του Αλέξη Χαλβατζή

Έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι ο καπιταλισμός δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της ζωής. Την άποψη αυτή την ενισχύουν δηλώσεις που κατά καιρούς κάνουν αξιωματούχοι των αστικών ανά τον κόσμο κυβερνήσεων. Δεν έχουν περάσει και πολλές ημέρες από τότε που ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και πρώην Υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε δήλωνε με το γνωστό αυτάρεσκο και γλοιώδες ύφος του ότι «δεν είναι απόλυτα ορθό να υποχωρούν όλα μπροστά στην προστασία της ζωής» δίνοντας τον τόνο μέσα σε λίγες μόνο λέξεις για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στις πλάτες των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο κατά τα επόμενα χρόνια με την ανθρωποφαγία και τον αγριανθρωπισμό να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Άλλωστε είναι νωπές ακόμα οι εικόνες από γηροκομείο στην Ιταλία όπου ηλικιωμένοι πέθαιναν αβοήθητοι και παρατημένοι στα κρεβάτια τους από την πείνα.

Εχθές ήρθε να μας υπενθυμίσει με τις κυνικές του δηλώσεις ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το αληθινό και αποτρόπαιο πρόσωπο των αφεντικών και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Έτσι σε ερώτημα που του τέθηκε για το αν το κράτος εγγυάται ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων με την εκ περιτροπής εργασία που πριν από λίγες μόνο ημέρες θεσμοθέτησε η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αυτός κυνικά απάντησε: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιόν τρόπο θα κινηθούν».

Με μία του φράση λοιπόν ο Υπουργός του Μητσοτάκη πετάει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις υποσχέσεις της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας για δήθεν προστασία των μισθών και των θέσεων εργασίας. Ο καπιταλισμός έτσι και αλλιώς είναι γνωστό ότι βασίζεται στη διατήρηση των κερδών των κεφαλαιοκρατών και στην εκμετάλλευση της εργασίας των πολλών από τους ελάχιστους. Ξεχνούν όμως όλοι αυτοί ότι η εργατική τάξη είναι εδώ, τα βλέπει και δυστυχώς τα βιώνει όλα αυτά και ετοιμάζεται. Ετοιμάζεται για την ώρα όπου θα αναμετρηθεί μαζί τους και με το σύστημα τους. Πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζουν…