Εορτασμοί της 8 Μάρτη στο Ντιγιαρμπακίρ
Το καραβάνι της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, που πραγματοποιείται φέτος για να αναδείξει και να τιμήσει τον αγώνα των Κουρδισσών ανταρτισσών της Ροζάβα ενάντια στο σκοταδιστικό ISIS, ξεκίνησε από τις 6 του Μάρτη από την Ανατολική Τουρκία, στο Νισιμπίν.
Στις 8 Μάρτη, ανήμερα της ημέρας της Γυναίκας, βρέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ, την πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν.
Χιλιάδες γυναίκες από όλο τον κόσμο, πραγματοποίησαν συνέλευση στην κεντρική πλατεία Νταγκάπι. Πανό και πλακάτ προς τιμήν της Γυναίκας, κοσμούσαν την λαοθάλασσα, γραμμένα στα Κουρδικά, Αραβικά, Ισπανικά κλπ. Πολλές γυναίκες ήταν ντυμένες με παραδοσιακές Κουρδικές ενδυμασίες, ενώ διαδηλωτές έπαιζαν με όργανα και τύμπανα της παραδοσιακής Κουρδικής μουσικής.
Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες εκπροσώπων από τα τοπικά κόμματα, αλλά και απεσταλμένων ξένων φεμινιστικών οργανώσεων, όπως και της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών.
Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλιών, η τιμητική αναφορά στον αγώνα που δίνουν οι αντάρτισσες της Ροζάβα, σύμβολο της επαναστατικής πάλης που δίνουν οι γυναίκες σε πολλά σημεία του πλανήτη. Η Μαρία Τιρέζι Μοντιρέλλι, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, κάλεσε τις γυναίκες να συνεχίσουν την επαναστατική πάλη μέχρι την ολοκληρωτική ελευθερία, ενώ ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, Γκιουλτάν Κισανάκ, χαιρέτισε τις επαναστάτριες γυναίκες από την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, μέχρι το Ιράν και τη Λατινική Αμερική. Ανάφερε τον αποτροπιασμό του για τα εγκλήματα που πραγματώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως το θάνατο της νεαρής φοιτήτριας Ασλάν, που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του βιασμού της.
Οι ομιλίες των εκπροσώπων των Κουρδικών κομμάτων, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο AKP του Ερντογάν, και στην άθλια πατριαρχική και σκοταδιστική στάση που τηρεί στο γυναικείο ζήτημα, ακόμα και μετά την δολοφονία της 20χρονης κοπέλας, προκαλώντας την οργή κάθε δημοκρατικού ανθρώπου.
Μετά το πέρας της συνέλευσης οι χοροί και τα τραγούδια κράτησαν έως αργά.
Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, που φέτος επιλέχτηκε συνειδητά να συνδεθεί με την Ροζάβα, θα συνεχίσει περνώντας μεταξύ άλλων και από τη Θεσσαλονίκη, πριν προχωρήσει στα Βαλκάνια, Βελιγράδι, Τούζλα και αλλού.
Κ. Αποστολόπουλος