Ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση στη ΔΕΘ, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, 6 μ.μ. Καμάρα – Θεσσαλονίκη

Η φετινή ΔΕΘ, οι παράτες και λογύδρια από την πλευρά των κυρίαρχων τάξεων και των ανδρεικέλων τους, οι διαδηλώσεις από τη δική μας πλευρά, την πλευρά του εργατικού και λαϊκού κινήματος, γίνονται σε μια πρωτοφανή στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Η -προϋπάρχουσα- παγκόσμια καπιταλιστική Κρίση, στην αλληλεπίδρασή της με την Πανδημία του κορονοϊού παράγουν μια τομή, μια στιγμή ρήξης του ιστορικού συνεχούς της ταξικής κυριαρχίας. Αυτό πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης του επαναστατικού κινήματος της εργατικής τάξης και των πρωτοποριών της, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε και να επεξεργαστούμε το πρόγραμμα, τις μορφές πάλης και την οργάνωση για να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που θέτει η παρούσα ανεπανάληπτη στιγμή. Για μια ακόμη φορά η εποχή μας αποδεικνύεται ως εποχή πολέμων και επαναστάσεων(που πάντα συμπλέκονται με τις  αντεπαναστάσεις όπως οι αντίθετοι πόλοι ενός μαγνήτη).

Αν πριν από 100 χρόνια η κρίση του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού ξεκίνησε με τον Πρώτο ΠαγκόσμιοΠόλεμο και στο τέλος του εμφανίστηκε η πανδημία με τη μορφή της ισπανικής γρίπης, τώρα ξεκινάμε με την πανδημία του κορονοϊού και –αν δεν τους εμποδίσουμε- οι άρχουσες τάξεις μας οδηγούν σε νέα πολεμικά ανθρωποσφαγεία. Αν και η κρίση είναι διεθνής, το πιο οξύ σημείο εθνικιστικών αντιπαραθέσεων αναδεικνύεται τώρα η ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο για τις ΑΟΖ και τον έλεγχο των οδών μεταφοράς φυσικού αερίου. Πίσω από τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών Ελλάδας – Τουρκίας στοιχίζονται και κινούν τα νήματα οι μεγάλες πολυεθνικές ενέργειας και οι αντίστοιχες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ).

Κι ενώ οι μηχανές του πολέμου έχουν μπει σε κίνηση, με τους πολέμους σε ένα μεγάλο τόξο από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη και το Μάλι στην Αφρική –εξωθώντας μεγάλες μάζες πληθυσμών στο δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης-, σε κάθε χώρα, στην Τουρκία και την Ελλάδα εξαγγέλλονται νέα δυσβάστακτα κονδύλια για αγορές φρεγατών, πολεμικών σκαφών, τανκς κ.λπ. Αντί για κονδύλια αντιμετώπισης της πανδημίας, της τρομακτικής ανεργίας και της φτώχειας και ανακούφισης των προσφύγων, γιγάντια ποσά δίνονται στις πολυεθνικές της πολεμικής βιομηχανίας και στους -αναγκαίους!-μιζαδόρους διαμεσολαβητές.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό κάθε χώρας εντείνουν τον ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη, τους φτωχούς και αποκλεισμένους. Αλλά ακριβώς αυτή η κατάσταση γεννάει τις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις, τα κινήματα BlackLivesMatter στις ΗΠΑ, όπου ένας εμφύλιος «χαμηλής έντασης» διεξάγεται, μέχρι τις επαναστάσεις στη Χιλή και τον Λίβανο.

Στη χώρα μας η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις φασιστοειδείς παραφυάδες της προωθεί τα μέτρα ταξικού πολέμου, με τους χουντικής έμπνευσης νόμους, ενισχύοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που της κληροδότησε η ψευτο-αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντί μέτρα για την ανεργία και αντιμετώπιση της ύφεσης νομοθετεί απλήρωτες ώρες υπερωρίας στην εργατική τάξη. Και την ώρα που επικαλείται την «εθνική ενότητα» κηρύσσει τον πόλεμο στις καταλήψεις RosaNera και TerraIncognita, τον πόλεμο στα Εξάρχεια και στις γειτονιές με τις δυνάμεις ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ. Ενώ για τον «εσωτερικό εχθρό» και την «άμυνα»πολλαπλασιάζει τις δαπάνες, για τη δημόσια υγεία και παιδεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία και στο λαό, αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες με το σταγονόμετρο. Στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι θυσίασε την υγεία του λαού για χάρη των ξενοδόχων –χωρίς κανένα οικονομικό όφελος- εξαπλώνοντας τα κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Τώρα, συνεχίζει την ίδια τακτική. Γι’ αυτούς οι ζωές των ανθρώπων μετράνε λιγότερο από τα κέρδη και το χρήμα.

