ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝ

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝ

Ένα άλμα είναι εφικτό για την οικοδόμηση μιας μαζικής Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας

Με κεντρικό σύνθημα “Η Ελπίδα είναι η Επανάσταση! Η Επανάσταση είμαστε Εμείς!” πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας στο δρόμο για το 5ο Συνέδριο της οργάνωσης νεολαίας του ΕΕΚ. Δεκάδες νέες και νέοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης στη Νομική Αθήνας το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015.

Η ομόφωνη έγκριση της Εισήγησης και του Σχεδίου Δράσης, τα οποία πρότεινε το Συμβούλιο Δράσης και αναπτύχθηκαν από το ίδιο το σώμα της Συνδιάσκεψης, είναι ένα σημαντικό βήμα στην πάλη για την επιτυχία του 5ου Συνεδρίου της ΟΕΝ.

Το 3ο Μνημόνιο και η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, το Προσφυγικό ζήτημα, η Ανεργία, η Καταστολή και η υπό χρεοκοπία Παιδεία αποτελούν τα βασικά μέτωπα πάλης για την ΟΕΝ το επόμενο διάστημα.

“Τίποτα δεν έχει τελειώσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ψήφιση του μνημονιακού προϋπολογισμού του 2016, ενός προϋπολογισμού που αφορά τη νεολαία όσο καμία άλλη κοινωνική ομάδα που ζει σ’ αυτή τη χώρα. Ο νέος κανιβαλικός προϋπολογισμός είναι η ελληνική εκδοχή της νέας βάρβαρης επίθεσης που δέχονται οι εκμεταλλευόμενοι σε διεθνή κλίμακα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Εισήγηση.

Το νέο Ασφαλιστικό αποτελεί το προανάκρουσμα μιας νέας ταξικής αναμέτρησης, αναφέρει η Εισήγηση και εξηγεί πως δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, αλλά ολόκληρο το λαό και τη νεολαία.

Σε συνθήκες μαζικής ανεξέλεγκτης Ανεργίας, ειδικά της νέας γενιάς, τα νέα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του αποκλεισμού των νέων από την εργασία. Η εξάντληση των κονδυλίων, ακόμα και για τα επιχορηγούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα ελαστικής εργασίας, δημιουργεί όρους κοινωνικής έκρηξης στη νέα γενιά.

Η Παιδεία στον υπό κατάρρευση ελληνικό καπιταλισμό της μαζικής ανεργίας και της διηνεκούς λιτότητας δεν έχει να εξυπηρετήσει καμία ανάγκη. Το όραμα του νέου Εθνικού Διαλόγου είναι η δημιουργία ενός καθεστώτος ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, δηλαδή κανένα όραμα – μόνο περικοπές, διάλυση, λουκέτα και ιδιωτικοποίηση όπου αυτό είναι εφικτό.

Η Καταστολή και το κράτος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο υπεράσπισης ενός συστήματος το οποίο στερεί κάθε δικαίωμα από το λαό. Η υπόθεση της απειλής έκδοσης στην Ιταλία των 5 αγωνιστών φοιτητών για τη συμμετοχή τους στην πορεία ενάντια στην EXPO2015 στο Μιλάνο είναι ένα πρώτο μήνυμα της έντασης της καταστολής ενάντια στη νέα γενιά και κάθε αγωνιζόμενο.

Τα εκατομμύρια των προσφύγων από την κατεστραμμένη, από την βαρβαρότητα και την τρομακτική κρίση που παράγει ο ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός με τους πολέμους και την οικονομική ληστεία, Μέση Ανατολή και Αφρική διασταυρώνονται με τη χρεοκοπία της καπιταλιστικής Ελλάδας και την ανθρωπιστική κρίση την οποία έχουν προκαλέσει τα μνημόνια. Το Προσφυγικό ζήτημα εντείνει όλες τις φυγόκεντρες τάσεις μιας διαλυόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτήν την ιστορική κίνηση πληθυσμών πνίγοντας και δολοφονώντας ανθρώπους στα τείχη της Ευρώπης-Φρουρίου.

