ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΛΥΜΠΙΑ – Συντονισμός Εργαζομένων και Σπουδαστών στο χώρο του Χορού

φωτογραφία: Θ.Κ.
Με ανακοίνωσή τους οι σπουδαστές και εργαζόμενοι στο χώρο του Χορού καταγγέλλουν την βίαιη εισβολή της αστυνομίας στο κατειλημμένο θέατρο Ολύμπια, το ξημέρωμα της 6ης Απριλίου και το ρόλο της δημοτικής αρχής.  Σήμερα Τρίτη 11/4, στις 15:30, καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Αθήνας (Πλατεία Κοτζιά). Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το ξημέρωμα της 6ης Απριλίου μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων εισέβαλε στο κατειλημμένο θέατρο Ολύμπια με στόχο την εκκένωσή του. Μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης με απουσία οποιασδήποτε πρότερης ενημέρωσης. Στο θέατρο βρίσκονταν δέκα χορευτ@ τα οποία προσήχθησαν με χειροπέδες στη ΓΑΔΑ. Μετά από ώρες και αρκετά πίσω μπρος ανακοινώθηκε η μετατροπή των προσαγωγών σε συλλήψεις με τις κατηγορίες της διατάραξης της λειτουργίας του θεάτρου και της παράνομης βίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί η απείθεια μετά από άρνηση δακτυλοσκόπησης των συλληφθέντων παρά τις κατ’ επανάληψη πιέσεις. Μετά από στοχευμένες και εξουθενωτικές καθυστερήσεις, όπως η μεταγωγή τους στο Εγκληματολογικό παρά του ότι είχαν δηλώσει πως δεν θα δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, στις 18.00 το απόγευμα τ@ μετέφεραν με χειροπέδες και συνοδεία ΟΠΚΕ στην Ευελπίδων και μετά από δίωρη αναμονή αφέθηκαν ελεύθερ@ με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και προγραμματισμένη τακτική δικάσιμο στις 2.11.2023.

Συνυφασμένη με την γενικότερη γραμμή αποπολιτικοποίησης των αγώνων που ακολουθείται πάντα απο τις κρατικές αρχές, υπήρξε και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κινήματος αλληλεγγύης εκ μέρους της κρατικής ασφάλειας, η οποία διέρρευσε ανυπόστατες πληροφορίες σχετικά με την ενδεχόμενη απόσυρση της έγκλησης και κατ’ επέκταση την απελευθέρωση των συλληφθέντων υπό την προϋπόθεση να μην πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και να μη δημιουργηθεί ντόρος.

Η εκκένωση της κατάληψης Ολύμπια ήταν μια στοχευμένη και βίαιη επίθεση στην κοινότητα των καλλιτεχνών και σε όλο το καλλιτεχνικό κίνημα που εδώ και τέσσερις μήνες παλεύει για τα εργασιακά και εκπαιδευτικά του δικαιώματα αλλά και για ευρύτερα κοινωνικά αιτήματα με απεργίες, διαδηλώσεις,παρεμβάσεις και καταλήψεις. Η κατασταλτική διαδικασία που ακολουθήθηκε με τις συλλήψεις καλλιτεχνών που αποτελούν το ίδιο το οργανικό υλικό ενός θεατρου έχει τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα και καταδεικνύει μια σαφή πολιτική βούληση. Το κράτος προσπαθεί να καταστείλει τον αγώνα των καλλιτεχνών που συσπειρώνονται και εκφέρουν πια νομιμοποιημένο από την ίδια την κοινωνία συλλογικό και διεκδικητικό λογο. Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο έγινε η εκκένωση (χωρίς προειδοποίηση, με παρουσία ΟΠΚΕ και συλλήψεις), η αναίτια αργοπορία και η στοχευμένη εξουθένωση των συλληφθέντων καθώς και η σε σημεία παραπληροφόρηση απορρέει από ξεκάθαρη πολιτική απόφαση του Δήμου Αθηναίων.

