Σφαγή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στη Λιβύη

Σφαγή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στη Λιβύη
Τουλάχιστον 80 νεκροί και 130 τραυματίες

Την Τρίτη 2 Ιουλίου μια αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού αλ Χαφτάρ οδήγησε στον βομβαρδισμό του στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων Ταζούρα στα προάστεια της Τρίπολης. Τραγικός απολογισμός τουλάχιστον 80 νεκροί και 130 τραυματίες, όταν ένα εγκαταλειμμένο υπόστεγο αεροσκαφών χτυπήθηκε από βόμβα και κατέρρευσε πάνω στους 120 πρόσφυγες εντός του, ενώ όσοι πρόσφυγες προσπάθησαν να διαφύγουν του στρατοπέδου πυροβολήθηκαν από τους φρουρούς.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το τραγικό γεγονός, με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης να κατηγορεί τις δυνάμεις του αλ Χαφτάρ και τούμπαλιν. Όποιος κι αν είναι ο άμεσος υπεύθυνος όμως, είναι ξεκάθαρο ότι οι ζωές των προσφύγων που κρατούνται με την χρηματοδότηση της ΕΕ στη Λιβύη (τουλάχιστον οι μισοί στην πρωτεύουσα Τρίπολη) απειλούνται άμεσα, βρισκόμενοι ουσιαστικά ανάμεσα στις γραμμές πυρός του εμφυλίου που έχει αναζωπυρωθεί στην χώρα από τον Απρίλιο.
Οι ίδιοι οι επιζήσαντες της επίθεσης πρόσφυγες κατηγορούν τον ΟΗΕ για ελλιπή μετρα προστασίας τους και έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από το περασμένο σαββατοκύριακο (6 – 7/7, χωρίς όμως μέχρι τώρα να ιδρώνει το αυτί των διεθνών οργανισμών. Για άλλη μια φορά οι πρόσφυγες γίνονται θυσία στον Μολώχ των πετρελαίων και του κεφαλαίου, ενώ οι ιμπεριαλιστικές δυναμεις διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων για τον έλεγχο της περιοχής.
Marius V.