ΟΛΕΘΡΟΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Εν μέσω θέρους, με επείγον έγγραφο της 31 Ιουλίου, φρόντισε η κυβέρνηση διά της υφυπουργού Υγείας Ζ. Μακρή, να απαιτήσει από τις διοικήσεις των ψυχιατρικών νοσοκομείων, να εκπονήσουν σχέδιο για άμεση μετακίνηση των χρόνιων ψυχικά ασθενών, σε «μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης».
Πίσω από αυτή την εντολή, κρύβεται η επαίσχυντη πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία, ΨΝΑ, ΨΝΘ, και Δρομοκαΐτειο. Η Ζέττα Μακρή, όμως, φροντίζει με δηλώσεις της να «αποσαφηνίσει» πως δεν θα κλείσουν τα τρία νοσοκομεία, αλλά θα μετασχηματιστούν σε «πάρκα υγείας για τους ψυχικά πάσχοντες»… Και οι χρόνιοι ασθενείς, που δεν χωράνε στο νέο ψυχιατρικό μοντέλο του Υπουργείου Υγείας; Αυτοί, οι πιο βασανισμένες υπάρξεις από όλους τους συνανθρώπους μας, θα πεταχτούν στον κοινωνικό Καιάδα, θα εγκλειστούν σαν άχρηστα αντικείμενα σε «αποθήκες ψυχών», σε ιδιωτικές κλινικές που δεν υπόκεινται σε κανένα επιστημονικό ή άλλο έλεγχο.
Όσο κι αν η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργιάδης, επιμένουν πως αυτές οι «μεταρρυθμιστικές» ενέργειες δεν γίνονται κάτω από την πίεση της τρόικας, είναι δεδομένο πως η διάλυση της Υγείας, είναι αναπόσπαστο τμήμα των συνεπειών της αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής. Παίρνει, άλλωστε, και τη μορφή της αποστελέχωσης των νοσοκομείων από προσωπικό, που ήδη έχει ξεκινήσει με την κινητικότητα και τις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, και συνεχίζεται προχωρώντας σε ολέθριο βηματισμό.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο στόχαστρο της τρόικας και της κυβέρνησης, όμως, δεν βρίσκεται μόνο η υγεία του λαού, αλλά και η μόρφωσή του. Στον τομέα της Παιδείας, εξίσου καταστροφικές είναι οι κυβερνητικές ενέργειες, που περιλαμβάνουν απολύσεις εργαζομένων (εκπαιδευτικών, καθαριστριών, φυλάκων, κ.α.) κατάργηση ειδικοτήτων, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων κλπ. Μαζί με τα λουκέτα στα νοσοκομεία, ήρθαν και τα λουκέτα στα σχολεία, ρίχνοντας το τελειωτικό χτύπημα σε ένα ήδη προβληματικό κι ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκπαιδευτικοί αλλά κι ολόκληρες τοπικές κοινωνίες, κινητοποιήθηκαν ενάντια σε αυτή τη καταστροφική προοπτική.

Πρέπει να τους τελειώσουμε, πριν μας τελειώσουν. Τα πιο καίρια και βασικά αγαθά για το λαό, η Υγεία του και η Παιδεία του, δεν αμφισβητούνται απλά, αλλά μας αφαιρούνται με τον πιο βίαιο τρόπο. Δεν συμβιβαζόμαστε με το παλιό ψυχιατρικό ή εκπαιδευτικό σύστημα. Οραματιζόμαστε μια άλλη Υγεία και μια άλλη Παιδεία, σε μια άλλη κοινωνία. Παλεύουμε γι’ αυτήν.
Χρειάζεται όμως τώρα, να πούμε ΣΤΟΠ στην αντιδραστική εξαφάνιση της πιο στοιχειώδους, έστω, κοινωνικής μέριμνας, που βυθίζεται κάτω από το βάρος της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Μια κυβέρνηση που καταδικάζει ένα λαό στην αρρώστια και στην αμάθεια, εγκληματεί, και πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Όταν πρόκειται για την ίδια την Ζωή, δεν χωρά καμιά υπαναχώρηση και κανένας συμβιβασμός. Μόνο αγώνας μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη.

Κ. Αποστολόπουλος

      

τεύχος#554# Σάββατο 31 Αυγούστου 2013