Οργάνωση από τα κάτω!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 10/7, η πολιτική εκδήλωση του ΕΕΚ στην Κυψέλη, στο πεζόδρομο της Φωκίωνος Νεγρη. Πάνω από 40 μέλη και φίλοι του ΕΕΚ παρακολούθησαν την εκδήλωση αλλά και κάτοικοι της περιοχής κυρίως μετανάστες.

Στην αρχή μίλησε ο σ. Κυριάκος Μουτίδης, εργαζόμενος οδηγός δικύκλου και μέλος της ΣΒΕΟΔ, του σωματείου βάσης που δραστηριοποιείται στο χώρο των courier, delivery και ταχυμεταφορών. Σε έναν εργασιακό χώρο με τους πιο κακοπληρωμένους και εκμεταλλευομένους εργαζόμενους. Στην ομιλία του κατάγγειλε τον αντιδραστικό νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και περιέγραψε τις κακοπληρωμένες και άθλιες συνθήκες δουλειάς. Ανακοίνωσε την απεργιακή κινητοποίηση για τις 8 Οκτώβρη και την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας της ώστε να είναι επιτυχημένη.

Στη συνέχεια, ο σ. Γιώργος Χλωρός, μέλος του δικτύου αλληλεγγύης των κοινωνικών ιατρείων, αναφέρθηκε κυρίως στον αγώνα για την υπεράσπιση των προσφύγων και τις δράσεις για την υπεράσπισή τους. Κατήγγειλε, τις ενέργειες και τακτικές της ρατσιστικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδιαίτερα τις εξώσεις από τα σπίτια, που οδηγούν οικογένειες μεταναστών στους δρόμους και τις πλατείες όπου, και εκεί, αντιμετωπίζουν την ωμή βία και καταστολή της αστυνομίας.

Τέλος, ο σ. Γρηγόρης Δαφνής, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΕΕΚ, αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση σε Ελλάδα και διεθνώς στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία του κορονοϊού. Ξεκίνησε την ομιλία του καταγγέλλοντας δύο περιστατικά αστυνομικής βίας, της προηγούμενης μέρας, που όπως είπε είναι χαρακτηριστικά της περιόδου που ζούμε: πρώτον, η δολοφονική και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ στους διαδηλωτές που διαδήλωναν ενάντια στο νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, με συλλήψεις διαδηλωτώνˑ δεύτερο, η βίαιη έξωση ηλικιωμένου ζευγαριού, στα Πετράλωνα, μετά από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, όπου τα ΜΑΤ μπήκαν από το γκαράζ της πολυκατοικίας και εισέβαλαν στο διαμέρισμα και, στις διαμαρτυρίες των γειτόνων, απάντησαν με προσαγωγές και συλλήψεις.

«Η πανδημία του covid-19», είπε, «αλληλεπιδρώντας με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, οδηγεί σε ύφεση. Στην Ελλάδα το 2020 θα ξεπεράσει το 20%, με αποτέλεσμα την μαζική ανεργία και φτώχεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στις ΗΠΑ οι άνεργοι ξεπερνούν τα 47 εκατομμύρια, ίδια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Αυτή η κοινωνική και οικονομική κατάσταση ενώνει τους μαύρους, τους λατίνος, και τους λευκούς στην συνεχιζόμενη εξέγερση, ενάντια στο ρατσιστικό κράτος και την αντιδραστική διακυβέρνηση Τραμπ».

«Την ίδια στιγμή που η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί εκατόμβες θυμάτων στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχουμε πάλι έξαρση των θυμάτων, μια σειρά από καπιταλιστικές κυβερνήσεις, σπάνε τους περιορισμούς της καραντίνας, στο όνομα της ανάπτυξης της Οικονομίας. Στο όνομα του ψευτοδιλήμματος: μέτρα κατά της πανδημίας ή μέτρα για την ανάπτυξη της Οικονομίας (δηλ. τα κέρδη των καπιταλιστών), επιλέγουν το δεύτερο θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Αυτό γίνεται τώρα στην Ελλάδα με το άνοιγμα στον τουρισμό και εμφανίζονται από την πρώτη μέρα δεκάδες νέα εισαγόμενα κρούσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επίσης, είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας κρεάτων στη Γερμανία, η ΤΕΝΙΕΣ, όπου εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες, ο ένας δίπλα στον άλλο, και διέμεναν σε επίσης άθλιους κοιτώνες χιλιάδες εργάτες από τη Ρουμανία και Βουλγαρία. Σε αυτή λοιπόν την βιομηχανία, ανιχνεύτηκαν 1200 κρούσματα εργατών. Μόλις αυτό έγινε γνωστό, οι εργολάβοι-δουλέμποροι που είχαν φέρει αυτούς τους εργάτες, τους έστειλαν πίσω στις χώρες τους. Με αυτό τον τρόπο έγινε σχεδόν αδύνατη η ιχνηλάτηση των επαφών, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και απειλή έξαρσης της επιδημίας όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αυτός είναι ο καπιταλισμός ως αγριανθρωπισμός και ως ένα σύστημα ασύμβατο με τις ανάγκες της ανάπτυξης και εξέλιξης της ΖΩΗΣ», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη χώρα μας. «Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη», είπε, «αυτοθαυμάζεται και θυμιατίζεται από τα ΜΜΕ, αφού τα τάϊσε με μερικά εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα της σταμάτησε την πανδημία.