Είναι εξοργιστικό την ώρα που ο ΟΠΑΝΔΑ συλλαμβάνει και κακομεταχειρίζεται τους καλλιτέχνες να εκφέρει δημόσια λόγο κατά τον οποίο παρουσιάζει την εκκένωση της κατάληψης ως μονόδρομο και διατείνεται πως ως ευαγής δημόσιος πολιτιστικός φορέας στέκεται στο πλευρό των καλλιτεχνών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η εκκένωση έγινε ειρηνικά, πως δεν είχε επιλογή άλλου χειρισμού γιατί είχε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με την κατάληψη και πως δε σκοπεύει να συνεχίσει τη μηνυτήρια αναφορά. Τα παραπάνω είναι ένα χυδαίο επικοινωνιακό τέχνασμα για να ξεπλύνει την πολιτική ευθύνη του και να συγκαλύψει τις προθέσεις του που δεν είναι άλλες από την καταστολή του κινήματος των καλλιτεχνών. Κατ’ αρχάς, η εισβολή ένστολων και οι συλλήψεις δεν αποτελούν ειρηνική διαδικασία. Να τονίσουμε επίσης ότι στις 40 ημέρες της κατάληψης ο Δήμος Αθηναίων προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μας μια μόνο φορά, την Πέμπτη 30/3, με ένα πρόχειρο, ανακριβές και ανυπόγραφο κείμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο είχε κάνει tag τη σελίδα της κατάληψης. Την επομένη το πρωί εκπρόσωποι του Δήμου πέρασαν έξω από την κατάληψη, απολογούμενοι για τις ανακρίβειες του κειμένου τους και ζητώντας μας να φύγουμε από το θέατρο. Αυτή ήταν η προσπάθεια διαλόγου του Δήμου, έπειτα από την οποία καθώς φάνηκε εξήντλησε όλα τα περιθώρια και αποφάσισε να εκκενώσει το κτίριο. Τέλος, ακόμα κι αν αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά, εφόσον είχε λάβει γνώση εισαγγελέας, τα συλληφθέντ@ διώκονται αυτεπάγγελτα. Άρα η απόσυρση της έγκλησης δεν έχει καμία σημασία.

Το ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ έχει όλο αυτό το διάστημα επιστρατεύσει τα πιο δόλια μέσα για να παραχαράξει και να λοιδορήσει τον αγώνα των καλλιτεχνών. Ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, εργαλειοποίησε τους εργαζόμενους-ες του θεάτρου και συναδέλφους-ισσές μας προκειμένου να δικαιολογήσει στη δημόσια σφαίρα τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης ενώ ήταν στη δικαιοδοσία και ευθύνη του να προστατεύσει τις συμβάσεις τους. Εργαζομένους-ες τους οποίους το ίδιο έχει καταδικάσει στην επισφάλεια μέσα από ελαστικές εργολαβικες σχέσεις εργασίας. Τελικός σταθμός της στρατηγικής του ήταν η εκκένωση της κατάληψης με κατάθεση έγκλησης, η οποία γνώριζε εξαρχής ότι θα επιφέρει συλλήψεις.

Ο Δήμος και κάθε κρατικός θεσμός εξαντλεί το ρόλο και την υποχρέωσή του προς τους εργαζόμενους καλλιτέχνες στην αδιαφορία, την υποτίμηση και τελικά την καταστολή. Η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον δομημένο στην επισφάλεια και την ανεργία ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποσιωπήσει και να υπονομεύσει τους αγώνες μας με κάθε τρόπο. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν αποτελούν ούτε πρωτοφανείς ούτε μεμονωμένες ενέργειες αλλά εντάσσονται σε μια ευρύτερη διάθεση καταστολής των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων και της συλλογικοποίησης των ατομικοτήτων.

Χορευτές και καλλιτέχνες καταφέραμε να δώσουμε ζωή στο άνυδρο πολιτιστικό έδαφος της αθηναϊκής πρωτεύουσας μέσα από τις καταλήψεις του τελευταίου διμήνου. Δημιουργήσαμε μια συμπεριληπτική δημόσια σφαίρα πολιτικών ζυμώσεων και πρόσβασης στην δημιουργική δύναμη της τέχνης με δράσεις, παραστάσεις, συζητήσεις, προβολές και συναυλίες. Δομήσαμε ένα χώρο ανοιχτό στην κοινωνία, μαχητικό μα πάντα τρυφερό. Αυτό, όμως, αποτελεί κίνδυνο για μια κυβέρνηση ελέγχου και βίας, η οποία αξιοποιώντας το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά επιχείρησε να το καταστείλει.

Η βίαιη επίθεση στην κατάληψη Ολύμπια δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων το τέλος του Συντονισμού Εργαζομένων και Σπουδαστών στον χώρο του Χορού. Με στέγη ή χωρίς, οι συντροφικοί δεσμοί που αναπτύξαμε και τα εργαλεία που κατακτήσαμε θα μας συνοδεύουν στην συνέχεια του αγώνα μας. Η μια δίπλα στο άλλο με μαχητική συντροφικότητα θα σταθούμε ενάντια σε ένα κράτος καταστολής και βίας, ενάντια στις στοχευμένες πολιτικές εξαθλίωσης αλλά και σε κάθε τι που εξουσιάζει τις ζωές μας. Ο αγώνας συνεχίζεται στα θέατρα, τους δρόμους και τις γειτονιές μας. Σε ολική ρήξη με κυβέρνηση και θεσμούς δεν υποχωρούμε μέχρι και την τελική δικαίωση των αιτημάτων μας και την πραγμάτωση του κόσμου που ονειρευόμαστε και διεκδικούμε.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ και καλούμε όλο τον αλληλέγγυο κόσμο να συμπαρασταθεί μέχρι τη δικαίωσή τους

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΛΥΜΠΙΑ – Συντονισμός Εργαζομένων και Σπουδαστών στο χώρο του Χορού