Ένα Ενιαίο Μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας για να μην περάσουν τα καταστροφικά μέτρα του 3ου Μνημονίου αλλά και για την επεξεργασία μιας επαναστατικής, διεθνιστικής, σοσιαλιστικής στρατηγικής διεξόδου από την καπιταλιστική χρεοκοπία, προγράμματος και σχεδίου δράσης, είναι επείγουσα και αναγκαία.

Η ΟΕΝ μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο κίνημα της νεολαίας το οποίο είναι μπροστά σε ένα ιστορικό στοίχημα:

“Το ιστορικό στοίχημα το οποίο εμφανίζεται μπροστά στην αποκλεισμένη, “αόρατη” νεολαία της κρίσης είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, με το οποίο είναι ασύμβατη η ίδια της η ζωή. Η ανάπτυξη μιας οργάνωσης επαναστατικής νεολαίας που θα συνδυάζει την εμπειρία του επαναστατικού κινήματος με το νέο που εμφορεί η νέα γενιά στην ταξική πάλη είναι αναντικατάστατος όρος για μια νικηφόρα επαναστατική στρατηγική μέσα στο νεολαιίστικο κίνημα το οποίο αναγκαία θα συνδεθεί με την πάλη για την κοινωνική χειραφέτηση όλων των γενεών των καταπιεσμένων.

Ενάντια στα αδιέξοδα του ρεφορμισμού, του κεντρισμού και του κινηματισμού, προβάλλει η ανάγκη της αναζήτησης μιας επαναστατικής ελευθεριακής κομμουνιστικής εναλλακτικής διεξόδου : ενάντια στο κεφάλαιο, το κράτος του και τον φασισμό. Στη βάση ενός διεθνιστικού ορίζοντα χρειαζόμαστε μια οργάνωση επαναστατικής νεολαίας εκπαιδευμένης στη μαρξιστική θεωρία και πράξη, ικανή να συνθέσει και μα ξεπεράσει διαλεκτικά τη στρατηγική εμπειρία από την ημιτελή εξέγερση του 2008 μέχρι τη χρεοκοπία του ρεφορμισμού και του κινηματισμού.”

Ο στόχος, το 5ο σύνεδριο της ΟΕΝ να αποτελέσει σταθμό στην επεξεργασία μιας επαναστατικής στρατηγικής για το νεολαιίστικο κίνημα και την οικοδόμηση μιας μαζικής Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας είναι αναγκαίος και εφικτός στις συνθήκες της κρίσης, της κοινωνικής καταστροφής και της κρίσης ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, καθώς η νεολαία συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι δεν υπάρχει καμία λύση μέσα σε αυτό το σύστημα.

Η εγκαθίδρυση της παρουσίας της ΟΕΝ στους χώρους που ζει, εργάζεται και σπουδάζει η νεολαία, σε πανεπιστήμια, σχολεία και γειτονιές αποτελεί κεντρικό στοίχημα για την επιτυχία του 5ου Συνεδρίου. Το Σχέδιο Προοπτικών και Θέσεων, η συγγραφή του οποίου θα γίνει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, φιλοδοξεί να ενισχύσει κρίσιμα την προσπάθεια η ΟΕΝ να αποτελέσει μια συμπαγή επαναστατική μέσα στο κίνημα της νεολαίας εξοπλισμένη με βεβαιότητα για τις προοπτικές της και αταλάντευτη στο δρόμο της πάλης για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Ο προσυνεδριακός διάλογος της ΟΕΝ μπορεί και πρέπει να διεξαχθεί, όχι μόνο στο εσωτερικό της οργάνωσης, αλλά πρωτίστως μέσα στο ζωντανό κίνημα, στη νεολαία η οποία αναζητά μια πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Εκδηλώσεις και συζητήσεις, πρωτοβουλίες δράσης και θεωρητικές συζητήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτής της ολόπλευρης πάλης για την ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας και πράξης στο δρόμο για το 5ο Συνέδριο της ΟΕΝ.

Νίκος Τζιρής