ΣTO ΠΛEYPO TΩN EPΓATΩN THΣ BIOME

Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή βρίσκεται και πάλι ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ. Οι εργάτες του κατειλημμένου εργοστασίου βρίσκονται άλλη μια φορά αντιμέτωποι με έναν κύκλο πλειστηριασμών για το ξεπούλημα των εγκαταστάσεων της εγκαταλελειμμένης από την εργοδοσία επιχείρησης. Οι ημερομηνίες των πλειστηριασμών έχουν οριστεί για τις 19/9 και τις 24/10 και είναι καθήκον του κινήματος για άλλη μια φορά να τους μπλοκάρει και να τους οδηγήσει σε αποτυχία.
 
Παράλληλα οι εξελίξεις στη ΔΕΗ δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη λειτουργία του εργοστασίου. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοι που εχει αφήσει η παλιά ιδιοκτησία, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή η παροχή ηλεκτροδότησης και να σταματήσουν οι μηχανές. Γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει ήδη μια διεθνής καμπάνια υποστήριξης για να καλυφθούν τα έξοδα για την αγορά μιας ηλεκτρογεννήτριας που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου σε μια τέτοια περίπτωση.
Είναι επίσης δεδομένο ότι η νέα κυβερνητική κατάσταση δεν ευνοεί εγχειρήματα εργατικής αυτοδιαχείρισης όπως η ΒΙΟΜΕ και είναι ζήτημα χρόνου να στοχοποιηθεί και να επιχειρηθεί η πάταξή  της, είτε με ένδικα, είτε με αστυνομικά μέσα. Παρόλα αυτά τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι αλληλέγγυοι υποστηριχτές του εγχειρήματος συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους σε εργατικούς και κοινωνικούς χώρους. Ήδη, στο πλαίσιο της πορείας της ΔΕΘ, οργανώθηκε καμπάνια στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, για την κινητοποίηση και αλλων εργατών και την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση – πορεία από την Καμάρα. Ταυτοχρόνως συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 2ο Φεστιβαλ Coopenair, που θα λάβει χώρα στο προαύλιο του εργοστασίου, το τριήμερο 11-12-13/10 κατά το οποίο έχουν προγραμματιστεί δεκάδες συζητήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έχουν ως σκοπό την διάδοση, την οργάνωση και την δικτύωση αντίστοιχων οργανωμένων από τα κάτω εγχειρημάτων όπως η ΒΙΟΜΕ.
Bάγιος Tζ.