ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΟΡΓΑΝΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

 

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του

Πανεπιστημίου Αθηνών γνωστοποίησε, στις 9/12 ένα τραγικό ατύχημα που παρ’ ολίγον να κοστίσει τη ζωή σε έναν εργαζόμενο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματά με εγκαύματα.

Η  ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Το εργατικό ατύχημα έγινε στο Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής σήμερα το πρωί, κατά τη διαδικασία ταρίχευσης πτωμάτων που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τοξικά υλικά (φαινόλη και φορμόλη) προκάλεσαν εγκαύματα στο πρόσωπο και το θώρακα του συναδέλφου μας.

Η Διεύθυνση του Εργαστηρίου, την περασμένη βδομάδα, αποφάσισε να αντικαταστήσει τα βασικά εργαλεία ταρίχευσης, με έναν ψεκαστήρα αμφιβόλου ποιότητας. Προέβη σε αυτή την κίνηση, παρά τις σοβαρές ενστάσεις του εξειδικευμένου συναδέλφου μας, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς και την αύξηση της παραγωγικότητας…

Στο χώρο ταρίχευσης, κατά την ώρα του ατυχήματος, εκτός από το συμβασιούχο συνάδελφό μας που εργάζεται 12 χρόνια εκεί, βρισκόταν πτυχιούχος Ιατρικής ο οποίος, κατόπιν εντολών της Διεύθυνσης του Εργαστηρίου, συμμετείχε στην ταρίχευση χωρίς να έχει καμιά εξειδίκευση και καμιά σχέση με το αντικείμενο.

Κατά τη διάρκεια της ταρίχευσης, τα τοξικά καυστικά υγρά από το μηχάνημα ψεκασμού εκτοξεύτηκαν στο πρόσωπο και το θώρακα του συναδέλφου, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Η αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους (Καθηγητές Ιατρικής…), αντί της άμεσης διακομιδής του συναδέλφου στο νοσοκομείο, ήταν η συνέχιση της δουλειάς τους, λες και δε συνέβαινε τίποτα. Αντί να μάθουν από το ένα ατύχημα, να κλείσουν το εργαστήριο και να προχωρήσουν στην άμεση αποκατάσταση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, προκαλούσαν την τύχη για ένα δεύτερο. Ο συνάδελφος κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο με τη δική μας βοήθεια.

Οι τραγικές έως ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο ταριχευτήριο του ΕΚΠΑ είναι γνωστές στους υπεύθυνους. Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση της βελτίωσής τους. Παρ’ ό,τι προ τετραετίας έγινε ανακαίνιση σε όλο το Εργαστήριο Ανατομίας (στα γραφεία των καθηγητών και αλλού), ο συγκεκριμένος χώρος παρέμεινε στην οικτρή κατάσταση που ήταν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Ιατρικής Σχολής δεν είχε γίνει καθαρισμός επί δύο χρόνια, μέχρι πριν 15 μέρες που έγινε, χωρίς έκτοτε να επαναληφθεί. […]