Περίεργοι «αλληλέγγυοι» σε δικαζόμενο αστυνομικό που τραυμάτισε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών

Aναβολή επ’ αόριστον δόθηκε στη δίκη του αστυνομικού των YMET Γ. Tσοκαναρίδη που παραπέμπεται για τον τραυματισμό δυο καθαριστριών τον Iούλιο του 2014. H δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί την Tετάρτη 25 Γενάρη αλλά αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

 

Ήταν στη διάρκεια του μεγάλου αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών που αγωνίζονταν για το δικαίωμά τους στη δουλειά, ενάντια στις απολύσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά, όταν ο εν λόγω αστυνομικός, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο χτύπησε τις καθαρίστριες.  Oι αγωνιζόμενες καθαρίστριες Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα τραυματίστηκαν ενώ η σύλληψη της Βάσως συνοδεύτηκε από ένα ψευδέστατο κατηγορητήριο για… κακοποίηση του αστυνομικού από την εργαζόμενη.

 

Η παρουσία δεκάδων αλληλέγγυων στη δίκη, εργατικών και πολιτικών συλλογικοτήτων, καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, έδωσε το πολιτικό μήνυμα ότι το κίνημα δεν εγκαταλείπει τους αγωνιστές. Η κρατική βία, η αυθαιρεσία  και ατιμωρησία  των αστυνομικών οργάνων βρέθηκε στο στόχαστρο του κινήματος μέσα από την ανάδειξη του ζητήματος από την «Πρωτοβουλία για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών» που έκανε το κάλεσμα για τη δίκη. Ξεχωριστή σημασία είχε η παρουσία των καθαριστριών της ΟΣΥ (ανάμεσά τους και μετανάστριες) που είναι απολυμένες και βρίσκονται σε αγώνα διαρκείας για την επαναπρόσληψή τους με απ’ ευθείας συμβάσεις χωρίς εργολάβους δουλεμπόρους. Ο πολύμηνος αγώνας των πολυεθνικών εργατριών έχει πολλά κοινά με τον ηρωικό και νικηφόρο αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που οδήγησε σε αδιέξοδο την κυβέρνηση του Σαμαρά Βενιζέλου.

 

Απέναντι στην κινητοποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος αλληλεγγύης, έξω και μέσα στην δικαστική αίθουσα αντιπαρατάχθηκε μια ευάριθμη ομάδα  αστυνομικών με πολιτικά που πλαισίωσαν τον κατηγορούμενο αστυνομικό.

Ήταν μια ομάδα τουλαχιστον 28 αστυνομικών, που δεν είχαν έλθει στο δικαστήριο στα πλαίσια των συνηθισμένων μέτρων τάξης. Eίχαν έλθει σε… «αλληλεγγύη» στον δικαζόμενο κ. Tσοκαναρίδη. Συμπεριφέρονταν όχι ως συνήθεις αστυνομικοί αλλά ως παρα-κρατικός μηχανισμός, ή όπως θα δρούσε π.χ. μια φασιστική ομάδα σε δίκη «συναγωνιστή» της. Προφανώς, ο δικαζόμενος αστυνομικός δεν κινδύνευε από κανέναν από τους αλληλέγγυους στις καθαρίστριες. Oυδεμία κίνηση σημειώθηκε στη διάρκεια της πολύωρης παραμονής δεκάδων αλληλέγγυων έξω και μέσα στη δικαστική αίθουσα. Προς τι λοιπόν τέτοια κινητοποίηση; Tο υπουργείο Προστασίας του κ. Tόσκα της αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης, ο υπεύθυνος ΓAΔAρχης, οι αρμόδιοι για την τήρηση των μέτρων τάξης στο χώρο των δικαστηρίων και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης εγκρίνουν αυτές τις μεθόδους; Eίχαν δώσει άδεια εκείνη την ημέρα σε όλους αυτούς τους αστυνομικούς ή είχαν ειδική διαταγή να βρίσκονται στο πλευρό του δικαζόμενου συναδέλφου τους;

 

Όταν δολοφονήθηκε από το τάγμα της Xρυσής Aυγής ο Παύλος Φύσσας και μετά κόπου αποφασίστηκε η παραπομπή τους σε δίκη όλοι «οι αρμόδιοι» έπεφταν από τα σύννεφα όταν αποκαλύπτονταν οι σχέσεις με τη ναζιστική οργάνωση πλειάδας αξιωματικών και απλών ανδρών από τα A.T. Nίκαιας, την αστυνομική διεύθυνση Πειραιά και την EYΠ.

 

Kανείς από τους αρμόδιους δεν έχει διερευνήσει τον ρόλο ανθρώπων όπως ο κατηγορούμενος για βιαιοπραγία κατά των καθαριστριών;

Kαι πέρα από τον κατηγορούμενο έχει κανείς ενδιαφερθεί για τον άλλο «ήρωα» αστυνομικό που έξω από το υπουργείο οικονομικών κτύπησε πισώπλατα με σιδερογροθιά την καθαρίστρια Φωτεινή Νικηταρά στο κεφάλι τραυματίζοντάς την;

 

Μετά την αναβολή της δίκης η περίεργη ομάδα των αστυνομικών χωρίς στολή, αποχώρησαν, ενώ τα συνθήματα «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «Ο λαός δεν ξεχνά τους φασίστες τους κρεμά» και το ειρωνικό «Μια καθαρίστρια κιλά 53, είπανε πως έδειρε όλη τη διμοιρία» δονούσαν τον χώρο των δικαστηρίων.

 

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα είχε μαζική παρουσία στο δικαστήριο θεωρώντας τα ζητήματα της κρατικής καταστολής και των λαϊκών ελευθεριών ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τους κομμουνιστές.

 

Η «Πρωτοβουλία για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών» καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους, όλες τις εργατικές συλλογικότητες, τα συνδικάτα, τους αυτοοργανωμένους χώρους και τις πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, σε επαγρύπνηση και μαζική παρουσία οποτεδήποτε οριστεί η δίκη.

 

Ο αγώνας για:

Την παραδειγματική τιμωρία του άνδρα των ΥΜΕΤ που χτύπησε την Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα, για να πάψει κάθε δίωξη κατά των αγωνιζόμενων καθαριστριών και για να καταργηθούν τα ειδικά σώματα καταστολής (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΥΜΕΤ κλπ) είναι ταυτόχρονα πολιτικός αγώνας ενάντια στα μνημόνια και τους πολιτικούς διαχειριστές τους και θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη!

 

Αβραμίδης Κώστας