ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ!
Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στο Λαό !
του Θόδωρου Κουτσουμπού
Εκατοντάδες εργάτες από τη Λάρυμνα, από το κεντρικό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και από την Εύβοια, τη Δυτ. Μακεδονία και την Αθήνα, με τη συμπαράσταση αρκετών εκατοντάδων εργατών από σωματεία της Αττικής,οργάνωσαν συλλαλητήριο το πρωινό του Σαββάτου 13 Ιουνίου, στην Αθήνα. Όχι στην απαξίωση και το κλείσιμο του εργοστασίου, βροντοφώναξαν.
Είναι η δεύτερη στους τελευταίους μήνες κάθοδος των εργατών της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. Με 20 πούλμαν άντρες με πρόσωπα αργασμένα απ’ τη δουλειά, γυναίκες, πολλές νέες κοπέλες και νέοι, ήλθαν στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και να απαιτήσουν την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ – της πιο εμβληματικής λειτουργούσας ακόμη βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Οι εργάτες έφθασαν με τα πούλμαν στην Ομόνοια και μαζί με σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ, φοιτητικούς συλλόγους προσκείμενους στα ΕΑΑΚ και την ΚΝΕ, το ΣΜΤ, την Ταξική Πορεία και το ΕΕΚ πορεύτηκαν μέχρι την πλατεία Συντάγματος. «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», ήταν ίσως το πιο κεντρικό σύνθημα.«Βγάλτε την πρίζα από την κυβέρνηση – όχι από τη ΛΑΡΚΟ», ήταν το εύγλωττο σύνθημα στο πανό του ΕΕΚ, αναφερόμενο στην αντίστοιχη ρήση του υπουργού της Δεξιάς κυβέρνησης Χατζηδάκη ότι θα βγάλει «την πρίζα από τη ΛΑΡΚΟ» – δηλαδή να θανατώσει τη ΛΑΡΚΟ και θα ρίξει στην ανεργία τους εργάτες. Ήδη, με τον διορισμένο απ’ την κυβέρνηση εκκαθαριστή εν λειτουργία, η γιγάντια για τα ελληνικά μέτρα βιομηχανία απαξιώνεται και οδηγείται στο κλείσιμο. Την ίδια στιγμή ο διαγωνισμός για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ από το ιδιωτικό κεφάλαιο καθίσταται άγονος εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος.
Στην πλατεία Συντάγματος μίλησαν στους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές από τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ και εκπρόσωποι ομοσπονδιών της δύναμης του ΠΑΜΕ.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέτζελος αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας από τη ΛΑΡΚΟ και τη σημασία της για πέντε νομούς της χώρας, Φθιώτιδα (Λάρυμνα), Βοιωτία, Εύβοια, Καστοριά, Κοζάνη. «Δεν ξεχνάμε τους 80 νεκρούς μας», είπε αναφερόμενος στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Και αυτός όπως και άλλοι συνδικαλιστές τόνισαν τις δυνατότητες αξιοποίησης του κοβαλτίου που εμπεριέχεται στα ορυκτά και το οποίο μένει ανεκμετάλλευτο. «Δεν ξεχνάμε τους 80 νεκρούς μας, τους εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες από επαγγελματικές ασθένειες», κατέληξε.
«Αυτά που βιώνουμε στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής με αυτά που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους. Μας θέλουν σκλάβους για να έχουνε ακόμη περισσότερα κέρδη», είπε ο Παναγιώτης Πολίτης αντιπρόεδρος του ΕΚ Λαμίας, μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕΜ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ.«Άλλο δρόμο δεν έχουμε, ή εμείς ή αυτοί. Από τη μία είναι τα συμφέροντα που υπερασπίζονται οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού», σημείωσε. «Θα συγκρουστούμε μέχρι το τέλος. Όσο εκφράζεται η αλληλεγγύη σας, έχουμε το μπόι να τους βλέπουμε κατάματα και να τους αντιμετωπίζουμε στα ίσα. Όσο πλαταίνει η αλληλεγγύη γινόμαστε πιο δυνατοί από αυτούς, στο τέλος θα κερδίσουμε», είπε.
Ο Ξενοφώντας Αγγελέτος, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Εύβοιας, και ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία ‘Αι Γιάννη απάντησαν στις συκοφαντίες της κυβέρνησης. «Η απαξιωτική εικόνα της ΛΑΡΚΟ που προβάλλεται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της είναι στοχευμένη για το ξεπούλημα της», κατήγγειλαν.
«Υψώνουμε τις γροθιές μας και λέμε όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ»,είπε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της επιχείρησης. «Η ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλη την κοινωνία», είπε.
