Η πανδημία του κορονοϊού και το locdown που μεσολάβησε μπορεί να δημιούργησαν πρόβλημα, αλλά ο αγώνας για την υπεράσπιση του πρώτου λιμανιού της χώρας συνεχίζεται. Ενάντια στα σχέδια της Cosco για μετατροπή του Πειραιά, από το Πρώτο φυσικό λιμάνι της χώρας σε εμπορευματικό σταθμό και πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Οι τυμπανοκρουσίες και οι παιάνες για τα 2500 χρόνια από την ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια πίσω από τις συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων και της παρούσης και της προηγούμενης για την συνέργεια της παραχώρησης της χρήσης του λιμανιού στην κινεζική εταιρεία ενώ ο δήμος Πειραιά ακολουθεί κατά πόδας τις κυβερνητικές επιλογές παραχωρώντας τα δικαιώματά του στην διαχείριση του λιμανιού.

Η επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή από τα εμπορευματικά κοντέινερ στο δήμο Δραπετσώνας -Κερατσινίου αλλά και τα καζάνια της Oil One με τις αναθυμιάσεις τους προκαλούν προβλήματα στην υγεία των κατοίκων του Πειραιά. Ιδιαίτερα έντονη είναι η δυσοσμία στις περιοχές που αναφέραμε και στο γειτονικό Πέραμα.

Στο μεταξύ ως προς τα έργα της Cosco, η προσφυγή του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και 95 κατοίκων της πόλης του Πειραιά οδήγησε στη διακοπή των βυθοκορήσεων. Όμως, με την συνέργεια των αρχών βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν την προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Η δικάσιμη αντί για 4 /12/2020 με την αιτιολογία του lockdown μεταφέρθηκε στις 5/3/2021.

Οι εργασίες συνέχισης των χωματουργικών εργασιών προκάλεσαν προσφυγή ενάντια στην καταστροφή του βυθού. Κάτοικοι προσέφυγαν στο πρωτοδικείο Πειραιά το οποίο σταμάτησε τα χωματουργικά με προσωρινή απόφασή του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του ζητά να σταματήσουν τα έργα διότι κινδυνεύουν αρχαία που υπάρχουν στο βυθό του Σαρωνικού και των στενών της Σαλαμίνας.

Τέλος, σε διαδικτυακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από τη SOS ΠΕΙΡΑΙΑ αποφασίστηκε παρέμβαση και μοίρασμα πληροφοριακού υλικού. Στην παρέμβαση πήραν μέρος η ΠΕΝΕΝ καθώς και μέλη τοπικών κινήσεων, στο κέντρο του Πειραιά στις 30/1/2021 από Ηλεκτρικό σταθμό, στην αγορά, Γεωργίου, Δημοτικό Θέατρο και μαγαζιά στον πεζόδρομο της Σωτήρος. Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται σε λαϊκές αγορές στον Πειραιά, στη Νίκαια, στα Λιπάσματα και αλλού με μοίρασμα προκηρύξεων και ενημέρωση των γειτονιών.

Γ.Μ.

Συνεχίζονται οι εξωστρεφείς δράσεις της “Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας SOS Πειραιάς”

Στα πλαίσια των πολύμορφων παρεμβάσεων της Πρωτοβουλίας SOS Πειραιάς, μέλη της το Σάββατο 23 Γενάρη 2021, πραγματοποίησαν συντονισμένες δράσεις στις λαϊκές αγορές στο Κερατσίνι (Ευγένεια), στον Πειραιά (Καλλίπολη), στη Νίκαια αλλά και στον χώρο των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα.

Με την συνδυασμένη αυτή δράση αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά τα αντιδραστικά και αντιπεριβαλλοντικά σχέδια της Cosco, της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που με την σειρά τους συνδράμουν τις επιλογές του κινέζικου πολυεθνικού ομίλου.  

Μέλη της SOS διένειμαν ενημερωτικό υλικό, είχαν στα πλαίσια της εξόρμησης γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες των παραπάνω συνοικιών και απεύθυναν κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης για τα μεγάλα προβλήματα που αναδεικνύονταν όλη αυτή την περίοδο στο λιμάνι του Πειραιά, στα εργασιακά προβλήματα, την προβλήτα στην Πειραϊκή, την ναυπηγοεπισκευή και τα Logistic Centers κ.λπ.

Στην συζήτηση τονίστηκε ότι μόνο με την μαζική αγωνιστική διεκδίκηση και πάλη μπορούν να ματαιωθούν οι σχεδιασμοί Cosco – κυβέρνησης ενώ αντίθετα η ανάθεση και οι διαβουλεύσεις οδηγούν τον λαό στον παροπλισμό και τα αποτελέσματα που παράγουν είναι απολύτως αρνητικά.