Πιο αποφασισμένοι να σταματήσουμε τις εξορύξεις το μήνυμα της πορείας στα Γιάννενα

Πιο αποφασισμένοι να σταματήσουμε τις εξορύξεις
το μήνυμα της πορείας στα Γιάννενα

Το Σάββατο 11/5/2019, μετά από κάλεσμα των συλλογικοτήτων που αντιμάχονται το καταστροφικό σχέδιο των εξορύξεων υδρογονανθράκων οργανώθηκε πορεία στα Γιάννενα.

Σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, στα Ιωάννινα, στην Κεφαλλονιά – Λευκάδα, στην Κυπαρισσία, στην Κρήτη, αλλά και παραπέρα, στην Κύπρο, σε θαλάσσια μέρη όπου έχουν ανακαλυφθεί υδρογονάνθρακες, εδώ και καιρό πουλάνε θαλάσσια οικόπεδα. Tα σχέδια των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ αυξάνουν τις πολεμικές εντάσεις στη νοτιο-ανατολική Mεσόγειο.

Η Πρωτοβουλία της Αθήνας είχε τη δική της συλλογική παρουσία στην πορεία στα Γιάννενα και συνέβαλε, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, και στην πραγματοποίηση τής συνάντησης με τις άλλες συλλογικότητες. Το κοινό κάλεσμα στην πορεία, από τις συλλογικότητες που αντιμάχονται τις εξορύξεις υδρογονανθράκων είχε ως αποτέλεσμα μια μαζική πορεία, από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην πόλη των Ιωαννίνων με περίπου 2000 άτομα.
Τρεις κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα, μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει μέσα σε ένα χρόνο (προηγήθηκαν οι πορείες στα Γιάννενα τον Ιούνη του 2018 και στην Αθήνα το Φλεβάρη του 2019). Aυτό δείχνει ότι συνειδητοποιείται το μέγεθος του προβλήματος, ότι δεν πρόκειται, για μια απειλή τοπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με επιπτώσεις στην παρθένα γη της Ηπείρου, στην κτηνοτροφία, στην μελισσοκομεία και στα νερά της.
Ο αγώνας κατά των εξορύξεων είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί, εκεί που επιχειρούν οι πετρελαϊκές εταιρίες. Aυτές, όταν θα πάρουν αυτό που θέλουν, θα φύγουν αφήνοντας πίσω τους καμένη γη στην περιοχή της Ηπείρου και στα νησιά. Oι επιπτώσεις τους θα κρατήσουν για πολλά χρόνια (μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καρκίνοι και άλλα).
Υπάρχει η θέληση και η διάθεση να συνεχίσουμε ακόμη πιο συστηματικά και πιο αποτελεσματικά τον αγώνα εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Mε την συνολική μαχητική παρουσία μας να αναγκάσουμε το κράτος και τις πολυεθνικές εταιρείες να ακυρώσουν οριστικά τα σχέδιά τους.
15/5/2019