Με ψήφισμα του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΕΕ την Τρίτη 12/5 τοποθετήθηκε επάνω στις πρόσφατες διώξεις εις βάρος αγωνιστών με πρόσχημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Γνωστές έχουν γίνει τόσο οι διώξεις εις βάρος 9 μελών του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου, σε αντιπροσωπεία γιατρών του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στο ΑΤ Περιστερίου και της ΚΕΕΡΦΑ στο ΑΤ Γλυφάδας. Το ψήφισμα αποστάλθηκε φυσικά στους εργαζόμενους του ΤΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αλλά κοινοποιήθηκε και προς τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του ψήφισματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΤΕΕ

Το δικαίωμά της πολιτικής συνδικαλιστικής δράσης δεν αναστέλλεται!

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΣΕΤΕΕ 12 Μαΐου 2020

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ εκφράζει την αντίθεσή του σχετικά με τις διώξεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε δράσεις αλληλεγγύης, σε ενημερώσεις και σε παρεμβάσεις  για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, των εργασιακών και δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 11/04, εννέα μέλη του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου, ανάμεσά τους και ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης Νίκου Παναγιώτης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, έχοντας μαζί τους βεβαιώσεις μετακίνησης, ενημέρωναν τους κατοίκους του Ζωγράφου, για τις θέσεις της κίνησης για την πανδημία του Covid-19, για τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στη διάρκεια της εξόρμησης, τα 9 μέλη του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου περικυκλώθηκαν από είκοσι και πλέον αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ζωγράφου, μέσα σε 3 περιπολικά, με 5 επιβάτες σε καθένα από αυτά, χωρίς μάσκες και γάντια, σε μια επιχείρηση που θύμιζε μεταγωγή επικίνδυνων παραβατών, προφανώς χωρίς πια την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και όλα αυτά στο όνομα της δημόσιας υγείας.

Στην επιχείρηση, που έγινε με εντολή της ΓΑΔΑ, συμμετείχαν πλήθος αστυνομικών, μηχανές ΔΙΑΣ και 4 περιπολικά. Ενώ, επιβλήθηκε σε όλα τα μέλη της κίνησης πρόστιμο.

Σε άλλο περιστατικό την Πέμπτη 9 Απριλίου επιβλήθηκε πρόστιμο στα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. που επισκέφθηκαν το Α.Τ. Περιστερίου προκειμένου να ενημερωθεί για την απεργία πείνας που έκαναν οι κρατούμενοι μετανάστες φοβούμενοι ότι στις συνθήκες συνωστισμού στο κελί κινδύνευαν από κορονοϊό. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Θοδωρής Μεγαλοικονόμου  ψυχίατρος, Αντωνία Βαφειάδου πρ. δημοτική σύμβουλος Περιστερίου της Αριστερής κίνησης Περιστερίου, Χρήστος Βαφειάδης καθηγητής και ο δημοτικός σύμβουλος της Αριστερής Κίνησης Ίλιου Δημήτρης Γεωργίου, γιατρός καρδιολόγος. Είχαν, μάλιστα, μαζί τους μέσα προστασίας για να δώσουν στους κρατούμενους και ιατρικό εξοπλισμό.

Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα σε αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ που επισκέφτηκε το Α.Τ. Γλυφάδας για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης και την απεργία πείνας κρατούμενων μεταναστών. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” Π. Κωνσταντίνου και ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας.

Εκφοβιστικές αστυνομικές παρεμβάσεις αλλά και πρόστιμα σε γιατρούς και πολίτες που διαδήλωναν για δημόσια δωρεάν υγεία, καταλογίστηκαν στις κινητοποιήσεις την Τρίτη 7/4, μέρα δράσης για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μετά από κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ σε πολλά νοσοκομεία στην Αθήνα και την επαρχία.

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ, στην περίοδο της πανδημίας συμμετείχε σε μαζικές εκδηλώσεις μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες διεκδικώντας μαζί με τα αιτήματα για δωρεάν υγεία και πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Απαιτούμε να αποσυρθούν οι καταγγελίες κατά των διωκόμενων συνδικαλιστών, γιατρών και εκλεγμένων δημοτικών συμβούλωνκαι την ακύρωση/διαγραφή των προστίμων.