Μαρία Δρίτσα

Δευτέρα 19 Ιούλη

Με διαδήλωση στο Δημαρχείο της Τρίπολης και πορεία από το σταθμό του ΟΣΕ ως την Περιφέρεια, αγρότες από Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία βροντοφωνάξαμε, τη Δευτέρα 19 Ιούλη, την αντίθεσή μας στην καταστροφική ΚΑΠ.

Η διαδήλωση ήταν προγραμματισμένη από καιρό για το πρωινό της Δευτέρας. Το βράδυ της ίδιας μέρας κατέφθασε στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός της Δεξιάς «Κούλης» Μητσοτάκης, ύστερα από διακοπές Σαββατοκύριακου στο CostaNavarino. Τον υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Νίκας ο οποίος ξόδεψε (όχι φυσικά από την τσέπη του) 21.000 και κάτι για τις παράτες και για να βγάλει «γλυψιματικό» λογύδριο υπέρ του Μητσοτάκη. Ο τελευταίος προβάλλοντας τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έμμεσα επιβεβαίωσε, ότι θα συνεχίσει την καταστροφική πολιτική σε βάρος των αγροτών.

Οι αγρότες με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν στην πόλη απαιτώντας:

* Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα

* Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή.

* Να εφαρμοστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας που να καλύπτει τη συμβατική και τη βιολογική καλλιέργεια με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρούς παραγωγούς.

* Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

* Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ (στα αγροτικά φάρμακα και εφόδια).