Προσφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες των κερδοσκόπων της κτηματαγοράς
Η βάρβαρη καταστολή στα τέλη του Ιανουαρίου, που ξέσπασε εις βάρος χιλιάδων οικογενειών που μένουν στη φαβέλα Πινεΐρίνο, στο Σάο Πάολο, προκάλεσε πολιτική κρίση στη Βραζιλία.
Η επιδρομή άφησε πολλούς νεκρούς, δεκάδες τραυματίες καθώς η δύναμη κρούσης της αστυνομίας έβαλε αδιακρίτως ενaντίον 6 χιλιάδων ανθρώπων που κατοικούν εκεί. Η στρατιωτική αστυνομία χρησιμοποίησε ελικόπτερα, βόμβες αερίου, πλαστικές σφαίρες και σπρέι πιπεριού! Η άγρια καταστολή αποσιωπήθηκε από τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα αλλά έγινε γνωστή χάρι στην κινηματογράφηση από τους ίδιους τους κατοίκους.
Η γη που θέλουν να εκκενωθεί πουλήθηκε στον κερδοσκόπο τραπεζίτη Naji Nahas. Η «αριστερή» κυβέρνηση της Ρούσσεφ (αυτή που «πρωτοστατούσε» στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε! και εξυμνείτο από τους κάθε λογής ρεφορμιστές), παραδίδει όλους τους κοινόχρηστους χώρους – και εκείνους που έχουν καταληφθεί από τους φτωχούς – σε ιδιώτες επιχειρηματίες, ενώ οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που χρηματοδοτούν την όλη διαδικασία αφού η «ανάπλασή τους» γίνεται μέσω κρατικών δαπανών.
Η ευρύτερη εικόνα πίσω από την ιστορία του Pinheirinho είναι η οικονομική άνθηση της Βραζιλίας, στην οποία τα ακίνητα και οι κατασκευές παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο. Η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε από την επιλογή της Βραζιλίας ως οικοδεσπότη του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκτιμά ότι περίπου 170.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα θα εκδιωχθούν λόγω των αθλητικών γεγονότων (επίσημοι αριθμοί ποτέ δεν έχουν ανακοινωθεί). Η Ντίλμα Ρούσσεφ ξαναστρατιωτικοποιεί τις φαβέλες του Ρίο για να εξασφαλίσει μια ήρεμη ανάπτυξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κατάρρευση τριών κτιρίων στο Ρίο ντε Τζανέιρο έδειξε την παντελή έλλειψη ενδοιασμών των… προοδευτικών επιχειρηματιών και των εποπτικών αρχών του κράτους.
Όπως στη Βραζιλία, στην Κίνα ή στην Αργεντινή, οι εργάτες χωρίς στέγη είναι τα θύματα της κερδοσκοπικής κτηματαγοράς. Δεν έχει σημασία αν κυβερνά ο Λούλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, ή η Κίρχστεν. Η διαταγή για ανάπλαση της περιοχής πετώντας, στο δρόμο τις οικογένειες, αγνοεί ανοιχτά ακόμα και την απόφαση υπέρ των καταληψιών που εξέδωσε το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Το Πινεΐρίνο είναι η αληθινή εικόνα του αστικού κράτους.
Η καταστολή οδήγησε σε μια ισχυρή λαϊκή καταδίκη και υπήρξαν διαδηλώσεις σε πολλά σημεία της χώρας με το σύνθημα: «Όλοι είμαστε Πινεΐρίνος». Κινητοποιήθηκαν οι αγρότες και το εργατικό κίνημα της Βραζιλίας με πρόσφατες εκστρατείες κατά της Petrobras (κρατική εταιρία πετρελαίου), του Vale do Rio Doce (ορυχεία) και του κτηρίου του Belo Monte (υδροηλεκτρικό εργοστάσιο). Πρόκειται για μικρά περιστατικά μέχρι στιγμής ακόμα και λίγο απομονωμένα, αλλά θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι μεγαλύτερο. Η Πρόεδρος αναγκάστηκε να επικρίνει τον υπεύθυνο της αστυνομικής επιχείρησης και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να λύσει τη σύγκρουση.
Το Πινεΐρινο μπορεί να αποδειχθεί ένα μάθημα, ένα κατηγορητήριο και μια έμπνευση για τον βραζιλιάνικο φτωχό λαό.
Πηγές:
The Guardian 24/01/2012.
Άρθρο της εφημερίδας Presa Obrera του Partido Obrero της Αργεντινης 02/02/2012.