Η μοτοσικλέτα της ΔΙ.ΑΣ είναι πεσμένη στο μπροστινό τροχό, αν και, όπως ισχυρίζονται οι αστυνομικοί το θύμα τους εμβόλισε με την όπισθεν!

Ομάδα αστυνομικών ΔΙΑΣ αργά το βράδυ της Παρασκευής 22/10, στο Πέραμα, ύστερα από καταδίωξη, γάζωσαν με σφαίρες (τουλάχιστον 38 κάλυκες βρέθηκαν στο σημείο) και δολοφόνησαν έναν νεαρό Ρομά, 18 χρονών που (μάλλον) είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο. Τραυμάτισαν τον συνεπιβάτη του, 16 χρόνων, ενώ ένας τρίτος 15χρονος διέφυγε. Κανείς από τους επιβάτες του αυτοκινήτου δεν έφερε ή χρησιμοποίησε όπλο.

Οι αστυνομικοί, η αστυνομική διεύθυνση και το υπουργείο Προ.Πο. με τη βοήθεια των ΜΜΕ για να δικαιολογήσουν τον φόνο ισχυρίστηκαν ότι το αυτοκίνητο κινούμενο με την όπισθεν διεμβόλισε τις μηχανές τους. Στις φωτογραφίες όμως μια μηχανή της ΔΙΑΣ φαίνεται να βρίσκεται στον μπροστινό τροχό του αυτοκινήτου. Επιπλέον ανεβάζουν την ηλικία του νεκρού για να μη φανεί ότι ήταν μια παρέα ανηλίκων (άσχετα αν το θύμα έχει παιδί).

Είναι ένα ακόμη έγκλημα των υποτιθέμενων φρουρών της τάξης και του νόμου που όμως, θεωρούν ότι η θέση τους ως αστυνομικών τους δίνει το δικαίωμα να είναι και εκτελεστές ανθρώπων. Μια παράβαση έστω πλημμελημματικού χαρακτήρα τιμωρείται με θανατική ποινή. Το συμβάν κάνει καθαρό ότι η όλη εκπαίδευση των αστυνομικών είναι να δρουν ως πιστολέρο. Πέρα από την αυταρχία σε βαθμό κτηνωδίας, η πράξη σαφώς έχει ρατσιστικό χαρακτήρα αφού δεν είναι η πρώτη φορά που Ρομά πέφτουν νεκροί από σφαίρες αστυνομικών χωρίς αφορμή ή με ασήμαντη αφορμή.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Προστασίας Θεοδωρικάκος μέχρι να ξεχαστεί το θέμα ανακοίνωσαν ότι οι 7 αστυνομικοί συνελήφθησαν. Στην πραγματικότητα «κρατούνται» στη ΓΑΔΑ, ο υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης μόνο που δεν πρότεινε παρασημοφόρηση, ενώ οι εκτελεστές αστυνομικοί έβαλαν τον γνωστό Κούγια ως συνήγορο υπεράσπισης. Και μόνο η τοποθέτηση του Κούγια στην  υπεράσπιση είναι ένδειξη της ενοχής των αστυνομικών.

Αναφερόμενη στη δολοφονία του νεαρού Ρομά, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – «Ελλάν Πασσέ» αναφέρει:

Οργή, οδύνη και βαρύτατο πένθος στην κοινότητα των Ελλήνων Ρομά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., το βράδυ της Παρασκευής 22-10-2021. 

Το γεγονός αυτό έφερε στη μνήμη όλων παρόμοια περιστατικά δολοφονιών ρατσιστικού μίσους κατά μελών της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά τα τελευταία χρόνια. Μετά την 13χρονη το 2018 στην Άμφισσα, τον 52χρονο που πυροβολήθηκε για δύο κοτόπουλα το 2019 στο Ζευγολατιό και τον 18χρονο το 2020 στην Πιπερίτσα, άλλος ένας 18χρονος Ρομά προστίθεται στη σύγχρονη λίστα των εγκλημάτων μίσους.  

Ασπρόπυργος, ο πατέρας και συγγενείς του νεκρού με τον πρόεδρο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Τα προηγούμενα χρόνια οι δολοφόνοι ήταν ένοπλοι πολίτες, ενώ αυτή τη φορά το έγκλημα διαπράχθηκε από όργανα του επίσημου κράτους με τους επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να αδειάζουν τα περίστροφα τους ανοίγοντας πυρ κατά ριπάς με 38 σφαίρες απέναντι σε τρείς άοπλους Ρομά νεαρής ηλικίας. 

Αυτό γέννησε πολλά αμείλικτα ερωτήματα τόσο στην οικογένεια του δολοφονημένου 18χρονου όσο και στην ευρύτερη κοινότητα των Ελλήνων Ρομά. Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με ισχυρό το αίσθημα ευθύνης στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στην οικογένεια, με την παρουσία του Προέδρου, Βασίλη Πάντζου, ο οποίος  εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του δολοφονημένου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες δύο ημέρες, είναι τα εξής:

1) Ποια η  κοινωνική ωφελιμότητα της 35λεπτης καταδίωξης μέσα στον αστικό ιστό από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη;

2) Γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των τριών δραστών κατά την διάρκεια της παρατεταμένης καταδίωξης;

3)  Από πού προκύπτουν οι εφτά τραυματίες αστυνομικοί, όταν στο οπτικοακουστικό υλικό ακούγεται ξεκάθαρα ο αξιωματικός να αναφέρει ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι καλά στην υγεία τους; 

4) Γιατί αναφερόταν ως 20χρονος και σεσημασμένος ο οδηγός, ο οποίος ήταν 18 ετών και χωρίς βεβαρημένο ποινικό παρελθόν (είχε κατηγορηθεί για κλοπή ενός μοτοποδηλάτου); Πού είναι η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα και η δεοντολογία των ΜΜΕ στη συγκεκριμένη υπόθεση;

5) Ποια ήταν και πως αποδεικνύεται η αυτοάμυνα των αστυνομικών, η οποία να δικαιολογεί τη χρήση όπλων και μάλιστα 38 σφαιρών μέσα στον αστικό ιστό;

6)  Πως κινδύνεψαν οι ζωές των εφτά αστυνομικών από τρεις άοπλους νεαρούς; 

7) Αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν επέβαιναν νεαροί Ρομά, θα προέβαιναν σε τόσο εκτεταμένη χρήση βίας οι αστυνομικοί;

8) Γιατί δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάνες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και έριχναν εν ψυχρώ;

9) Ποιοι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ποιοι το στερούνται λόγω ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών;

10) Ποιο αδίκημα νομιμοποιεί την εν ψυχρώ αφαίρεση δια απανωτών πυροβολισμών της ζωής ενός άοπλου 18χρονου;

Δέκα αναπάντητα και αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από το επίσημο κράτος, το οποίο οφείλει να αποδώσει δικαιοσύνη χωρίς σκιές συγκάλυψης…