Από τα πολιτικά κόμματα παρόντα ήταν το ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα του, Δημ. Κουτσούμπα, το ΜΕΡΑ του Βαρουφάκη και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης αναγγέλθηκε η παρουσία του ΕΕΚ.
Ακολούθησε συναυλία που οργανώθηκε με τη βοήθεια του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με την Ρίτα Αντωνοπούλου, Νατάσα Μποφίλιου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Δημήτρη Κανέλλο, Κώστα Τριανταφυλλίδη.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, να ακυρωθούν τα αντεργατικά μέτρα της ειδικής διαχείρισης. Εδώ και τώρα χρηματοδότηση από τα δεκάδες δισ. που δίνονται και σε άλλες επιχειρήσεις, για τον εκσυγχρονισμό και παραπέρα ανάπτυξη του εργοστασίου και των μεταλλείων, άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας με εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στην ανακοίνωση που μοίραζαν σύντροφοι του ΕΕΚ τονίζεταιη ανάγκη ενιαίας εργατικής δράσης για να μην κλείσει το εργοστάσιο, για τον έλεγχο του εργοστασίου από τους εργάτες, έλεγχο των βιβλίων από ειδικούς επιστήμονες της εμπιστοσύνης των εργαζομένων και όχι απ’ τους διορισμένουςτης κυβέρνηση που οδηγούν μοιραία το εργοστάσιο στο κλείσιμο, τους εργάτες στην ανεργία και περιοχές ολόκληρες της χώρας σε αφανισμό.
«Οι εργάτες είναι οι μόνοι που έχουν συμφέρον να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις, γιατί έτσι διατηρούν την εργασία που τους ζει και γι’ αυτό γίνονται και οι φορείς που εγγυώνται την ζωή, ικανοποιώντας με την παραγωγή τους τις ανάγκες της, που ο καπιταλισμός πλέον αρνείται να το κάνει.Μόνο οι εργάτες ενωμένοι, με τα δικά τους όργανα, μπορούν να δώσουν προοπτική στην κοινωνία, ανατρέποντας τον καπιταλισμό, εγκαθιδρύοντας την δική τους εξουσία που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις προς όφελος της ζωής. Ανατρέποντας την καπιτα-ληστρική κυβέρνηση μπορούμε και πρέπει να αναδιαμορφώσουμε το παραγωγικό μοντέλοτης οικονομίας, ξεφεύγοντας από τον μονόπλευρο προσανατολισμό στον τουρισμό και τις παρασιτικές υπηρεσίες του χρηματιστικού κεφαλαίου και να διατηρήσουμε την παραγωγική ικανότητα της βιομηχανίας όπως και της αγροτικής οικονομίας, με μια σχεδιασμένη παραγωγή ενέργειας –σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος- διασυνδεμένη με τις στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες και ένα εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα.
…Πρέπει τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, της ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ μαζί με τους εργάτες των ΕΛΤΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ καθώς και οι εργάτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που απολύουν ή κλείνουν να αποχτήσουν κοινό αγωνιστικό απεργιακό βηματισμό, κόντρα στις κρατικοδίαιτες γραφειοκρατίες που εμποδίζουν τους αγώνες και ιδιαίτερα την διάρκεια αυτών, που είναι αναγκαία για την νίκη των εργατών.
Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις και συνεννοήσεις των εργατών», γράφει η ανακοίνωση του ΕΕΚ.
Ο αγώνας μόλις έχει αρχίσει. Και δεν αφορά μόνο τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Αφορά όλη την εργατική τάξη, και τον εργαζόμενο λαό όλης της χώρας«Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και εκατομμυρίων σε όλο τον πλανήτη».
Η επαναστατική και ριζοσπαστική αριστερά, όλες οι συλλογικότητες που αναφέρονται στην εργατική τάξη και στην αναγκαιότητα να γυρίσει αλλιώς ο τροχός, πρέπει ενεργητικά και έμπρακτα να παλέψουν μαζί με / σε αλληλεγγύη με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Τα λόγια «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» (που φωνάχθηκε και στο εργατικό συλλαλητήριο της ΛΑΡΚΟ) και άλλα παρόμοια που ακούμε στις εργατικές διαδηλώσεις είναι χωρίς αντίκρισμα όταν δεν αντιστοιχίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της εργατικής τάξης. Η εργατική αλληλεγγύη δεν είναι σύνθημα political correct, είναι ταξική αναγκαιότητα και πρέπει να γίνει πράξη.
Photo Credits: Θόδωρος Κουτσουμπός