Η φετινή ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στο Βόλο (ένα βιομηχανικό κέντρο στη κεντρική Ελλάδα, πόλη της μαζικής ανεργίας πλέον) ήταν αφιερωμένη στους εργάτες της εξεγερμένης ανατολικής Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Ενός λαού που αγωνίζεται πλέον με τα όπλα στο χέρι ενάντια στη φασιστική συμμορία του Κιέβου που έχει βρει αναγνώριση αποτελώντας τον επίσημο συνομιλητή των ιμπεριαλιστικών κέντρων σε Ευρώπη και Αμερική, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο της προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (πρωτ.ΑΚΑΕ) βρήκε ανταπόκριση σε εργάτες, νεολαίους, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας κι ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στο κτίριο του Ταχυδρομείου, όπου τον Ιούνη του 1936 ένας διαδηλωτής εργάτης δολοφονήθηκε από δυνάμεις της χωροφυλακής. Αυτό το επεισόδιο ακολούθησε μετά τον ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, δυο μήνες πριν το αυγουστιάτικο πραξικόπημα του δικτάτορα Μεταξά.
Οι διαδηλωτές, με συνθήματα κατά της ναζιστικής συμμορίας του Κιέβου αλλά και της ναζιστικής συμμορίας της ελληνικής Χρυσής Αυγής έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στη φετινή Πρωτομαγιά.
Λίγο νωρίτερα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του Εργατικού Κέντρου Βόλου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχυναν δάκρυα για τη τραγική κατάσταση της εργατικής τάξης κι έδιναν νέους όρκους ότι θα αγωνιστούν για να μην περάσουν νέα μνημονιακά μέτρα.
Στο Ταχυδρομείο κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών εργατών όλου του κόσμου. Ο σύντροφος Γιάννης Χατζηγιάννης, μέλος της Πρωτοβουλίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΕΚ διάβασε στους συγκεντρωμένους το κείμενο της ‘Έκκλησης για Διεθνή Αλληλεγγύη’ της 18ης Απρίλη 2014. Η επικεφαλίδα του κειμένου αποτέλεσε και το σύνθημα του κεντρικού πανό της διαδήλωσης.
Η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση ολοκληρώθηκε με παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα MIKEL (πανελλαδική αλυσίδα καταστημάτων πώλησης café). Η εργοδοσία της συγκεκριμένης αλυσίδας θέτει αυστηρούς όρους εχεμύθειας κατά τη πρόσληψη. Οι εργαζόμενοι εφόσον απολυθούν ή αποχωρήσουν, απαγορεύεται να εργαστούν για ένα χρόνο σε παρεμφερή εργασία, ενώ τίθεται περιοριστικός όρος να μην εργάζονται συγγενείς πρώτου βαθμού σε κατάστημα πώλησης café. Οι εργαζόμενοι στο κλάδο του επισιτισμού, κυρίως νεολαίοι, παραμένουν οι πιο άγρια εκμεταλλευόμενοι σε συνθήκες μαζικής ανεργίας, συχνά υποκύπτοντας στις διαθέσεις των επιχειρηματιών, καπιταλιστών.