ΒΑΡΣΟΒΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Tρεις μέρες μετά το κύμα διαδηλώσεων, το πολωνικό Kοινοβούλιο απέρριψε, την Πέμπτη 6 Oκτωβρίου, το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων. H ψηφοφορία θεωρείται ως η πρώτη αποτυχία της κυβέρνησης του δεξιού ξενοφοβικού και αντιδραστικού Κόμματος του Νόμου και Δικαιοσύνης (PIS).

 

Σε έκτακτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του κόμματος την προηγούμενη ημέρα, το PIS απέσυρε τη στήριξή του στις προτάσεις για πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. H αλλαγή πλεύσης του κυβερνώντος κόμματος οδήγησε στην καταψήφιση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας από 352 βουλευτές έναντι 58 που ψήφισαν υπέρ και 18 που απείχαν.

«Το PIS συνεχίζει να στηρίζει την προστασία της ζωής», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο αρχηγός του κόμματος, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να δρα υπό αυτό το πρίσμα, ωστόσο έπειτα από ενδελεχή εξέταση».

Yπέρ του νομοσχεδίου είχε ταχθεί και η καθολική εκκλησία, κράτος εν κράτει στην Πολωνία.

Εξηγώντας την απότομη στροφή του κόμματός της στο συγκεκριμένο ζήτημα, η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο ανέφερε ότι η κυβέρνησή της θα φέρει νέες προτάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, υπονοώντας ωστόσο ότι θα προτείνει ελάχιστες τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, αν όχι καμία.

Το PIS κατάφερε να κερδίσει τις περυσινές εκλογές διευρύνοντας τη συντηρητική λαϊκή βάση του στη βάση λαϊκίστικων  υποσχέσεων για οικογενειακά επιδόματα και αύξησης των δημόσιων παροχών. Mε αυτή την πλατφόρμα κέρδισε και την προεδρία της χώρας  υπό τον Αντρέι Ντούντα.  

 

Mετά την απόρριψη του νομοσχεδίου το PIS εμφανίζεται να έχει ήδη πληγεί δημοσκοπικά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας, το PIS έχει υποχωρήσει στο 30% από το 33% του Ιουλίου, παραμένοντας ωστόσο πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του.