Δολοφονία για απόπειρα κλοπής air condition – Έκρηξη ρατσιστικής βίας καταγγέλλει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου σε χωράφι στο Μενίδι, βρέθηκε πτώμα ανδρός με εμφανή τα ίχνη της άγριας βιαιότητας. Ο άνθρωπος είχε πεθάνει από άγριο ξυλοδαρμό. Ύστερα από δύο ημέρες ανακοινώθηκε ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν αστυνομικό και έναν πολίτη. Ο αστυνομικός όταν διέπραττε το έγκλημα βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι πρόκειται για έγκλημα ρατσιστικής βίας. Ο 44χρονος Ρομά τιμωρήθηκε από τους δολοφόνους του κατηγορούμενος για κλοπή ή απόπειρα κλοπής ενός air condition. Oι δύο δολοφόνοι πήραν το νόμο στα χέρια τους και εκτέλεσαν, με βασανισμό, έναν άνθρωπο. Προφανώς, για τις ρατσιστικές αντιλήψεις τους δεν είναι άνθρωπος αλλά υπάνθρωπος και επομένως δεν έχει δικαίωμα στη ζωή ή και στην τιμωρία του νόμου, ενώ οι ίδιοι έχουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν μια ζωή.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ σημειώνει ότι το γεγονός αυτό φέρνει στη μνήμη όλων, παρόμοια περιστατικά δολοφονιών ρατσιστικού μίσους κατά μελών της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά τα τελευταία χρόνια. Μετά την 13χρονη το 2018 στην Άμφισσα, τον 52χρονο που πυροβολήθηκε για δύο κοτόπουλα το 2019 στο Ζευγολατιό και τον 18χρονο το 2020, τον επίσης 18χρονο Νίκο Σαμπάνη στις 22/10/2021 στο Πέραμα και την τραγική κατάληξη της 8χρονης Όλγας στο Κερατσίνι στις 17/11/2021. Τώρα, άλλος ένας 44χρονος Ρομά προστίθεται στη σύγχρονη λίστα των εγκλημάτων μίσους, δολοφονημένος για ένα air condition.

Δικεοσινη ζητάει η οικογένεια του δολοφονημένου Νίκου Σαμπάνη, όμως η αστυνομία κρύβει όλα τα πειστήρια του εγκλήματός της.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ. ο 44χρονος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου σε χωράφι στο Μενίδι, μετά από άγριας βιαιότητας ξυλοδαρμό που υπέστη από ομάδα ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για θανατηφόρα σωματική βλάβη απήγγειλε ο Εισαγγελέας στον αστυνομικό και στον συγκατηγορούμενό του που συνελήφθησαν για τον ξυλοδαρμό του 44χρονου Ρομά, ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να κλέψει το εξωτερικό μέρος κλιματιστικού από διαμέρισμα στο Μενίδι. 

Τα προηγούμενα χρόνια οι δολοφόνοι ήταν ένοπλοι πολίτες, εκτός της δολοφονίας του Νίκου Σαμπάνη που προήλθε από πυρά αστυνομικών και της Όλγας που προήλθε από την αδιαφορία σύσσωμης της κοινωνίας. Αυτή την φορά το έγκλημα διαπράχτηκε από τον συγκερασμό της ΕΛ.ΑΣ. και της κοινωνίας των πολιτών. Στο Αλιβέρι του Βόλου από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε πριν λίγες ημέρες νέο θύμα στην Κοινότητα των Ελλήνων Ρομά μετά από πυροβολισμό αστυνομικού σε αυτοκίνητο που οδηγούσε 15χρονος Ρομά.

Η αλληλουχία αυτών των τραγικών γεγονότων, όσο και άλλων καθημερινών που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργούν εκ νέου πολλά αναπάντητα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η μερίδα εκείνη της ελληνικής πολιτείας η οποία επικροτεί φαινόμενα ρατσιστικής βίας και συμπορεύεται με την γραμμή ατιμωρησίας και συγκάλυψης που τα ακολουθεί.

Όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη επίσης, και στην ανατολική Ευρώπη είναι έντονα τα ρατσιστικά κλισέ που οδηγούν στις δολοφονίες Ρομά. Η φωτό από την Τσεχοσλοβακία το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι δυνατόν να σκοτώνουν στο ξύλο έναν άνθρωπο ;

Είναι επίσης δυνατόν να ακούγονται φωνές του τύπου: «καλά του έκαναν», «ένας γύφτος λιγότερος» κ.λπ.;» Και η ανακοίνωση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταλήγει με συνθήματα:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ

Οι ζωές των Ελλήνων Ρομά συμπολιτών μας αξίζουν το ίδιο με τους υπόλοιπους…

ROMA LIVES MATTER