Για τη δημόσια υγεία και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων

Εργατικά σχήματα, Κινήσεις, Συλλογικότητες, Αγωνιστ(ρι)ες οργανώνουν αγωνιστικές δράσεις όλο τον Απρίλιο και αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και των λειτουργών της, και των εργατικών /εργασιακών δικαιωμάτων που βάλλονται από την κυβέρνηση και τ’ αφεντικά, είναι στο κέντρο της μαζικής εργατικής δράσης. Όλοι όσοι βγήκαν στους δρόμους, ιδίως το τελευταίο διάστημα για να σπάσουν την αστυνομοκρατία, υπερασπιζόμενοι τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα καλούνται να πάρουν μέρος.

Την Πέμπτη 1 Απρίλη 2021 πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη αγώνα με την συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών κινήσεων, σχημάτων, ταξικών συνδικαλιστών, αγωνιστών και αγωνιστριών από πολλούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές και ΜΕΘ, τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας απροστάτευτους και έρμαιο των εργοδοτικών ορέξεων, ενώ προσπαθεί με την καταστολή να επιβάλλει την πολιτική της.

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται ξανά να φέρει για ψήφιση το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, συρρίκνωσης του δικαιώματος στην απεργίας και ποινικοποίηση των αγώνων.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης, ενάντια στην αντιλαϊκή επιδρομή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Επιδίωξη είναι να υπάρξει ευρύτερη έκφραση της αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας που αποτύπωσαν και οι μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος από τους φοιτητές, τους υγειονομικούς, το κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, οι μαζικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές ενάντια στην αστυνομική βίας.

Αποφασίστηκαν μια σειρά κινητοποιήσεων καθώς και η έκδοση κοινής ανακοίνωσης και αφίσας

Συγκεκριμένα:

 1. Δευτέρα 5 Απρίλη στις 6:00 μ.μ. στον ΔΕΔΗΕ (Χαλκοκονδύλη 30). Κινητοποίηση για το εργοδοτικό έγκλημα τριών εργαζομένων στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Εύβοια. Οι τρεις νεκροί εργάτες συνάδελφοί μας, όπως και ένας ακόμα βαριά τραυματισμένος, εργάζονταν σε συνεργείο του Άκτωρα, εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ.
 2. Τετάρτη 7 Απρίλη μέρα δράσης για την Υγεία. Την μέρα εκείνη έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις οι ομοσπονδίες στην Υγεία, με πρωινές συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 4 μ.μ.
 3. Παρασκευή 9 Απρίλη καλούμε σε παναθηναϊκή συνάντηση, συζήτηση και συντονισμού εργατικών σχημάτων, συλλογικοτήτων γειτονιάς, φεμινιστικών συλλογικοτήτων κ.ά.
 4. Πέμπτη 22 Απρίλη προτείνουμε στα πρωτοβάθμια σωματεία και στις ομοσπονδίες την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας ενάντια το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο και στην αντεργατική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε η Πέμπτη 22 Απρίλη να είναι μέρα δράσης και αγώνα με συλλαλητήριο.
 5. Σάββατο 24 Απρίλη, προτείνουμε μέρα εργατικής παρέμβασης σε γειτονιές με συγκεντρώσεις και πορείες.
 6. Πέμπτη 6 Μάη προτείνουμε ταξικό και απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς με 24ωρη απεργία
 7. Σε συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην δημιουργία της πανεπιστημιακή αστυνομία.
 8. Στηρίζουμε την πρόταση για Διακλαδική Απεργία τον Μάη οργανωμένη από τα κάτω από Κλαδικά και Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία.
 9. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση του γιατρού Κώστα Καταραχιά, πρόεδρου του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Κάλεσμα σε παναττική σύσκεψη αγώνα στις 9/4

Η εργατική σύσκεψη αγώνα σχημάτων / κινήσεων / συλλογικοτήτων / αγωνιστ(ρι)ών απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσους συνέβαλαν στο να βγουν ο λαός και η νεολαία στο δρόμο το τελευταίο διάστημα, να σπάσουν τη βιτρίνα της κυβερνητικής νομιμοποίησης και να καταδικάσουν την πολιτική της, δολοφονική όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας, που ρίχνει στη φτώχεια ολοένα και περισσότερους και περισσότερες στο οικονομικό της σκέλος, και βάναυσα αντιδημοκρατική στο πεδίο των δικαιωμάτων. 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το εργασιακό νομοσχέδιο “Βρούτση – Χατζηδάκη” (είναι σχεδιασμένο να έρθει το επόμενο διάστημα), ένα νομοσχέδιο που θα καταργήσει το 8ωρο επιτρέποντας στους εργοδότες να μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε απλήρωτα 10ωρα όποτε το επιθυμήσουν, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την εκμετάλλευση των εργαζομένων και χτυπώντας τον ελεύθερο χρόνο. Τον ελεύθερο χρόνο που στοχοποιήθηκε στην πανδημική διαχείριση την ώρα που οι εργασιακοί χώροι λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι θα ζούμε για να δουλεύουμε. Και ταυτόχρονα, με το ίδιο νομοσχέδιο, χτυπάνε τον εργατικό συνδικαλισμό, ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία, συρρικνώνουν το δικαίωμα στην απεργία, απαγορεύουν την απεργιακή περιφρούρηση, απελευθερώνουν τις απολύσεις αγωνιστών συνδικαλιστών. 

Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε φραγμό στα αντεργατικά / αντισυνδικαλιστικά τους σχέδια, στην αντεργατική, αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική τους. Στο σκοπό αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να συνενωθούν όλες εκείνες οι αγωνιζόμενες πλευρές της κοινωνίας που κινητοποιήθηκαν: οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, η νεολαία, το φοιτητικό κίνημα, όλοι όσοι και όσες βγήκαν στους δρόμους μαζικά και με επιμονή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είτε με αφορμή την υπεράσπιση του δίκαιου αιτήματος του Δημ. Κουφοντίνα είτε με αφορμή την αστυνομική βαρβαρότητα στη Νέα Σμύρνη και την ένταση της κρατικής καταστολής, αλλά και στις πρόσφατες φεμινιστικές κινητοποιήσεις.

Η κυβερνητική πολιτική να μας βρει ενωμένους απέναντί της και να ανατραπεί. 

Γι’ αυτό καλούμε σε παναθηναϊκή συνάντηση- συζήτηση την Παρασκευή 9 Απρίλη εργατικά σχήματα, φοιτητικές συλλογικότητες, εργατικές λέσχες, συλλογικότητες γειτονιάς, δημοτικά σχήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, πρωτοβουλίες κ.ά.

 Προτείνουμε:

 • Να μετατραπεί η Πρωτομαγιά, σε κόμβο καταδίκης της κατάστασης που βιώνουμε, και των κυβερνητικών σχεδιασμών. Να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά με κοινό απεργιακό κάλεσμα, που προτείνουμε να είναι στις 6/5.
 • Να διοργανωθεί μέρα δράσης στις γειτονιές της Αθήνας το Σάββατο 24/4.
 • Να γίνει η Πέμπτη 22/4 πανεργατική μέρα δράσης, στο δρόμο για την κλιμάκωση των αντιδράσεων (με πρόταση για απεργία) απέναντι στο προωθούμενο αντεργατικό νομοσχέδιο και τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Εργατικά σχήματα, Κινήσεις, Συλλογικότητες, Αγωνιστ(ρι)ες

φωτό:Θόδωρος Κουτσουμπός