ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ SUEZ Η ΕΥΔΑΠ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

 

 

Συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην επιχείρηση και εμπόδισαν την είσοδο στο κτήριο της αντιπροσωπείας της πολυεθνικής ΣΟΥΕΖ.

Οι εκπρόσωποι του Γαλλικού κολοσσού στον τομέα της ύδρευσης, επρόκειτο να καταθέσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους για το 11% της ΕΥΔΑΠ, το οποίο σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα παραχωρηθεί σε ξένους επενδυτές.

Όπως μας εξήγησε εργαζόμενος μέλος του ΣΕΚΕΣ, η παραχώρηση του 11% στη ΣΟΥΕΖ θα περιορίσει στο 51% τις μετοχές του δημοσίου και  θα δώσει επιπλέον τη δυνατότητα στη Γαλλική εταιρεία να χρησιμοποιήσει την ΕΥΔΑΠ ως Δούρειο Ίππο για να βάλει χέρι  στα νερά της Αιγύπτου! Μας υπενθύμισε μάλιστα ότι κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ στην Αίγυπτο.

Στόχος πάντως της ΣΟΥΕΖ παραμένει η απόκτηση του 30% των μετοχών ώστε να διεκδικήσει το management της επιχείρησης και το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις μετοχές που κατέχει αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ. Το δημόσιο (χωρίς το ΤΑΙΠΕΔ), αυτή τη στιγμή κατέχει μόνον το 34%.

Βέβαια, σε αντίθεση με την ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη), η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι πιο περίπλοκη διαδικασία, καθώς η ΕΥΔΑΠ παγίων είναι ενοποιημένη στον όμιλο, γεγονός που αυξάνει το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο επενδυτής.

Η σημερινές εξελίξεις αναγκάζουν τους εργαζόμενους να μεθοδεύσουν την αντίστασή τους πιο οργανωμένα, ώστε να δοθεί χρόνος στους κατοίκους της πρωτεύουσας και τις συλλογικότητες που ανήκουν στην Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό, να συμμετάσχουν ενεργά στις όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν.