Ποτέ δουλειά την Κυριακή. Λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους. Με αξιοπρεπείς μισθούς για να ζούμε ανθρώπινα! Ο ελεύθερος χρόνος μας δε θα γίνει βορά στα συμφέροντα κυβέρνησης-αφεντικών!

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση! Με την ψήφιση του νόμου 4472/2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε τη δυνατότητα στα αφεντικά να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα 32 Κυριακές τον χρόνο σε «τουριστικές ζώνες» της χώρας, όπως ο δήμος Αθηναίων.

Η μνημονιακή απαίτηση για ανοιχτές Κυριακές που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση, σκοπεύει να πετύχει τόσο την διάλυση των κεκτημένων εργασιακών σχέσεων όσο και την συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Για να κερδίσουν χρόνο μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο της κρίσης, κλέβουν ακόμη και τον ελεύθερο χρόνο μας: ξεκούρασης, μητρότητας/πατρότητας, ξέγνοιαστης επαφής με αγαπημένα πρόσωπα, πολιτισμού και κάθε είδους απόλαυσης. Πάνω απ’ όλα καίγονται να τσακίσουν τον ελεύθερο χρόνο που αρθρώνει τη δυνατότητα οργάνωσης της -εργαζόμενης κι άνεργης- εργατικής τάξης. Είναι σαφές πως οι ανοιχτές εμπορικές Κυριακές αποτελούν πιλότο για το σύνολο των εργαζόμενων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Είναι επίσης σαφές πως αυτό θα επιχειρηθεί με το εκβιαστικό χαρτί της ανεργίας, μιας ανεργίας που αντανακλά το αδιέξοδο του συστήματος του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διοικεί περίφημα για λογαριασμό των καπιταλιστών. Για λογαριασμό των εργοδοτών ο κλάδος του εμπορίου μετατρέπεται σε ζώνη πλήρους εργασιακού κάτεργου. Μαύροι, ανασφάλιστοι κι απλήρωτοι επί μήνες εργαζόμενοι, υποχρεωνόμαστε τώρα να δουλεύουμε Κυριακές -χωρίς καν προσαυξήσεις- γινόμενοι βορά στις ορέξεις των εργοδοτών και της κυβέρνησής τους. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι απολυμένοι συνάδελφοι είναι ήδη μακροχρόνια άνεργοι και έχουν να αντιμετωπίσουν την κοροϊδία επιδομάτων και κοινωφελών προγραμμάτων.
Είναι αστείο να μιλάει η κυβέρνηση για «τόνωσης της αγοράς από τα κυριακάτικα ανοίγματα» όταν παραδίπλα βαράνε αδιάλειπτα κανόνια χρεοκοπίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως στην περίπτωση του τύπου. Η κρίση τους βαραίνει τις δικές μας πλάτες με την πραγματική ανεργία βρίσκεται στο 30%, τις μαζικές απολύσεις, τη φορολεηλασία, τη διάλυση νοσοκομείων και σχολείων, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την κατάργηση/απαξίωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις.


Ας μην ξεχνάμε τις εργατικές δολοφονίες συναδέλφων μας, τους δύο συμβασιούχους ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους μετανάστες εργάτες κ.α. που πέθαναν από εξόντωση πάνω στη δουλειά. Ήταν «αναγκαίες θυσίες» για ένα σύστημα που παρακμάζει!

Η νέα αντεργατική «συμφωνία της κρίσης» της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι γεγονός,  την ώρα που η ΕΕ πολλών ταχυτήτων αποτελεί πραγματικότητα. Η πρώτη ελπιδοφόρα κινητοποίηση με την απεργία των ΠΟΕ-ΟΤΑ απέδειξε, παρά την προδοσία, ότι υπάρχουν διαθέσεις εναντίωσης στα πραγματικά σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τα κυβερνητικά έδρανα κι όχι τους κάδους.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το σύστημα, η «σταθερότητα» και η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται με τη νέα συμφωνία είναι ψέματα αντίστοιχου βεληνεκούς με την περίφημη «έξοδο στις αγορές» του Σαμαρά το 2014.

Σε ένα σύστημα που η μόνη πολιτική είναι αυτή των απολύσεων και της διάλυσης κάθε πτυχής της ζωής μας, η μόνη λύση είναι να βγούμε από αυτό. ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!

-Να οργανωθούμε στα σωματεία μας και να πετάξουμε έξω από τις γενικές μας συνελεύσεις τους γραφειοκράτες, τα τσιράκια των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

-Όπου τα σωματεία μας είναι εργοδοτικά, γραφειοκρατικά ή σφραγίδες να οργανώσουμε επιτροπές αγώνα που θα λειτουργούν με συνέλευση.

-Να απαιτήσουμε από τα ξεπουλημένα εργατικά κέντρα και τους ΟΑΕΔ τα μητρώα των άνεργων συνάδελφων μας, να τους απευθυνθούμε και να κάνουμε και δική τους υπόθεση τον αγώνα.

-Να συστήσουμε απεργιακές επιτροπές αιρετές κι ανακλητές από τις γενικές μας συνελεύσεις, με καθήκον της την οργάνωση των απεργιών μας.

-Να παλέψουμε για την οργάνωση μιας Πανελλαδικής Συνέλευσης όλων των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού κινήματος. Ανοιχτής σε όλους αλλά ανεξάρτητης από κράτος και γραφειοκράτες. Για να ρυθμίζουμε τη δράση μας στα ζητήματα επιβίωσης της εργατικής τάξης με τα μάτια συνεχώς στραμμένα στο μέλλον των αγώνων μας. Για να προετοιμάσουμε γενική πολιτική απεργία διαρκείας, δηλαδή τη νίκη της εξέγερσης μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση και να μην σηκώσει κεφάλι καμιά επόμενη. Για τη διαγραφή του χρέους και την εθνικοποίηση των βασικών τομέων παραγωγής, ιδιαίτερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με τη στήριξη του φτωχού λαού, οι εργάτες μπορούμε να τσακίσουμε τα αφεντικά, τους γραφειοκράτες, τους φασίστες κι όλο τον αστικό κρατικό μηχανισμό. Μπορούμε να πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας και τα εργατικά μας συμβούλια να προετοιμάσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να περάσουν τα πάντα σε αυτούς που τα παράγουν και σήμερα δεν έχουν τίποτα. Εμείς μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της κατάργησης των τάξεων, το δρόμο του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ! ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ!

10/7/2017

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