ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Συνέντευξη

«O δρόμος για την ανατροπή είναι ένας:
συνεχής και αδιάκοπος αγώνας, μέχρι να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας»

Συνέντευξη με εργαζόμενη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου που συμμετείχε στην Απεργιακή Επιτροπή και περιλαμβάνονταν στα μέλη του προεδρείου της συνέλευσης που κλήθηκαν στην ΓΑΔΑ στις 16 Δεκεμβρίου.

Ντίνα βρίσκεστε στην 15η εβδομάδα απεργιακού αγώνα. Τι  είναι αυτό που σας ανάγκασε να κατέβετε σε απεργία διαρκείας;

Το βασικό αίτημά μας από τις αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις ήταν η απόσυρση της ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) που οδηγεί ουσιαστικά στην  απόλυση 499 διοικητικούς υπαλλήλους, ποσοστό που αγγίζει πάνω από το 50% του αμιγώς διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος.

Ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα; Πως κρίνετε τα ΜΜΕ και την στάση τους στον αγώνας σας;

Η στάση της κυβέρνησης ήταν απολύτως αδιάλλακτη και θα τολμούσα να πω επιθετική απέναντί μας. Μέχρι την έκτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων υπήρχε ένα ενιαίο και σταθερό μέτωπο, μέχρι που ήρθε ο κόλαφος της αυτοαπογραφής. Ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα που σκέφτηκε η κυβέρνηση, προκειμένου να διασπάσει αυτό το ενιαίο και αρραγές μέτωπο που  είχαμε διαμορφώσει εκείνη τη στιγμή. Η στυγνή αδιαλλαξία της βέβαια έγινε ολοφάνερη από τη στιγμή που μας κάλεσαν σε διαπραγματεύσεις. Είχα την τύχη να παρίσταμαι, ως μέλος της Απεργιακής Επιτροπής και στις δύο συναντήσεις που έγιναν, κατά την διάρκεια των οποίων διαπίστωσα πως μόνο διαπραγμάτευση δεν ήταν αυτό το κάλεσμα. Και τις δύο φορές παρακολουθήσαμε με δέος δύο μνημονιακούς μονόλογους

Ήσουν μέλος του προεδρείου της συνέλευσης που κλήθηκε για «εξηγήσεις» στην ΓΑΔΑ. Πώς σχολιάζεις αυτή την πρωτόγνωρη ενέργεια των εισαγγελικών αρχών να καλέσουν το προεδρείο μιας εργατικής συνέλευσης στην Γενική Ασφάλεια και μάλιστα «2ο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος»;

Η ενέργεια αυτή ήταν καθαρά εκφοβιστική. Κλήθηκα ως μάρτυρας σε μια εισαγγελική έρευνα, το αντικείμενο της οποίας έμαθα όταν προσήλθα στην Κρατική Ασφάλεια. Αφορούσε πράγματα τα οποία ειπώθηκαν, κατά την διάρκεια της Γ.Σ. του Συλλόγου! Πρωτόγνωρα πράγματα! Η διαδικασία ήταν παράνομη και αντισυνταγματική και στόχο είχε να μας τρομοκρατήσει και να πλήξει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Στις 11 Δεκεμβρίου η συνέλευση έκανε πρόταση μομφής στο Δ.Σ. και ακολούθησε καθαίρεση του Δ.Σ. με ψηφοφορία σε κάλπη. Είχε προηγηθεί η καθαίρεση του Σακκάτου, Γενικού Γραμματέα του συλλόγου,  από το προεδρείο της συνέλευσης. Ποια ήταν η στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) όλο αυτό το διάστημα.

Η στάση του Προεδρείου του Συλλόγου τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες ήταν καθαρά υπονομευτική και διασπαστική. Δεν αποδέχθηκαν ποτέ την πρόταση μομφής και αμφισβήτησαν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν, καταθέτοντας μάλιστα και πλαίσιο αγώνα προς ψήφιση, το οποίο καταψηφιζόταν και ακόμα και σήμερα, δύο μόλις μέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, εκβιάζουν και απειλούν με διαγραφή τα μέλη του Συλλόγου που θα συμμετάσχουν ως ψηφοφόροι στις εκλογές!

Ντίνα, κλείνοντας, τι θα ήθελες να πεις στους απεργούς του ΕΟΠΥΥ και στους άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις;

Αυτός ο μεγαλειώδης και ηρωικός αγώνας που δίνουμε επί 15 εβδομάδες ήταν για όλους μας ένα μάθημα ζωής. Σμίλεψε συνειδήσεις και νομίζω πως αποτελεί παρακαταθήκη για όλους τους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα ήθελα λοιπόν να πω στους συναδέλφους του ΕΟΠΠΥ και σε όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτή τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική πως ο δρόμος για την ανατροπή είναι ένας: Συνεχής και αδιάκοπος αγώνας, μέχρι να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, ώστε να τις ορίζουμε εμείς και καμία μνημονιακή πολιτική. Εμείς μπορεί να μην καταφέραμε να ακυρώσουμε την ΚΥΑ στα χαρτιά, θα την ακυρώσουμε όμως στην πράξη.
Κλείνω, απευθύνοντας αγωνιστικό χαιρετισμό στους συναδέλφους του ΕΟΠΠΥ με το σύνθημα: Εμπρός λαέ, μη τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής.

Αβραμίδης Κώστας