ένας ολόκληρος κερδοσκοπικός μηχανισμός, ο οποίος επιτρέποντας σε ιδιώτες-μεσίτες να δανείζονται από κρατικές χρηματοδοτικές εταιρείες για να αγοράζουν μετοχές, τους έδινε τη δυνατότητα με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, να αποκτήσουν φτηνό χρήμα κρατικό χρήμα.

Το τέλος όλης αυτής της διαδικασίας ήταν προδιαγεγραμμένο. Το γεγονός όμως ότι έχει σημάνει συναγερμό όχι απλώς στην κινέζικη γραφειοκρατία υπό τον Ξι-Τζιπίνγκ αλλά στους διεθνείς καπιταλιστικούς κύκλους, είναι γιατί βλέπουν, μέσα από την κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τα φαντάσματα και τους νέους κινδύνους της ανεπίλυτης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που μαίνεται τα τελευταία 8 χρόνια. Η κρίση στην Κίνα, όπως και σε όλες τις χώρες της καπιταλιστικής περιφέρειας, πυροδοτείται από την τάση που έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικάνικης FED για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού «μέχρι το τέλος του 2015». Οι καπιταλιστές προεξοφλώντας την άνοδο των επιτοκίων και κάτω από την επίδραση της οικονομικής ύφεσης, αποσύρουν μαζικά τα κεφάλαιά τους προς τη Δύση, αφήνοντας τις λεγόμενες «αναδυόμενες οικονομίες» τους, σε κατάσταση χρεοκοπίας και κοινωνικής αναταραχής.

Στην περίπτωση της Κίνας το πρόβλημα περιπλέκεται με τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε έναν κοινωνικό σχηματισμό που έχει γεννηθεί μέσα από μια νικηφόρα κοινωνική επανάσταση, του 1949, με μια εργατική τάξη που έχει να αντιμετωπίσει την προωθούμενη καπιταλιστική παλινόρθωση και το άνοιγμα στο χρηματιστικό κεφάλαιο από την πλευρά του κυβερνώντος μη-Κομμουνιστικού και πιο σωστά Καπιταλιστικού Κόμματος Κίνας. Τα τελευταία 6 χρόνια, η Κίνα, παρά τις επανειλημμένες κρατικές ενέσεις ρευστότητας που φτάνουν το 25% του ΑΕΠ της, αντιμετωπίζει πτώση του ρυθμού της οικονομικής της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας, πιστωτική κρίση, χαμηλή καταναλωτική ζήτηση, χαμηλή παραγωγή και μείωση των εξαγωγών. Τώρα, η κρίση εμπιστοσύνης των καπιταλιστών  απέναντι στην κινέζικη οικονομία, τροφοδοτείται από την παγκόσμια οικονομικο-πολιτική αστάθεια που παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες μορφές, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ε.Α