του Θόδωρου Κουτσουμπού

Αυστηρότερες ποινές κατά των Χρυσαυγιτών που τραυμάτισαν βαρύτατα και παρ’ ολίγον να σκοτώσουν τον Αιγύπτιο ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ ζήτησε ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλος.

Θεωρώντας ότι οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους παρ’ ολίγον δολοφόνους του Αιγύπτιου ψαρά ήταν αναντίστοιχες των πράξεών τους άσκησε έφεση. Έφεση επίσης άσκησε, θεωρώντας ότι οι ποινές έπρεπε να είναι ανώτερες, για την περίπτωση της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία καταδικάστηκαν οι αρχηγοί της ναζιστικής συμμορίας. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλος ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στην έδρα της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής και γνωρίζει πάρα πολύ καλά την υπόθεση.

Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Με ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι των Αιγυπτίων ψαράδων Θ. Καμπαγιάννης, Κ. Παπαδάκης και Κ. Σκαρμέας, αναφέρουν:

Η εισαγγελική έφεση με σκοπό την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, που έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα αυτό καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει το αίτημα και τις επισημάνσεις μας που από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι ποινές εκφράσαμε την κρίση ότι υπολείπονται της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας του άρθρου 79 Π.Κ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκατασταθεί ένα αρνητικό σημείο της απόφασης.

Το ίδιο ισχύει και για την έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων όσων κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και θα δικαστούν και αυτοί σε δεύτερο βαθμό με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής μεγαλύτερης ποινής.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός, ότι οι εφέσεις αυτές προέρχονται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος δεν έλειψε λεπτό από την δίκη και γνωρίζει σε βάθος την δικογραφία, όσο και όλοι οι υπόλοιποι εισαγγελικοί διαδικαστικοί λειτουργοί που συμμετείχαν.

Κατά τα λοιπά θεωρούμε ότι προτεραιότητα πλέον αποτελεί η άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση αποζημίωσης στα θύματα της Χρυσής Αυγής.

Αθήνα, 30/10/2020

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής
Θανάσης Καμπαγιάννης
Κώστας Παπαδάκης
Κώστας Σκαρμέας