Στην πραγματικότητα ο μικρός αριθμός των θυμάτων οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Α) στον ηρωϊκό αγώνα των υγειονομικών που κράτησαν όρθιο, ένα τσακισμένο από την πολιτική των μνημονίων, Δημόσιο τομέα Υγείας, ενώ η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τον στήριξε κάνοντας τις αναγκαίες προσλήψεις και επενδύσεις αλλά έδωσε εκατομμύρια στους φίλους της κλινικάρχες οι οποίοι δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα κατά την διάρκεια της πανδημίας και, ακόμα χρωστάει μισθούς και εφημερίες από την περίοδο του lockdown σε γιατρούς και υγειονομικούς και

Β) Στην καταστροφική αποβιομηχάνιση της χώρας στην περίοδο των μνημονίων και έτσι δεν είχαμε εστίες συγκεντρώσεις εργαζομένων που μπορεί να γίνει εύκολα η διασπορά του ιού, όπως στο Γιουχάν, στο Μπέργαμο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ κ.α.

Το lockdown ανατέθηκε από την κυβέρνηση στην Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία για επιβολή προστίμων και απαγορεύσεων και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της μάχης ενάντια στην πανδημία, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό αφέθηκαν στην τύχη τους. Η ίδια περίοδος ήταν μια εποχή σκανδάλων, που συνεχίζεται και σήμερα, που εκατομμύρια μοιράστηκαν στους ημέτερους και τα αφεντικά και ψίχουλα στους εργαζόμενους. Με Π.Δ, με πρόσχημα την πανδημία, άλλαξε προς το χειρότερο της συλλογικές συμβάσεις και ελαστικοποίησε πλήρως την εργασία σε συνέχεια νομοθετημάτων που είχε ψηφίσει το Νοέμβριο του 2029.

Η εργατική τάξη κινητοποιήθηκε κατά την περίοδο του lockdown (εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί κ.α.) και κυρίως η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μετατρέποντας σε κουρελόχαρτο τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης. Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και ένα κομμάτι της Αριστεράς, παλεύει ενάντια στην καταστολή και τα μέτρα της κυβέρνησης ενώ ακολουθεί τις συστάσεις των γιατρών…

Η κυβέρνηση της Δεξιάς δουλική απέναντι στους ξένους πάτρωνές της, σε Ουάσιγκτον –Βρυξέλες – Βερολίνο είναι αυταρχική ενάντια στον λαό ψηφίζοντας τον νόμο για την κατάργηση των διαδηλώσεων, “καταργούμε αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα” δηλώνει ο μπάτσος του FBI, υπουργός Χρυσοχοΐδης, κλέβοντας την δόξα του Λάσκαρη υπουργού εργασίας της Ν.Δ το ’75 που δήλωνε “εμείς θα καταργήσουμε την πάλη των τάξεων”.

Η αλαζονία της εξουσίας, μετατρέπει τους κυβερνώντες εκτός από επικίνδυνους, σε ηλίθιους και γελοίους, αν νομίζουν ότι με την ψήφιση ενός νόμου μπορούν να καταργήσουν δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες, όπως το δικαίωμα της διαδήλωσης ή το δικαίωμα του ασύλου (που προσπαθούν υπογείως να το υπονομεύσουνε).

Εκτός από το χαρτί του σωτήρα, που καλλιεργούν συνεχώς τα κανάλια, η κυβέρνηση του Κούλη παίζει και το επικίνδυνο παιχνίδι του εθνικισμού, σερνόμενη πίσω από το άρμα των ιμπεριαλιστών. Το παραμύθι περί επιθετικότητας της Τουρκίας, είναι πολύ επικίνδυνο, στην πραγματικότητα η επιθετικότητα είναι και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και η διαμάχη για τα πετρέλαια του Αν. Αιγαίου εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών και τους ιμπεριαλιστές. Οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτά, παρά αίμα και δάκρυ.

Ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας την κρίση περνάει το ένα αντιδραστικό νόμο μετά τον άλλο στο εργασιακό, διαλύοντας την μόνιμη εργασία, δημιουργώντας εργασιακή ζούγκλα, με την απασχόληση στην πραγματικότητα να αντικαθιστά την εργασία, στην παιδεία με το αντιδραστικό νομοσχέδιο που ψήφισε ενισχύει την ιδιωτική παιδεία ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια, αυξάνει τους μαθητές ανά τμήμα αναδιοργανώνει τα μαθήματα και την ύλη προς το αντιδραστικότερο, ελαττώνει τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς που χρειάζεται, με κορυφαίο τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων από την μέση εκπαίδευση. Η τέχνη, για τους αμόρφωτους-φιλελέ που μας κυβερνάνε, είναι κάτι άχρηστο με το οποίο δεν πρέπει να ασχολούμαστε. Η Υγεία εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος ασθενής, χωρίς καμμία στήριξη υποστελεχωμένη, ιδιαίτερα κουρασμένη από τον αγώνα που έδωσε, και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σε νέο κύμα πανδημίας, πόσο θα αντέξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το περιβάλλον δίνεται βορά στα μεγάλα συμφέροντα. Η πολιτική της ενάντια στους πρόσφυγες είναι ρατσιστική και εγκληματική, δολοφονώντας στον Έβρο και στο Αιγαίο, μετατρέποντας την ζωή των προσφύγων σε κόλαση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιουργεί.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως συμπολίτευση στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα όπως: στον εναγκαλισμό του με την επιχειρηματικότητα, την στήριξη του στα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία και την πλήρη στήριξη της εθνικιστικής εξωτερικής πολιτικής κυβέρνησης, περιμένoντας να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο σύκο και αυτοί να συνεχίσουν την ίδια πολιτική.

Όλο το αστικό σύστημα εξουσίας είναι αδύνατον να διαχειριστή και να ελέγξει την κατάσταση που δημιουργείται. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν, 700.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και οι άνεργοι ήδη φτάνουν το 1.000.000. Η εναπομείνασα βιομηχανία καταστρέφεται και οι μόνες “επενδύσεις” που προετοιμάζονται είναι το ξεπούλημα του νερού (ΕΥΔΑΠ) και τα καταστροφικά έργα στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη-Κέρκυρα και στη Ρόδο. Το εξωτερικό χρέος εκτοξεύεται στα 340 δις και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και επιχειρήσεων συνεχίζονται και θα ενταθούν».

«Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την κατάσταση; Το ΕΕΚ παλεύει με την πολιτική “Ο λαός θα σώσει τον λαό”. Παλεύουμε για κινητοποίηση από τα κάτω για την δημιουργία δομών και δικτύων αλληλεγγύης με αιχμή τα θέματα κυρίως της Υγείας, διατροφής, στέγης, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, στήριξη των προσφύγων και μεταναστών κ.λπ.

Παλεύουμε για συντονισμό δράσης και Ενιαίο Μέτωπο, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, καθώς και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στηρίζουμε και παλεύουμε να δημιουργήσουμε από τα κάτω Συνελεύσεις, Επιτροπές αγώνα κάθε μορφή συλλογικότητας που ενώνει την εργατική τάξη ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος του. Τα μικρά ρυάκια αντιστάσεων και δράσεων να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι που θα σαρώσει το σύστημα και τους υπηρέτες του. Η μόνη λύση είναι Εργατική Εξουσία».

Η εκδήλωση αυτή έγινε σε μια περιοχή (Κυψέλη) όπου παραδοσιακά ζουν και εργάζονται αρκετοί φτωχοί μετανάστες, γυναίκες και άνδρες από Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Μας υπενθυμίζουν ότι η εργατική τάξη είναι μία, ανεξάρτητα από καταγωγή, φύλο, φυλή, χρώμα δέρματος ή θρησκεία. Όπως σωστά αναφέρθηκε στις ομιλίες της εκδήλωσης όποιος ζει και εργάζεται εδώ είναι από εδώ. Και είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχιστούν αυτές οι εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε περιοχές όπως η Κυψέλη (και όχι μόνο) σε μια περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε όπου το καπιταλιστικό σύστημα κανιβαλίζει την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Π.Βλ.