σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Γιάννης Πευκιώτης

Παρά το τσουχτερό κρύο και τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό 100 διαδηλωτές συμμετείχαν στη συγκέντρωση μνήμης και αγώνα που οργάνωσε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου στους έξι μήνες από το θάνατο του σ. Βασίλη Μάγγου.

Με σύνθημα “Θα πολεμάμε πάντα”, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία από την διασταύρωση Καρτάλη & Γαλλίας μέσω της οδού Σπυρίδη και Ερμού μέχρι και την πλατεία Αγ. Νικολάου.

Διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της Ασφάλειας Βόλου επιτηρούσαν προκλητικά τη συγκέντρωση και πορεία, χωρίς όμως να επέμβουν κι αυτό επέτρεψε να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση χωρίς αστυνομικά έκτροπα.

Δύσκολα πιστεύει κανείς ότι έχουν ήδη περάσει ήδη έξι μήνες. Η είδηση του θανάτου του, το βράδυ 13 Ιούλη 2020, έπεσε σαν βόμβα μέσα στο κίνημα της πόλης. “Τον έφαγαν”. Κι έτσι είναι όταν κανείς βλέπει και ξαναβλέπει το βίντεο του ξυλοδαρμού του μπροστά από τα Δικαστήρια του Βόλου όταν άφοβα, μόνος του διαμαρτυρήθηκε σε αστυνομικούς για τη σύλληψη ενός σ. φοιτητή που σιδηροδέσμιος έβγαινε από την αυτόφωρη διαδικασία το μεσημέρι 14 Ιούνη.

Το άγριο ξυλοκόπημα μπροστά στα Δικαστήρια Βόλου, παρουσία ακόμα και δικηγόρων, με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες δεν ήταν αρκετό. Ο ίδιος, μέσα από το Νοσοκομείο του Βόλου κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό, βασανισμό κι ευτελισμό που υπέστη μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Οι πολίτες που τον βρήκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, μαρτυρούν ότι τον πήραν σακατεμένο κι ανίκανο να κάνει δυο βήματα.

Το κείμενό του από το Νοσοκομείο Βόλου όπου νοσηλεύτηκε, με δηκτικό τίτλο “Εγώ ο Βασίλης Μάγγος , Καταγγέλω” κατέληγε :

Ξέρω πως η επίθεση εναντίον μου ήταν στοχευμένη. Ξέρω πως δεν τους νοιάζει να βαράνε μπροστά στα μάτια του κόσμου και να κάνουν επίδειξη εξουσίας. Ξέρω πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε σχέση με τον ρόλο της αστυνομίας, όσα και να αποκαλυφθούν για αυτούς, αφού είναι οι εντολοδόχοι εκτελεστές του κρατικού μηχανισμού. Αλλά αν θεωρούν πως μας φοβίζουν, εκεί κάνουν ένα μεγάλο λάθος: δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Οι ιδέες μας, όσους κι από ‘μας αν σκοτώσουν, δεν θα πεθάνουν ποτέ, θα κατοικούνε πάντα στα μυαλά των ελεύθερων ανθρώπων. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα εδώ, ενάντια σε κάθε τι που μας πνίγει και δεν μπορούμε να ανασάνουμε, ενάντια στο άδικο, για την ελευθερία όλων μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κι ας μην νικήσουμε ποτέ… Θα πολεμάμε πάντα!!”

Η σημερινή κινητοποίηση είναι υπόσχεση αγώνα για την ελευθερία όλων μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

16 Ιανουαρίου 2021