Οι άδειες στο στόχαστρο - Η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται

 

 

Κώστας Γουρνάς

02/07/2018

 

“Ζήσαμε χρόνια και χρόνια στους ίδιους ρυθμούς, όπως κινείται κι η παγκόσμια οικονομία. Πάντα με κύκλους. Μία εξάρσεις μία υφέσεις. Στις εξάρσεις παλεύαμε και μέναμε μισοί απ την πείνα. Στις υφεσεις τρώγαμε πολύ και κάναμε γυμναστική για να μαστε έτοιμοι μέχρι την επόμενη έξαρση. Έτσι τη βγάλαμε. Έτσι θα τη βγάλουμε και τώρα”.

 

Στις 5 Ιούλη καλούμαι από την εισαγγελέα πρωτοδικών Πειραιά να δώσω ανωμοτί κατάθεση σχετικά με το κείμενο αλληλεγγύης που συνυπέγραψα στα τέλη Φλεβάρη όταν απήχθη ο τότε απεργός πείνας Κ. Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά οχτώ πολιτικούς κρατούμενους ως υπόπτους για υποκίνηση εξέγερσης. Η σκοπιμότητα αυτής της μεθόδευσης είναι προφανής. Να κοπούν οι άδειες όσων πολιτικών κρατουμένων τις παίρνουν ήδη και να μπλοκαριστούν σε εκείνους που πρόκειται να πάρουν.

 

Την επομένη της μαζικής διαμαρτυρίας στις φυλακές Κορυδαλλού, οι εισαγγελείς ζήτησαν εσπευσμένα την αναφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τα συμβάντα στη δικαστική και στο υπόγειο των γυναικείων. Στόχος τους η αναζήτηση τρόπου να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές παρά τη ρητή δέσμευση του υπουργείου για το αντίθετο. Οι αναφορές της διοίκησης των φυλακών δεν είχαν ως συνέπεια την πειθαρχική δίωξη σε κρατούμενους, αφού στην πραγματικότητα τα αληθινά γεγονότα δεν αντιστοιχούσαν σε κάτι τέτοιο. Την 1η Μάρτη πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή μου στην ΚΑΥΦ, κατά σύμπτωση την ίδια ημέρα που ζητούσα την τακτική μου άδεια. Η μεταγωγή ακύρωσε την άδεια και χρειάστηκαν άλλες 40 ημέρες για να πάρω την επόμενη. Ο εισαγγελέας που μετείχε στο συμβούλιο και είχε διωχθεί πειθαρχικά για την άδεια στο Δ. Κουφοντίνα εκδήλωσε τη δυσαρέσκεια των προϊσταμένων και τη δική του για το κείμενο αλληλεγγύης που είχαμε εκδόσει. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι για να συνεχίσω να παίρνω άδειες και να παραμείνω στην ΚΑΥΦ θα έπρεπε να σταματήσω να γράφω κείμενα. Συντηρώντας το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης έφτασαν στο σημείο να με μεταφέρουν σε έναν διάδρομο των γυναικείων φυλακών, όπου παράλληλα γίνονταν επισκεπτήρια, για να συμμετάσχω στις πανελλαδικές εξετάσεις και όχι στο σχολείο της δικαστικής φυλακής όπου έδιναν όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι. Το επόμενο βήμα έγινε με την ένταξή μου σε αυτή τη δικογραφία.

 

Οι πιέσεις από το εγχώριο αστικό σύστημα, αλλά και από πρεσβείες ξένων χωρών, για να κοπούν οι άδειες στους πολιτικούς κρατούμενους είναι εδώ και καιρό ασφυκτικές. Αποκορύφωμα των πιέσεων αυτών ήταν η πειθαρχική δίωξη από την εισαγγελέα του Α. Πάγου σε βάρος των δύο εισαγγελέων των φυλακών Κορυδαλλού που έδωσαν άδεια στο Δ. Κουφοντίνα. Η κυβέρνηση Σύριζα, προκειμένου να επιδείξει ένα διττό πρόσωπο που να καλύπτει ταυτόχρονα δύο πολιτικές, κινείται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από τη μία παρέχει κάλυψη στους εισαγγελείς των φυλακών για το γεγονός ότι δίνουν άδειες και από την άλλη παρέχει κάλυψη στην εισαγγελία του Α. Πάγου για το γεγονός ότι τις κόβει. Φιλελευθεροποίηση και αυταρχικότητα ακριβώς την ίδια στιγμή, μέρη της ίδιας κυβερνητικής ατζέντας.

 

Είναι γεγονός ότι το εγχώριο δικαστικό σύστημα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων. Πιέζει απροκάλυπτα ως προς τη διατήρηση ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος όσον αφορά τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όμως η πρόδηλη εχθρότητα δεν περιορίζεται μόνο απέναντι σ’ αυτούς, αλλά και στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα με μια σειρά από αντικοινωνικές αποφάσεις. Την ίδια στιγμή μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επενδύουν στην κυβέρνηση Σύριζα ως κομβικό στρατηγικό εταίρο στην περιοχή. Με την προοπτική δυνητικών ανταλλαγμάτων προβάλουν τις αξιώσεις τους στο πεδίο της καταστολής και του αντιτρομοκρατικού δόγματος.

 

Οι άδειες των πολιτικών κρατουμένων και η επαναφορά ενός καθεστώτος τύπου Γ είναι η άμεση προτεραιότητα για ολόκληρο το αντεπαναστατικό μπλοκ. Το πρώτο βήμα προς αυτό είναι η παρέμβαση τους στη λειτουργία των φυλακών. Πειθαρχικές και ποινικές διώξεις από την εισαγγελία του Α. Πάγου κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ως πολιτικός κρατούμενος με μακρόχρονη φυλάκιση έχω μάθει πως η κατάκτηση ενός δικαιώματος που περικόπτεται είναι πάντα πρόσκαιρη. Συνεχώς πρέπει να αγωνιζόμαστε για να βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο στο οποίο βρεθήκαμε μετά από νίκες. Έτσι και τώρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαι διατεθειμένος να υποστώ αυτή την βρώμικη μεθόδευση.

 

Η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται.

 

Η πολιτική μας ταυτότητα δεν απεμπολείται.