Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Δελτίο τύπου

14-6-2021

Από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου 2021 συνήλθε το 17ο Συνέδριο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος. Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή, σε δημόσια (διαδικτυακή) έναρξη, ο γραμματέας της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής σ. Σάββας Μιχαήλ, παρουσίασε την ανάλυση της διαμορφούμενης κατάστασης στον κόσμο και την Ελλάδα και τις προοπτικών του ΕΕΚ μέσα στις συνθήκες της «τέλειας καταιγίδας», όπως τη χαρακτήρισε, μιας καμπής στην παγκόσμια ιστορία, που παράγεται από τον συνδυασμό της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού. Ανέλυσε την παγκόσμια κρίση και τις προοπτικές της παγκόσμιας επανάστασης -την αναμέτρηση της επανάστασης με την αντεπανάσταση, την κρατική καταστολή και το φασισμό και τις τάσεις για πολεμικές αναμετρήσεις- που πυροδοτείται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, από την Λατινική Αμερική σε έκρηξη μέχρι τη γενική απεργία σε όλα τα εδάφη της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα κατήγγειλε την αντιδραστική ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη διαχείρισή της στην πανδημία, τις προσλήψεις αστυνομικών και όχι υγειονομικών και την ενίσχυση του κράτους καταστολής, και κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας για την ανατροπή της, για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα και οι αντιδραστικές-αντεπαναστατικές ρυθμίσεις στην παιδεία και σε όλα τα μέτωπα. Αναφέρθηκε στα μαθήματα από την ακυρωθείσα γενική απεργία της 3ης Ιουνίου, καυτηρίασε τη στοίχιση των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών πίσω από την κρατικοποιημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ στις 10 Ιουνίου, και στις διασπαστικές αποφάσεις να μην κλιμακωθεί ο αγώνας σε γενική απεργία κατά τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου με 48ωρη απεργία στην κατεύθυνση της γενικής απεργίας διαρκείας. Oλόκληρη η εισήγηση του Σάββα Μιχαήλ βρίσκεται στο σύνδεσμο της Νέας Προοπτικής στο https://www.youtube.com/watch?v=Suh5ij5O7Wo

Χαιρετιστήρια μηνύματα επαναστατικών κομμάτων και οργανώσεων από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα στάλθηκαν στο συνέδριο και τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα δημοσιευτούν στη neaprooptiki.gr.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν το εργατικό κίνημα και η πάλη για την ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από το κράτος, τα αφεντικά και την υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η πάλη για την ιδεολογική και πολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης, για την ανατροπή της κυβέρνησης και του αστικού κράτους και την εργατική εξουσία. Το ζήτημα της νεολαίας και η ανασυγκρότηση της επαναστατικής νεολαίας του ΕΕΚ. Το ζήτημα της επαναστατικής εφημερίδας και μεθόδευση της επανέκδοσης της έντυπης εφημερίδας με τη διατήρηση και ενίσχυση της ηλεκτρονικής έκδοσης. Η ανάπτυξη της θεωρητικής δουλειάς, των εκπαιδευτικών μαθημάτων και των εκδόσεων. Το ΕΕΚ και η πάλη για την Τέταρτη Διεθνή.

Ένα σχετικό μανιφέστο πρόκειται να εκδοθεί από την νεοεκλεγείσα κεντρική επιτροπή. Παρακάτω δημοσιεύουμε την απόφαση για το ΕΕΚ και την Τέταρτη Διεθνή. Η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα.