ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ…
Η διεθνής (παγκόσμια) ημέρα κατά της κατάχρησης ναρκωτικών και του παράνομου εμπορίου τους θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1987 σαν μια παγκόσμια ημέρα μνήμης του αγώνα που είχε δώσει ο κινέζος λόγιος κρατικός αξιωματούχος Lin Zexu ενάντια στο όπιο. Αυτός ο αγώνας κορυφώθηκε από τις αρχές Μαΐου του 1839 και κλιμακώθηκε μέσα σε 23 ημέρες, από τις 3 και μέχρι και τις 26 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, όπου συνελήφθησαν 1700 έμποροι οπίου, κατασχέθηκαν 70.000 σύνεργα χρήσης και καταστράφηκαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια κιλά του ναρκωτικού. 500 εργάτες χρειάσθηκαν για το τελευταίο, αναμιγνύοντάς το με λάιμ και αλάτι και τελικά πετώντας το στη θάλασσα. Αυτή η τελευταία πράξη πυροδότησε και τις ανοιχτές πλέον εχθροπραξίες μεταξύ της Βρετανικής Βικτωριανής Αυτοκρατορίας και της Κίνας, εχθροπραξίες τις οποίες η ιστοριογραφία μνημονεύει ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου.
Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες γιατί εάν τις ψάξει κανείς λεπτομερώς και σε βάθος ανακαλύπτει την αέναη σχέση του ιμπεριαλισμού, της στρατιωτικής ισχύος και του κέρδους με το εμπόριο των ναρκωτικών. Ενώ η ιστορία λοιπόν έχει καταγράψει άλλοτε με σαφήνεια και άλλοτε με τη δυτική αυταρέσκεια που συναντάμε στους διανοούμενους απολογητές του ιμπεριαλισμού, τους πολέμους του οπίου, ενώ ο ΟΗΕ έχει θεσπίσει μια –ακόμα– παγκόσμια ημέρα τιμής ένεκεν στον κινέζο κρατικό αξιωματούχο και τον έχει συμβολοποιήσει, στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, λίγες έως καθόλου γραμμές έχουν γραφτεί για τα θύματα. Για τους εκατομμύρια κοινωνικά αποκλεισμένους και μη, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κάνοντας χρήση τοξικών ουσιών (νόμιμων και παράνομων) από τη Βικτωριανή Αγγλία του χθες μέχρι τα θλιβερά προάστια και τις φαβέλες των Λατινοαμερικανικών πόλεων του σήμερα, από τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής στους τεκέδες του Πειραιά και του Ψυρρή, μέχρι την αποδεκατισμένη περιθωριοποιημένη νεολαία του παγκόσμιου προλεταριάτου που αφήνει τις τελευταίες του ανάσες σε παγκάκια και άθλιες πλατείες απάνθρωπων μητροπόλεων. Ο αστός κοινωνιολόγος Άλεν Τουρέν σε ένα τελευταίο του βιβλίο για την παγκόσμια οικονομική κρίση αναρωτιέται, τι προκαλεί, αυτό που αποκαλεί, «σιωπή των θυμάτων», των ανθρώπων δηλαδή που εξοντώνονται με ταχύτατους ρυθμούς από την φτώχεια και την έλλειψη κάθε είδους προοπτικής. Τί προκαλεί τη διατήρηση της σιωπής τους, τη φαινομενική τους απάθεια και την περιχαράκωση στο εγώ, σε μια κατάσταση ακραίας εξατομίκευσης…
Εμείς απαντάμε ότι ανάμεσα στα άλλα ισχυρά όπλα της βιοεξουσίας είναι οι τοξικές ουσίες, δοκιμασμένο μέσο αποτελεσματικού κοινωνικού ελέγχου ειδικά σε περιόδους ανθρωπιστικής κρίσης σαν κι αυτή που διανύουμε, μέσο απανθρωποποίησης και εξόντωσης των πιο ανήσυχων και δυνητικά πιο επικίνδυνων για το καθεστώς κοινωνικών ομάδων.
Από την απόλυτη παγερή σιωπή των ουσιών περάσαμε στην κραυγή, τους πρώτους μήνες της καθαρότητάς μας και τώρα στην διαμόρφωση ενός συνεκτικού πολιτικού λόγου. Από τον υπόκοσμο της χρήσης και του κυκεώνα της εξάρτησης στον κόσμο της αντίστασης και του αγώνα. Για μας κάθε μέρα είναι μια παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, καθημερινά δίνουμε τη μάχη να σταθούμε καθαροί σε ένα αφιλόξενο και κανιβαλικό κοινωνικό πεδίο. Κάθε μέρα αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και συλλογικές δράσεις ενάντια στο χυδαίο κυρίαρχο πνεύμα της ατομικότητας και της κατανάλωσης η οποία οδηγεί στην ίδια αποχαύνωση που οδηγούν και οι ουσίες. Κάθε μέρα καθαρότητας που περνάει, για μας είναι μια μάχη κερδισμένη σε έναν ανελέητο πόλεμο εξόντωσης που δεχόμαστε από πολλές πλευρές. Δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε σαν θύματα πλέον και σίγουρα δεν είμαστε σιωπηλοί.
Έχουμε κάνει την πρώτη επαναστατική μας πράξη –την απεξάρτηση– χωρίς υποκατάστατα να τη διαμεσολαβούν. Και μπορούμε να ταυτιστούμε με τον Lin Zexu όταν αποκαλούσε το όπιο «δηλητήριο» και τους Βρετανούς εισαγωγείς και εμπόρους του «βάρβαρους», οι οποίοι επιδιώκουν το κέρδος χωρίς καμία ηθική αναστολή. Ξέρουμε για τι πράγμα μιλάει. Έχουμε νιώσει στο πετσί μας αυτή τη βαρβαρότητα, τη γνωρίσαμε σε κάθε της πτυχή. Τώρα ο καθημερινός μας αγώνας είναι να την πολεμάμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε…
16/6/2014
Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18ανω
draseis18ano@gmail.com