Στη φετινή ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση καιπορεία στη ΔΕΘ, διαδηλώνουμε για την κατάργηση των αντιαπεργιακών νόμων και απαγόρευσης των διαδηλώσεων, για δημόσια και δωρεάν υγεία για το λαό, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, καθολική ασφάλιση και κοινωνικά αγαθά.Διαδηλώνουμε την ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως στους επί μήνες ή και χρόνια αποκλεισμένους/φυλακισμένους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας αυτού του ονείδους της Ευρώπης και καταγγέλλουμε το κλείσιμό τους σε σαπιοκάραβα-φυλακές. Κατάργηση της συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για τους πρόσφυγες και της συμφωνίας Ε.Ε.-Ερντογάν. Δικαίωμα των προσφύγων ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Άνοιγμα των συνόρων για ελευθερία μετακίνησής τους και μέτρα πρόνοιας για την υγεία, την κατοικία και την εργασία, σε όσους έχουν ανάγκη. Διαδηλώνουμε για την καταδίκη των εγκληματιών δολοφόνων του Παύλου Φύσσα σε ισόβια – διαδηλώνουμε την απόφασή μας να βάλουμε το φασισμό στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας μαζί με το σύστημα του κεφαλαίου και του κράτους που τους θρέφει και τους χρηματοδοτεί.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να δώσει τη δική του ανεξάρτητη ταξική απάντηση. Αντιμετώπιση της πανδημίας με ενδυνάμωση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας (ΕΣΥ). Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργία και της οικονομικής καταστροφής με ένα σοσιαλιστικό σχεδιασμό της οικονομίας και των στρατηγικής σημασίας μονάδων της κάτω από τον έλεγχο και την εξουσία της εργατικής τάξης. Μέτρα για την προστασία της φύσης ενάντια στην οικολογική καταστροφή που επιφέρει η αδηφαγία του κεφαλαίου και το κυνήγι του κέρδους. Δεν θα γίνουμε κιμάς στην πολεμική μηχανή αναδιαμόρφωσης της γεωπολιτικής σκακιέρας. Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών. Έξω οι Βάσεις, τα πυρηνικά τους – έξω από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό και το φασισμό. Για τη διεθνιστική ενότητα των λαών – για τις ενωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι φασιστοειδείς παραφυάδες της – Εργατική εξουσία.

Μετά την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, τις τραγικές διαψεύσεις και «κωλοτούμπες», δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής σε αναζήτηση μιας «καλύτερης λύσης» μέσα στο σύστημα. Η εργατική τάξη πρέπει να χαράξει και να βαδίσει στη δική της ανεξάρτητη λύση που θα αλλάξει τον ίδιο τον τρόπο παραγωγής. Και σ’ αυτήν τη βάση αντιμετώπιση της κοινωνικής και της υγειονομικής κρίσης.

Αυτό απαιτεί αποδέσμευση της εργατικής τάξης από τις συνδικαλιστικές και πολιτικές γραφειοκρατίες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, που είναι δεμένες με χίλιους δυο δεσμούς με το αστικό σύστημα. Τώρα είναι η ώρα της εργατικής τάξης να απαντήσει με αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική, αντικυβερνητική, διεθνιστικήπάλη.Τώρα είναι αναγκαία, όσο ποτέ, η πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από το κράτος, τα αφεντικά και την γραφειοκρατία, παλεύοντας για την δική της επαναστατική εργατική εξουσία.

Οργανωθείτε στο ΕΕΚ– για το χτίσιμο μιας εργατικής Διεθνούς οργάνωσης του προλεταριάτου, της Τέταρτης Διεθνούς – για την παγκόσμια επανάσταση και τον σοσιαλισμό των εργατικών συμβουλίων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ

(για επικοινωνία eek@eek.gr , www.neaprooptiki.gr)