Υπό ακροδεξιό εκβιασμό ο γερμανικός Μεγάλος Συνασπισμός

 

 

Σε τροχιά πτώσης έχει εισέλθει η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, τέσσερις μόλις μήνες μετά το σχηματισμό της.

 

Και αυτό λόγω της σύγκρουσης μεταξύ των δύο ”αδελφών” κομμάτων, της Xριστιανο-Δημοκρατικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και της Χριστιανο-Κοινωνικής Ένωσης του Χορστ Ζέεχοφερ (CSU). 

 

Αφορμή της σύγκρουσης ήταν οι διαφωνίες μεταξύ της δεξιάς Μέρκελ και του συστημικού ακροδεξιού Ζέεχοφερ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

 

Αν και η Μέρκελ κατάφερε ένα μερικό πλήγμα στον Ζέεχοφερ, μέσω της επίτευξης συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής 29 Ιουνίου (με αποτέλεσμα τη συμφωνία με τoν Ζέεχοφερ σε γερμανικό επίπεδο), τα δύσκολα για τη Μέρκελ είναι μπροστά, τουλάχιστον έως τις εκλογές στο τοπικό ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας στις 14 Οκτωβρίου.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το CSU θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο βαυαρικό κοινοβούλιο λόγω της εκτίναξης του ”μη συστημικού” (σ.σ. με την έννοια ότι είναι ένα νέο κόμμα το οποίο δεν έχει εδραιώσει την παρουσία του στο γερμανικό πολιτικό σύστημα) αστικού φασίζοντος κόμματος της ”Εναλλακτικής για τη Γερμανία” (ΑfD).

 

Yπό την πίεση αυτή, το CSU θα συνεχίσει να προκαλεί και να εκβιάζει εκ δεξιών το CDU μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στη Βαυαρία, δηλαδή για τους επόμενους τρείς μήνες. Ωστόσο, η γερμανική ”κοινή γνώμη” δεν έχει ακόμα στρίψει συνολικά την πλάτη της στις ευρωπαϊκές λύσεις. Γι’ αυτό και το CSU δεν το… παρατραβά, για την ώρα.

 

Σε περίπτωση, πάντως, που επαληθευθούν οι αρνητικές για το CSU δημοσκοπήσεις, τότε θα είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθούν τα σενάρια τα οποία διέρρευσαν προ της προσωρινής ανάπαυλας στην κρίση Μέρκελ -Ζέεχοφερ.

 

Αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων,  αποχώρηση του Ζέεχοφερ από την κυβέρνηση και πιθανόν από την ηγεσία του CSU, έξοδο του CSU από την κυβέρνηση και μετατροπή του σε πανεθνικό -και όχι μόνο βαυαρικό- κόμμα στα πρότυπα της Ιταλικής ”Λίγκας ”. Ορισμένοι στο CSU -όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ- εκτιμούν πως έτσι θα μπορούσε να συντριβεί η επιρροή του AfD και έπειτα να συγκληθεί μια συμμαχία μεταξύ CDU-CSU όπως π.χ. συμβαίνει στην Αυστρία μεταξύ Λαϊκού Κόμματος  και Κόμματος της Ελευθερίας.

 

Την ίδια ώρα που το CSU απομακρύνεται προσωρινά  από το ”αδελφό” του γερμανικό κόμμα, πλησιάζει το  δεξιο ”Λαϊκό Κόμμα” του Αυστριακού Καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, την  Ιταλική ”Λίγκα” του Ματέο Σαλβίνι, αλλά και τον φασίζοντα ηγέτη της Ουγγαρίας, Όρμπαν.

 

Και αυτό ενώ η Αυστρία -στην οποία συγκυβερνά ο δεξιός Κουρτς με τον ακροδεξιό Στράχε (”Κόμμα της Ελευθερίας”) ανέλαβε  για το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ενώ τον Μάιο του 2019 είναι προγραμματισμένες οι Ευρω-Εκλογές.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έλκεται από το γόητρο του Αυστριακού  Κουρτς. Γι’ αυτό θα επισκεφθεί τη Βιέννη στις 15 Ιουλίου. ”Καθόλου άσχημα” σχολίασε την επερχόμενη συνάντηση Κουρτς-Μητσοτάκη η στήλη των παραπολιτικών της ”Καθημερινής της Κυριακής” της 1ης Ιουλίου. Προφανώς ο Μητσοτάκης φαντασιώνεται να γίνει ο… Κουρτς  της Ελλάδας, δηλαδή να κυνηγά πρόσφυγες και να αυξάνει τα ωράρια των ντόπιων εργατών όπως το βιεννέζικο πρότυπό του. Και αυτό το σιγοντάρει η ”σοβαρή” εφημερίδα ”Καθημερινή”. 

 

Aπάντηση στους Κουρτς – Μητσοτάκη δεν είναι η Μέρκελ και ο Τσίπρας. 

 

Αντίθετα, οι δεύτεροι ανοίγουν το δρόμο στους πρώτους. Η Μέρκελ και ο Τσίπρας συνεχίζουν να στιβάζουν τους πρόσφυγες στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης συντηρώντας την τραγωδία τους, αλλά  και να επιβάλλουν μέτρα κοινωνικής λεηλασίας για τους ντόπιους εργαζομένους, εντείνοντας την ανασφάλειά τους.

 

Την ίδια μέρα που υπήρξε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη διαχείριση των προσφύγων, το Γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφιζε το μετα-μνημονιακό πλαίσιο των περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο στην Ελλάδα.

 

Λίγες μέρες νωρίτερα, το Βερολίνο έδινε συγχαρητήρια στον Τσίπρα και στον Ζάεφ για τη συμφωνία τους για το όνομα της Μακεδονίας, η οποία θα αποτελέσει το διαβατήριο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων και την ΕΕ της αιώνιας λιτότητας …

 

Δ.Κ.

Αυστρία

Μαζική  διαδήλωση ενάντια στην αύξηση των ωρών εργασίας

Η ακροδεξιά ξενοφοβική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία, δεν κυνηγά μόνο τους πρόσφυγες. Εξαπολύει επίσης επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Με το που ανήλθε στην εξουσία ανακοίνωσε την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την απασχόληση, παρατείνοντας την εργάσιμη ημέρα στις 12 ώρες, ή 60 ώρες την εβδομάδα.

Ενάντια στην εργασιακή  κόλαση τα συνδικάτα οργάνωσαν το Σάββατο  30/6 μαζική διαδήλωση 80.000 εργατών στη Βιέννη (κατά την εκτίμηση της αστυνομίας, αν και τα συνδικάτα δίνουν τον αριθμό των 150.000). Η μάχη για την υπεράσπιση  των προσφύγων είναι αλληλένδετη  με την  μάχη για την υπεράσπιση  των εργασιακών  δικαιωμάτων.