της Άρτεμις Καρδουλάκη

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο κοσμοπολίτης πρωτοποριακός καλλιτέχνης της διασποράς και ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της δεκαετίας του ΄60 Κωνσταντίνος Ξενάκης.

Γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική.

Από το 1959-1961 σπούδασε στο Παρίσι αρχιτεκτονική, διακόσμηση εσωτερικών χώρων και ζωγραφική. Την πρώτη του ατομική έκθεση την έκανε στη Σουηδία το 1969. Στη συνέχεια δίδαξε ζωγραφική στο Βερολίνο και το Παρίσι όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1973. Την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα την έκανε την περίοδο της χούντας το 1971 στο Ινστιτούτο Γκαίτε με την οποία έκανε ουσιαστικά παρέμβαση στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας​.

Το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη βρίσκεται σε διάλογο με το πολιτιστικό παρελθόν. Ασχολήθηκε με τις γλώσσες αρχαίων πολιτισμών. Από την δεκαετία του ‘60 βρήκε την εικαστική γλώσσα που θα καθόριζε το έργο του. Τους κώδικες, τα σημεία και τα σύμβολα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 πυκνώνει την παρουσία του στην Ελλάδα χωρίς να εγκαταλείψει το Παρίσι. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1996 οργανώνει αναδρομική έκθεση στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Στην Ελλάδα εκθέτει την αυτοβιογραφική του σειρά σε τρία μέρη με το τίτλο “Το βιβλίο της ζωής”. Το 2003 πραγματοποιείται αναδρομική του έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει δύο μονογραφίες του για το έργο του, το 1995 και το 2009.